ако любимият каже че не ни обича вече
Любов и партньорство

Какво да правим, ако любимият каже, че не ни обича вече

Смята се, че за доброто на една двойка е много по-добре, когато мъжът обича, а жената позволява да бъде обичана. Но какво точно кара силния пол да се влюбва в нас и защо понякога това чувство неусетно отшумява?

Ето какво трябва да знаем за психологията на влюбения мъж

Нека си припомним какво се случва в началото на една връзка. Първоначално любимият е бил много любезен, опитвал се е всячески да ни впечатли и изненада, измисляйки редица съвместни дейности.  Но след известно време всичко това вече го няма. И когато той е спрял да се опитва да бъде неустоим за нас, усещането за празнота и неувереност се загнездват в ранимото женско сърце.

Това, което следва е само едно – силно подкопано доверие в този човек. От негова страна, обаче, е абсолютно същото.

Веднага щом връзките станат по-удобни, рутинни и предсказуеми, онова чувство на страст се изпарява. Или казано по друг начин – всичко, което първоначално е накарало мъжа да се влюби изчезва.

И не става въпрос единствено за физическото влечение, но и по отношение на емоционалната привързаност е същото. Емоционално привличане вече го няма, сякаш никога не е било.

Как да го върнете и да разпалите в мъжа отново онези силни чувства, които е изпитвал в самото начало на запознанството?  Нека видим.

Емоционална привързаност или защо мъжът се влюбва?

Емоционалната привързаност е чувство, което позволява на мъжа да различава една жена от милиони други. Именно тя го подтиква да споделя с тази, която обича най-съкровените си тайни. За него тя се превръща в най-верният приятел. И той си позволява да я допусне в живота си толкова дълбоко, колкото никого другиго досега. Именно този вид интимност обвързва мъжа с любимата му дълго време.

Какво означава, когато мъжът каже, че вече не е влюбен във вас?

Всъщност, той има предвид следното – преди е бил привлечен от вас както физически, така и духовно. С течение на времето емоционалната привързаност вече е отслабнала или направо я няма и той възприема този факт като естествен завършек на връзката. Мъжът би искал отново да върне старите страсти, но просто не знае как да го направи.

Как може тази привързаност отново да се възроди в него?

Когато мъжът започне да пита или дори да изисква да му се даде повече свобода, жените интуитивно се опитват да се доближат още до него, стараейки се да се върнат връзката към онази интимност, която е я имало в самото начало. Те започват да говорят на много лични теми, опитват се да прекарват възможно най-много време с любимия и си, опитват се да разберат дали всичко е наред.

Но в крайна сметка това единствено влошава ситуацията. Защото мъжете интуитивно усещат, че трябва да избягат от това, което ги преследва. Той чувства, че му се налага нежелана близост и се опитва да избяга от нея.

Затова, ето какво препоръчват да направите психолозите:

Дайте му степента на свобода, от която се нуждае, и намерете нещо да правите заедно.

Вместо да се опитвате да рехабилитирате замиращата връзка, заемете се с нещо свое. Припомнете си старите хобита, които сте изоставили заради мъжа до вас, обадете се на стари приятели, въобще, на първо време си намерете нещо да правите без партньора.

Веднага след като направите това, ще забележите промените. Първо, вашите неврози и параноя ще изчезнат, тъй като главата ви ще бъде заета с други мисли.

Ще почувствате, че отново сте си възвърнали контрола над ситуацията.

И същевременно, вашият любим ще има възможността да се съвземе по-бързо и да се отърси от негативните емоции, които разпадащата се връзка му е донесла. Нека не забравяме, че като цяло мъжете умеят да вземат решения по-бързо, ако, разбира се, им се осигури такава възможност – възможността да останат насаме със себе си, за да изяснят чувствата си.

Само така ще успеете да възродите връзката си.

Както споменахме по-горе, психологията на влюбения мъж е такава, че той губи интерес веднага щом връзката стане предвидима и се превърне в рутина.

Ето защо, ако това се случи с вас,  ако мъжът, с когото планирате да прекарате остатъка от дните си, изведнъж е загубил интерес към вас, ще трябва да се напрегнете малко и отново да станете загадъчна и апетитна за него.

Започнете да правите неща, които той не очаква от вас. Създайте си интереси, измислете и неща, които можете да правите заедно, ако той изведнъж поиска да се присъедини.

Ако прекарвате почивните си дни по един и същи начин няколко години подред, може би е време да промените тази рутина.

Да, ясно е, че свикнали сте да прекарвате уикенда на дивана с книга в ръка или пред телевизора, но след това трябва да решите кое е по-важно за вас – традиционна почивка след натоварената седмица или любимия човек.

Покажете въображението си, организаторските си умения, с една дума, завладейте ума и сърцето му отново.

А ако сте свикнали да прекарвате цялото си свободно време заедно, то тогава няколко уикенда, прекарани отделно един от друг, ще ви помогнат да си възвърнете отново интересните теми за разговор.

Ако чувствате, че връзката ви с любимия мъж е зациклила на някакво ниво, но все пак искате да сте с него и не сте безразлични към това как ще се развие съдбата ви, това е добра новина.

То означава, че сте наясно със ситуацията и сте готови да предприемете мерки за нейното коригиране.

Ако някога той е бил силно привързан към вас както физически, така и емоционално, тогава имате всички шансове да възродите това отново.

Просто не забравяйте да му давате малко повече свобода от време на време и не се опитвайте да разберете какво се случва с него. Скоро той ще се завърне.

Tagged , , , , , , ,
на горе