Как да изхвърляте по-малко храна
Идеи за дома

Как да изхвърляте по-малко храна

Жалко е да го признаем, но много от хранителните продукти днес се озовават на боклука. Макар да не ви се струва кой знае какво да изхвърлите мухлясал хляб или развален плод, проблемът става все по-сериозен в световен план. Има някои съвети, които ще ви помогнат да изхвърляте по-малко храна, като това ще повлияе и на бюджета ви, макар и не толкова видимо.

Придържайте се към списъка за пазаруване

Звучи просто, но понякога е нужно много време, за да започнете наистина да го спазвате. Когато не купувате излишни продукти, които не знаете кога ще ползвате, рискът да изхвърлите храна е по-малък. Разбира се, това не означава да пазарувате само за конкретното готвене. Ако има продукти, които знаете, че ползвате често и няма как да оставите да се развалят, може да се снабдите с тях предварително.

Замразявайте

Понякога пресните продукти са най-добри като например плодовете. Има обаче и такива, които позволяват да бъдат замразени и след размразяването няма да са изгубили вкуса си, затова не рискувайте и ги сложете във фризера. Така хем ще са ви в наличност, ако ви потрябват, хем ще може да ги съхраните за по-дълъг период от време.

Яжте първо по-старата храна

Тук не говорим изобщо да ядете нещо развалено. Ако обаче имате ястие от преди два дни и такова от днес, хапнете първо по-старото, защото то по-скоро ще се развали. Също така внимавайте кои продукти са с по-малка трайност от други и ако се чудите какво да готвите, заложете именно на тях.

Споделяйте каквото не можете да използвате

Ако все пак има продукти, които знаете, че скоро ще няма да може да използвате, не оставяйте да се развалят и да ги изхвърлите. Няма нищо лошо в това да ги споделите с някой друг, било то близък приятел или съсед.

Експериментирайте в кухнята

Понякога не е нужно да се придържате строго към рецептите, за да ви се получи перфектното ястие. Ако ви трябва конкретен продукт, преди да отидете до магазина, замислете се дали вече в хладилника ви няма нещо подобно, с което може да го заместите.

Tagged , ,
на горе