Искате да се разделите с половинката си – направете го с уважение към него

Искате да се разделите с половинката си – направете го с уважение към него
Любов и партньорство

Искате да се разделите с половинката си – направете го с уважение към него

Да приключиш една връзка никога не е лесно. За да се стигне до това тежко решение, ти и половинката ти сте преминали през множество хубави и лоши моменти, но сега явно искате да поемете по различен път. Голяма част от разделите не приключват добре. Отношенията във връзката стават студени, след края контактът между двамата се губи и е много вероятно единият да остане силно наранен от развоя на събитията. Каквото и да се е случило обаче, не забравяйте, че ако прекратявате връзката си, слагате край на отношения с човек, с когото сте споделяли добро и зло и в голяма част от връзката си сте се обичали. Затова е хубаво всяка раздяла да се случва с уважение към партньора и дори благодарност за изминалото време, в което сте били заедно. Това обаче е трудно, особено ако е имало тежки дни, в които единият е бил нараняван. Ако си твърдо решена, че искаш да сложиш край на отношенията си с него, ето как да го направиш по минимално болезнен начин:

Седни с него и обсъдете спокойно ситуацията. Да застанете един до друг заедно винаги е най-добрият начин да обсъдите болезнена тема, каквато несъмнено е раздялата. След времето ви заедно вие дължите на себе си да прекратите връзката си добре, защото вие сте имали хубави моменти един с друг. Може да сте си казали или направили обидни неща, но обсъждането на раздялата заедно, лице в лице, при спокоен тон, по някакъв начин облекчава потока от емоции. Хубаво е да направите раздялата си на уединено място, например в дома си. Ако това се случи някъде, където има много хора, като парка, ресторант или кафене например, това ще предизвика само нежелано внимание от непознати, които нямат представа какво се случва. Хорските погледи ще създадат допълнително напрежение и вероятно няма да можете да поговорите нормално, притеснени от тяхното присъствие наоколо.

Бъди ясна с причините си за раздяла. Често аргументите нарастват по време на раздялата. Може да изпиташ това, когато скъсаш с приятеля си, но не е нужно всичко да се превръща в скандал. По-скоро остани спокойна през цялото време и след като той освободи емоциите си, може да говориш и да обясниш решението си по прост начин, доколкото това е възможно. Яснотата на причините позволява на човека до теб да оцени твоята гледна точка. Може да не  приема всичко, но би бил по-отворен към идеята да си починете от връзката. Също така, когато говориш ясно, той ще може да усети твоята честност и решителност.

Поеми отговорност за решението си. Ако наистина искаш да скъсаш с приятеля си, важно е да знаеш за себе си, че можеш да поемеш отговорността за решението. Не може просто да скъсаш с него заради каприз и в даден момент да поискаш отново да се съберете, ако той промени поведението си. Това не е просто грубо, а по-важното – егоистично решение. Когато се разделяте, съсредоточете се върху грешките си и защо нещата не са проработили, вместо да обвинявате обстоятелствата или много по-лошо – партньора си. В края на краищата, за да продължи една връзка, са необходими двама.

Вслушай се в обяснението на партньора си. Когато се разделяте, важно е не само да говорите със сърцето си, но и с ума си. Трябва също така да дадеш думата на партньора си, за да изкаже мнението си по въпроса. Това насърчава справедливостта и равенството, тъй като той също има някои неща да каже по отношение на твоето решение. Също така е важно да чуеш неговата страна, защото тук можете да прецениш качествата му като човек и като партньор. Всъщност той може да не приеме решението ти веднага, но можеш да видиш дали току-що си направила правилния избор или не.

Сложи край на връзката, когато видиш, че не се получава. Времето също играе решаваща роля за чистата и уважителна раздяла. Когато осъзнаете, че отношенията ви вече не вървят, както в началото, опитайте се да поговорите и да разрешите проблемите си. Ако обаче, нещата продължават да не се получават, е по-добре да сложите край на връзката, а не да губите излишно време в спорове, скандали и надежди, че нещо може да се промени. Така само се наранявате взаимно още повече, а едва ли някой от двамата иска това. Все пак сте големи хора, постъпете като такива, независимо какви са проблемите в отношенията ви.

Tagged , , , ,
на горе