мебели за спалня -дизайн на спалня с аксесоари
Идеи за дома

Как да изберем мебели за спалня

Всеки човек се стреми да избере стилни и удобни мебели за спалня, но понякога това не се оказва толкова лесна задача. Как да подберете мебелите, така че да се чувствате комфортно в спалнята? Ето ги нашите съвети по въпроса.

Спалнята е мястото за пълноценна почивка и за качествен сън, от който зависи събуждането ни сутрин да бъде с усмивка и енергия. Мебелите в тази стая трябва да бъдат не само удобни, но и да създават естетически красив вид на обстановката.

Обзавеждането на спалнята е лесно само на пръв поглед. Трябва да изберете мебели, които ще ви бъдат необходими там, които са красиви, удобни и практични и разбира се, се съчетават помежду си. Имайки предвид многото производители на пазара, изборът не никак лесен.

мебели за спалня-уютна спалня

Когато мислите за обзавеждането на спалнята, първо трябва да спрете вниманието си върху леглото. От неговите характеристики зависи как ще се чувствате и дали ще си осигурите така нужния пълноценен сън. Леглото трябва да се избира внимателно.

мебели за спалня-спалня интериор

Когато избирате леглото, обърнете внимание на следните неща: колко хора ще спят на него, техният ръст и тегло, наличие на свободно пространство, стила на цялата спалня и вписването на леглото в нея. Съсредоточете се върху определен дизайн, а след това вижте какво е включено в спалните комплекти.

мебели за спалня-спалня декор

Леглата се различават по размер. Когато избирате легло за един човек, може да изберете единично или персон и половина. Ако спалнята е за двойка, може да купите цяла спалня, което си е двойно легло. Колкото повече място за спане има, толкова по-пълноценна е почивката на него. Има и различни размери на двойните легла, така че тук се избира според ръста и теглото на хората и големината на спалнята. Добре е да имате достъп до леглото от три страни за максимален комфорт.

мебели за спалня-обзавеждане за спалня

Освен размера и дизайн, е важен е матракът. Препоръчително е да си вземете такъв с ортопедични характеристики, защото той създава анатомично правилни условия за позициониране на гръбначния стълб, което е важно за здравето ви. Не спестявайте от качеството на матрака.

мебели за спалня-красив интериор

Има матраци с две лица – едното се ползва през лятото, другото – през зимата. Матраците биват изработвани от различни материали. Може да намерите модели с независими пружинни блокове и такива без,  както и различен пълнеж. Матракът трябва да бъде мек или умерен твърд.

мебели за спалня- красива спалня

Ако можете да си позволите, поръчайте матрак според индивидуалните си нужди и размери – в кръгла или овална форма, с индивидуална декорация, по-необичаен. Така ще се погрижите за удобството си.

 

Освен леглото, трябва да изберете и гардероб. Той обикновено е включен в спалните комплекти мебели, така че изборът няма да е труден. Гардеробът ще подхожда по стил и дизайн на леглото. Освен това ще са ви необходими и нощни шкафчета за поставяне на бутилка с вода, книга, нощна лампа, телефон и т.н. Важно е да не заемат много пространство и да изглеждат естетически добре.

Дамите предпочитат да имат тоалетка, където да се гримират и приготвят, щом станат от сън. За нея се нуждаете и от стол, на който да седите. Може да ги поставите близо до леглото, ако стаята позволява.

Важно е да закупите всички мебели в един и същи стил. Добре е да имате и огледало за цял ръст, което да ви позволи да се огледате, щом се нагласите.

Помислете за осветлението. Може да закупите полилей с красив дизайн. Ако сте почитатели на нощното четене, помислете за нощна лампа. Важно е да имате адекватно осветление и на тоалетката.

мебели за спалня избор

Екологичност на мебелите

Когато избирате мебели за спалня, екологичността е едно от основните изисквания. Обзавеждането не трябва да отделя вредни емисии. Отличен вариант за мебелите от естествено дърво, които безопасни и красиви. Естествената топлина на дървото създава задушевна атмосфера в стаята. Материалът се характеризира с устойчивост, здравина и издръжливост. Дървените мебели нямат недостатъци и са едни от най-често избираните от хората, обзавеждащи спалните си.

Може да изберете и бамбука като материал за мебели. Той също е екологично чист, качествен и издръжлив.

Функционалност на мебелите

Не трябва да забравяме и за функционалността на мебелите. Места, на които може да съхранявате повече неща, нощни шкафчета с повече чекмеджета или тоалетка с такива. Важно е мебелите да осигуряват максимален комфорт на своите ползватели. Може да изберете голям гардероб с място за телевизор например.

мебели за спалня - избор на мебели

Правилно подреждане на мебелите

Има различни правила за подредба на мебелите в спалнята. Може да използвате традиционния подход или метода Фън Шуй.

Сред класическите решения е поставянето на леглото, така че да може да стигате до него от три страни. То се поставя срещу стената, но може да го разположите и по друг начин. Огледалото не трябва да отразява спалнята, а да бъде насочено в другата посока. Мнозина обаче не се придържат към това правило. Според Фън Шуй подредбата е такава, че семейните отношения да бъдат хармонични. Има места, които допринасят за здравословен сън или за по-добри сексуални отношения. Ако изучите този метод, ще успеете да направите такава подредба в спалнята и да разберете дали методът работи.

Цветова гама на мебелите в спалнята

Хубаво е цветовете в спалнята да бъдат топли и пастелни, за да създават спокойна и уютна атмосфера. Мебелите също трябва да бъдат такива. Ярките тонове могат да внесат смут. Мебелите могат да бъдат избрани, така че да хармонизират със стените или да бъдат контрастни на тях. Имате варианти и решението е изцяло ваше.

мебели за спалня -дизайн на спалня с аксесоари

Аксесоари в спалнята

В спалнята може да поставите телевизор или друг уред за вашия комфорт. Техниката може да бъде поставено на видно място или да бъде скрита в мебелите, за да не нарушава хармонията на интериора.

Щом изберете всички мебели, може да пристъпите към аксесоарите – картини и други елементи за декорация. Обмислете всичко до най-малкия детайл, за да подчертаете индивидуалността на стаята. Може да се възползвате от услугите на професионален дизайнер или да прочетете публикации в интернет или списания за интериор.

Обърнете внимание на завесите в спалнята. Ако говорим за прозорци, изберете щори или завеси, които да могат да блокират слънцето напълно. Това ще ви осигури качествена почивка и слънчеви бани – според зависи от какво се нуждаете. Може да изберете ролетни щори, щори с плисета и други според бюджета. Не забравяйте за покривалото за легло, което трябва да се съчетава със завесите, ако сте избрали такива.

Tagged , , , , , , ,
на горе