идеи с тапети от happywoman
Идеи за дома

Идеи с тапети

Какво представляват тапетите

Тапетите са материал за облицоване на вътрешните стени на апартаменти, къщи, офиси и други сгради, в които се търси визуално оформление. Те са типичен елемент от интериорния дизайн. Обикновено се продават на ролки. Най-разпространените тапети са хартиените, но те могат да бъдат изработени и от други материали като PVC, текстил.

Тапетите традиционно се поставят върху подготвената стена или под, или дори на таван. Има такива, които се поставят с лепило има и такива, които са иновативни методи на поставяне. Всеки тапет, който се продава на пазара има своите заръки за инсталация.

Тапетите се предлагат в различни цветове, дизайн, теми. Както тапетите, така и интериорният дизайн претърпяха огромна промяна. Отминаха дните, когато имахте само няколко варианта за тапети. Днес можете да избирате от хиляди дизайни и цветове! Освен това днес интериорните дизайнери имат достъп до широка гама от видове тапети, както и до необходимите инструменти за улесняване на работата им.

Тапетите вече не са само за стените у дома. Както интериорните дизайнери, така и собствениците на жилища използват тапетите като начин за създаване на уникални и неповторими пространства – например, с помощта на тапети лесно можете да създадете стена в офиса или в каравана, в заведение и т.н. Тапетите също така са уникален начин за добавяне на личен стил във всяко пространство.

Вече не става въпрос само за обикновени тапети. Става въпрос за 2D дизайни, които придобиват 3D форми и са нанесени от цифрови машини – нещо, което не може да се сравни, с това, което беше в миналото. С подобни проекти дизайнерите са в състояние да създават изкуство само с един замах.

Как се лепят тапети

Ако искате да поставите тапетите сами, ще ви дадем съвети, за да останете доволни от резултата. Има обаче един проблем. Има различни тапети и различни начини на инсталиране. 

Класическата схема предполага да изберете тапета, да попитате самия търговец данни за монтажа и да започнете да се готвите. Съберете необходимите материали. Подгответе повърхността според инструкциите и започнете да залепвате тапета. Иначе казано.

Идеи с тапети

1. Съберете елементите за инсталация:
– тапет 
– лепило
– кърпа 
– евентуално ножица, ръкавици
– нивелир, отвес, молив
– помощници

2. Подгответе гладка работна повърхност, като я избършете с влажна кърпа. Съберете всички материали върху масата по организиран начин.

 3. Най-добре е да грундирате стената, ако даденият тапет го изисква. Това ще помогне на тапета да се залепи по-добре и следователно ще намали вероятността от образуване на мехурчета или отлепване. Има тапети, които не изискват грундиране, но просто изглаждане на стената и почистването ѝ.

4. Трябва също така да измерите височината от тавана до пода и след това да прецените инсталацията според размера на тапета. При някои тапети е препоръчително да се измери предварително самото пространство.

5. Когато използвате лепило за тапети, разредете го според инструкциите на етикета. Нанесете разреденото лепило за тапети на тънък равномерен слой върху гърба на тапетите.  

6. Различните видове тапети трябва да се оставят да изсъхнат за различен период от време. Еднослойните трябва да се залепят веднага, докато двуслойните и PVC тапетите трябва да се изчакат 5-6 минути. Внимателно прочетете и следвайте инструкциите на тапета, ако има такива.  

7. Преди да се залепи първият тапет, задължително трябва да се направи вертикална линия или маркировка с помощта на нивелир, отвес или лазерен нивелир, за да се залепи първият тапет и да се уверите, че е абсолютно вертикален. Моля, не се ръководете само от ъгъла на помещението, тъй като често стените не са прави и ако започнете с първия тапет неправилно, тогава всичко ще тръгне ефекта на доминото.

8. В случай, че има нужда от подложна хартия трябва да бъде изрязана със същия размер и форма като тапета. Горният ръб на подложната хартия трябва да се залепи така, че да се сгъва навътре и навън и по този начин да образува ъгъл. Подложната хартия трябва да бъде залепена, така че да улеснява поставянето на тапета.

Как да премахнете старите тапети

Премахването на тапети може да изглежда трудна задача, но в действителност често е много по-лесно, отколкото си мислите. Независимо дали възнамерявате да залепите нови тапети, да боядисате стените с латекс или да нанесете някакво друго покритие, не го правете, без първо да отстраните старите тапети. Съществуват определени инструменти, които ще направят този процес по-лесен и безопасен.

Премахването на тапетите в дома ви е чудесен начин да подобрите естетиката на жилището си и да увеличите стойността му при препродажба. Има няколко начина за премахване на тапети, включително остъргване с нож или премахване със спрей за премахване на лепило. С правилния подход, инструменти и готовност можете да си спестите не само време, но и пари.

Когато премахвате тапети, е важно да сте сигурни, че използвате правилните инструменти за тази работа. Ще ви трябват инструменти за премахване на неща от повърхности: стъргалка, шпакла и малко търпение. Ако сте подготвени, отстраняването на тапети е лесно.

Подгответе пространството, като премахнете всички мебели и предмети, които могат да попречат на деинсталацията. Ако в една стая има много мебели, преместете ги в съседна стая или ги съберете в центъра на стаята, тъй като ще ги премествате бързо. Премахнете всички предмети, окачени по стените – картини, покрийте ключове за лампата, контакти и др.

Почистването с пара чрез гореща водна баня е добър начин за отстраняване на тапети. Този метод ще помогне за разхлабване на лепилото, което все още е залепнало за стената, и за отстраняване на мръсотията и остатъците, останали след премахването. Съществуват няколко метода за почистване с пара, включително: изливане на вода от съд върху стената; изливане на кипяща вода от височина върху мократа стена. Трябва обаче много да внимавате при такава операция.

Лепилото за тапети е вид водоустойчиво лепило, което се залепва за тапетите и осигурява удобна слепваща повърхност. Когато се нанася правилно, то е предназначено да бъде трайно и трудно за премахване. Това означава, че трябва да подходите разумно при премахването на тапетите и на самото лепило. Не се притеснявайте да потърсите съвет от опитен човек.

Възможно е тапетите да се премахнат на два етапа – първо горният слой (ако е гумиран или PVC), а след това долният, който обикновено е хартиен.

В този случай ще трябва да накиснете всеки слой поотделно. В някои случаи може да се наложи да използвате и прахосмукачка или топлинен пистолет, в зависимост от вида на тапетите.

Видове тапети

Тапетите могат да бъдат хартиени, двустранни или релефни, винилови или текстилни. Всички те имат различни свойства, различават се по външен вид и, разбира се, по цена. Но най-важното е, че се различават по нивото на издръжливост и времето, необходимо за почистването им.

Хартиените тапети са най-евтиният вариант, но са подходящи само за гладки и плоски стени. Ако стените ви не са напълно плоски или гладки, хартиеният тапет може да не прикрие недостатъците. Има и други видове тапети, които могат да се използват върху неравни повърхности, които са по-скъпи, но предлагат по-професионален външен вид.

Дуплекс тапетите са по-плътни от хартиените, като скриват основата дори ако стената не е идеално гладка. Това е идеалният избор за различни малки пространства – от апартаменти до офиси и чакални. Трябва да ги обмислите, ако се нуждаете от допълнително място за съхранение или просто искате да добавите малко стил в пространството си.

Виниловите тапети се почистват лесно, устойчиви са на слънчева светлина и други фактори. Текстилните тапети са много стилни и имат страхотен визуален ефект. Сред предимствата им са добрата звукоизолация и топлоизолация.

Комбинация от тапети за хол

Всекидневната може да бъде декорирана по различни начини, за да се постигне най-добър ефект. Един от методите е да се комбинират тапети. Този метод е идеален за просторни стаи или за такива, чието пространство не се поддава добре на големи мебели. Друг предлаган начин е да използвате различни цветове във всекидневната, особено когато искате да промените настроението на дома си.

Ако търсите разнообразие, но не се осмелявате да изберете прекалено ярък или цветен тапет, можете да комбинирате два модела. Изберете един неутрален и един по-драматичен. По този начин можете визуално да разделите помещението, да подчертаете определена идея за интериора.

Има много начини за комбиниране на тапети във всекидневната. Но, както можете да си представите, има определени методи, които дизайнерите често използват в работата си. Например дизайнерите обичат да създават контраст между шарката и цвета на стената и безшарковата зона, като например мебелите или подовата настилка. Те също така са склонни да използват десени, които се допълват един друг.

Идеи с тапети

Тапетите често се поставят върху повърхността като декоративен и функционален елемент на интериорния дизайн. Те могат да се използват като фон за стени, тавани и подове. Дизайнерите често използват тапети във всекидневната, за да допълнят външния вид на мебелите и аксесоарите. Съществуват обаче и различни методи за комбиниране на тапети във всекидневната. Някои дизайнери използват повече от един метод едновременно

Тапетите на вертикални райета са лесни за създаване и изглеждат чудесно във всяка стая. Той е чудесен избор за всекидневни, спални, бани и кухни. Той издига декора на дома ви и придава на помещението по-модерен вид.

Можете да използвате тапети с различни шарки. Използването на тапети с шарки по стените е не само модерно, но има и голяма декоративна стойност. Декоративните тапети с най-различни 3D изображения също са огромен хит на пазара в момента. Можете да изберете от хиляди дизайни. Все един от тях отговаря на вашата идея за тапет.

При декорирането на стените по метода на съчетанието с ивици от едноцветни или контрастни цветове, е допустимо да се редуват според дизайнерския съвет. Само тук е необходимо да се вземе предвид, че оптималната ширина на ивицата трябва да се избере в зависимост от височината на таваните в хола.

Дизайнът на всекидневната ви е идеалното поле за изява на вашия вкус. Тапетите създават определен ефект на игра на сенки, който ще добави страхотен ефект и красота в атмосферата на дневната. В случай на контрастна комбинация от тапети стаята ще изглежда като уникален музеен експонат, което несъмнено ще подчертае нейната индивидуалност и специален характер.

Тапети за спалня

Ето защо тя трябва да бъде подредена по начин, който предразполага към почивка. Независимо дали спите, учите или гледате телевизия, спалнята ви трябва да предоставя възможност за спокойствие и релаксация. Не е трудно да превърнете всяка стая в мечтано място за релаксация като поставите тапети на точно такава тема.

Тапетите в спалнята създават усещане за изцяло ново пространство. Не само начинът, по който изглеждат, но и начинът, по който ви карат да се чувствате. Цветовете и мотивите трябва да са тонове, които допълват интериора на спалнята ви и помагат за създаването на спокойна атмосфера.

Изберете от редица различни тапети за спалнята си, които ще внесат ново настроение в стаята. Лесно е да използвате тапети в дома си, в офиса или в други помещения, така че защо да не се възползвате от дизайн с индивидуален печат, за да придадете личния си почерк във визията на помещението?

Търговците предлагат невероятни идеи за тапети за спалня, които ще придадат ново настроение, ще направят помещението да изглежда по-просторно или по-уютно. Намерете уникални тапети, които да отговарят на вашия личен стил и начин на живот. Онлайн тапети се предлагат във всички размери и модели, така че да могат да бъдат адаптирани към всеки стил на обзавеждане!

Успокояващият характер на фона и яснотата на дизайна позволяват да се предаде ясно послание. Използваните цветове са неподвластни на времето и изтънчени, като осигуряват релаксираща среда за посетителите.

тапет за спалня

Използването на фантастични цветя е често срещана тенденция, която набира популярност от година на година. Те се използват за създаване на по-причудлива или мечтателна естетика. Обикновено използвани в букети, тези цветя допълват други видове дизайн на букети и могат да бъдат изработени от бели рози до червени карамфили.

Почти няма ограничения за добавянето на модел тапети в дома ви. Можете да използвате шарки, които ще добавят живот и енергия, или да изберете шарки, които ще поддържат елегантно, но приглушено настроение. Независимо от предпочитанията ви, тапетите са чудесен начин да придадете стил на всяка стая в къщата.

Тапети за баня

Инсталирането на тапети за баня също има много предимства. Виниловото покритие, което позволява на водата да тече по него, например, прави процеса на инсталиране бърз и лесен. Когато се използват в мокри помещения, е задължително всички зони, от които може да проникне влажен въздух (фуги, отвори около тавана, врати и прозорци, и т.н.), да се обработят с необходимите средства.

За разлика от тапетите за други помещения в къщата, тапетите за баня трябва да отговарят на специалните изисквания в помещението и за тяхната инсталация може да има нужда от специален инструмент и подготовка. В резултат на това тапетите се монтират и премахват лесно, и издържат много повече. Ако търсите тапети за баня, търсете такива, които могат да издържат и на най-тежките водни условия.

тапет за баня

Модерните тапети за баня се превръщат в една от най-популярните модни тенденции. Новият дизайн е прост, лесен за инсталиране и евтин както за собствениците на жилища, така и за дизайнерите. Тази тенденция има много предимства, които ще ви накарат да изберете този тип декорация.

Поставянето на тапети в банята е чудесен начин да персонализирате пространството и да създадете облик, който отговаря на вашата индивидуалност. Важно е обаче да помните, че в това силно натоварено помещение имате по-малко пространство за работа в сравнение с други части на дома. Освен това трябва да внимавате с използването на тапети, защото те могат да доведат до появата на мухъл и плесен.

Трябва да вземете предвид всички съображения, който може да създадат условия за развитие на неприятни явления в банята. Това, разбира се, се случва и при плочките и боите, така помислете за добрата вентилация в банята и за поставянето на тапетите от истински майстори. 

3Д тапети

В основата си 3D тапетът е изработен от специална влагоустойчива PVC материя. Тя предпазва всяка повърхност от мухъл и плесен и не им позволява те да проникнат на повърхността. Освен това е антибактериална, устойчива на удари, звукоизолираща и топлоизолираща. Може да се използва във всяка стая на дома ви – включително в банята!

3D самозалепващите се тапети станаха много популярни през последните години. Високото качество, ниското тегло и гъвкавостта са основните причини за успеха им на пазара. Можете да използвате този продукт, за да придадете на стените си изцяло нов вид с минимални усилия.  

3D тапетът е изображение, изработено по поръчка, което може да се приложи върху стените на всеки дом или офис. Освен това имате пълен контрол върху начина, по който те изглеждат и се усещат. Ако търсите тапети, които са лесни за поставяне, без да се прави компромис с качеството, това е точнл този вид!

3D самозалепващите се тапети са чудесен избор за хора, които искат да украсят дома си с ограничен бюджет, и са много лесни за поставяне дори за хора, които не са се занимавали с това преди. Тъй като цената им е ниска, хората могат да си позволят да ги инсталират по много начини, които отговарят на техните нужди и вкусове – от богато украсени шарки до гладки текстури.

Сега е по-лесно от всякога да превърнете всяка стая в уникално пространство. С богат избор от колекции 3D тапети можете да изберете модели и релефи, които перфектно ще допълнят естетиката на вашия дизайн. Разгледайте безкрайните възможности и намерете перфектната визия за своя дом още днес!

Фототапети

фототапет

Фототапетите с 3D ефект звучат интересно и примамливо, нали? Цветните 3D филми с много реалистични изображения дадоха вдъхновение на дизайнерите и им позволиха да създадат 3D тапети. Основната характеристика на тази невероятна категория е способността й да имитира реалността, като създава триизмерна картина.

Фототапетите са изработени от PVC и са лесни за поставяне. Не оставят неприятни следи по стените, когато се отлепят. Това позволява бързо и безпроблемно залепване, поради което тези фототапети са отличен избор, ако трябва бързо да създадете подходяща атмосфера в дома си.

Фототапетът е мек, гладък и лесен за използване материал. Фототапетите се поставят с помощта на специално лепило, което позволява желаният ефект да се повтаря многократно. Фототапетите също така са напълно отстраними, без да се поврежда повърхността на стените.

Предимствата на използването на фототапети включват следното. Лесно и бързо нанасяне без нужда от лепило. Безпроблемно залепване към стената и никакви следи при отлепване. Разнообразие от теми и цветове. Изобилието от красота, което може да се постигне стс забележителни и оригинални фототапети е просто изумителна.

Видове лепила

За да бъде монтажът качествен, лепилото трябва да съответства на основата на тапета. Стенно покритие на хартиена основа (хартиени тапети или хартиени тапети с винилово покритие) трябва да се монтира с универсално лепило, което работи както върху хартия, така и върху винил.

Също така трябва да помислим с какъв вид лепило ще ни е по-удобно да работим – с водоразтворимо лепило, което трябва да смесваме сами, или с готово за употреба лепило. Освен че не се нуждае от предварителна подготовка, готовото за употреба лепило осигурява по-силно залепване и е подходящо за тапети с деликатен горен слой.

четки и лепило за тапети

Търсете лепила подходящи за всички видове тапети. Обикновено тази информация можете да я вземете от описанието на лепилото. Като професионалисти или хора в сектора “направи си сам” знаете колко е важно да спазвате инструкциите на производителя. 

Когато става въпрос за избор на лепило, трябва да вземете предвид начина, по който ще се използва, и вида на тапетите, върху които ще се прилага. Например, водоразтворимите лепила могат да се смесват за тежки или леки винилови тапети – както е посочено в описанието на продукта. Има самозалепващи се тапети, за които не е нужно лепило, но това също се консултира с търговеца на тапета.

Tagged , , , ,
на горе