Как да изперем правилно спортните обувки

Как да изперем правилно спортните обувки
Идеи за дома

Как да изперем правилно спортните обувки

Сега най-популярните обувки са спортните – маратонки и кецове. Това са любимите обувки на активните хора, чийто живот е в непрекъснато движение. Някой обича да бяга, докато други просто се разхождат, трети ги използват в ежедневието непрекъснато. В резултат на това маратонките бързо се замърсяват и изглеждат недобре. И тогава възниква въпросът, как правилно да ги почистим?

И така, нека разберем стъпка по стъпка как правилно да перете спортните обувки.

Стъпка 1: Избор на начин за пране на маратонките

Първо, трябва внимателно да разгледате маратонките си. Ако върху тях има дупки, някои елементи са леко отлепени, в този случай е по-добре да се придържате само към ръчно пране. В противен случай съществува голям риск състоянието на маратонките да се влоши. Също така, е по-добре да се въздържате от пране в пералня машина, ако върху обувките има елементи от естествена или изкуствена кожа. Заслужава да се отбележи, че повечето маратонки сега са направени от синтетични материали. Това означава, че те са по-трайни и могат да издържат на десетки измивания.

Стъпка 2. Почистване на връзки и стелки

Връзките и стелките трябва да се свалят от маратонките, ако са подвижни. Най-добре измийте връзките на ръка, за да предотвратите изпадането им извън барабана на пералнята. Стелките трябва да бъдат извадени за по-добро почистване. Имайте предвид, че ако стелките са ортопедични, препоръчително е да ги перете на ръка.

Стъпка 3. Почистване на подметката

Подметката трябва да се изплаква под течаща вода, за да се отървете от камъчета, пясък, упорита мръсотия и други.Четка за зъби, излязла от употреба, или клечка за зъби може да помогне за това.

Стъпка 4. Изперете маратонките си в мрежа

Поставете маратонките си в мрежа за пране на обувки. Ако нямате такава, тогава тя може да бъде заменена с обикновена ненужна калъфка за възглавница, като поставите маратонките в нея. Можете да перете обувките с дрехите си. Не е препоръчително да пускате маратонките сами в пералнята, тъй като ударите в барабана, не са добри нито за машината, нито за маратонките.

Ако кецовете ще се перат в мрежа, тогава можете да поставите връзките и стелките в нея (само не ортопедичните стелки).

Стъпка 5. При каква температура да се пере

По-добре е да се пере при температура не по-висока от 40 °. Ако температурата е настроена по-висока, тогава е по-вероятно маратонките да се деформират.

От всички налични режими трябва да изберете най-краткия или най-деликатния. Някои перални имат режим „спортни обувки“, което опростява ситуацията.

По-добре е да настроите центрофугата на около 500-700 оборота в минута.

Стъпка 6. Как да изсушите маратонките си

След завършване на прането обувките трябва да бъдат изсушени. За да премахнете излишната влага, трябва да увиете обувките си. За това е удобно да използвате салфетки или кърпа, за предпочитане бяла. След това в обувката трябва да се пъхне още едно парче суха кърпа, за да се запази формата. Изсушавайте далеч от топли места (радиатори, камини и др.).

Стъпка 7: Перете маратонките си на ръка

Ако има съмнения относно прането на маратонки в пералня (няма подходящ режим, всички елементи на обувката са се отлепили, има дупки), в този случай цялата работа ще трябва да се извърши ръчно. За да направите това, трябва да изплакнете маратонките, препоръчително е да ги накиснете във вода за 30-40 минути. След това ги натъркайте със сапун. Четка за зъби може да помогне за това, тя почиства перфектно. След това остава да изплакнете и да поставите маратонките да изсъхнат, придържайки се към стъпка 6.

Tagged ,
на горе