За колко време се влюбваме?
Любов и партньорство

За колко време се влюбваме?

Изразът “Вярваш ли в любовта от пръв поглед или да мина пак” добре илюстрира този въпрос… Колко време ни отнема да се влюбим? Някои казват, че са обикнали човека до себе си още в първия миг – тоест, че са се влюбили от пръв поглед, а други споделят, че първоначално половинката му е имала по-засилен интерес, а чувствата на другия са се родили впоследствие, в хода на опознаването им – “Видях какъв прекрасен човек е той/тя и нещата се обърнаха”. Много зависи и дали си си наложил забрана от типа “Сега не искам сериозна връзка” и “Страхувам се да се влюбя отново”… 

В началото на нова връзка е обичайно да усещате пърхащите пеперуди в стомаха… тръпката при всеки поглед и докосване. Но кога идва любовта с голямо “Л”? Въпреки че това е индивидуално за всеки човек, ето какво твърдят експертите колко време средно отнема влюбването.

На мъжете им отнема средно средно 88 дни (около три месеца), за да кажат на партньора си, че го обичат, докато на жените – 134 дни (четири месеца и половина), според проучванията.  39% от мъжете казват „Обичам те“ в рамките на един месец от срещата с някого, в сравнение с 23% от жените.

Въпреки това, няма определено време, необходимо за влюбване, което да важи за всички. Някои хора чакат много по-дълго, за да кажат „Обичам те“, докато други се кълнат, че са изпитали любов от пръв поглед. Както повечето неща, това зависи от човека и обстоятелствата.

Според експертите, романтичната любов обикновено не може да се случи от пръв поглед. Може да има силно привличане от пръв поглед, но романтичната любов към някого изисква опознаване на характерите.

Има три етапа в развитието на романтичната любов, според поведенческия антрополог д-р Хелън Фишър:

Похот: Чувствате силно физическо и сексуално привличане.

Привличане: Чувствате се прекалено силно привлечени от човека, мислите за него постоянно, искате да сте около него през цялото време и усещате смесица от електричество и нервност, когато сте заедно.

Привързаност: Чувствате се сигурно свързани и близки с партньора си, с чувства на дълбока привързаност, доверие и задоволство.

Признаци на влюбеност:

Чувствате се привързан и свързан с този човек.

Има много повече от физическо привличане – емоционална привързаност.

Изпитвате топло чувство на удовлетворение, когато сте с него.

Вие сте много внимателни към нуждите на любимия и се опитвате да се грижите за него, защото искате да е щастлив.

Искрено се грижите за благосъстоянието му, независимо дали оставате заедно.

Бихте се постарали да се грижите за него и да не го нараните.

Чувствате се живи, пълни и напълно себе си, когато сте заедно.

Идеята да научите повече за вътрешния му ви осветява.

Искате да бъдете по-добра версия на себе си.

Мислите за бъдещи или дългосрочни ангажименти съвместно.

Не се притеснявате за рисковете от задълбочаване на отношенията.

Усещате силно липсата му, когато го няма и броите времето, в което отново ще сте заедно. 

 

В крайна сметка, може би не е от толкова голямо значение колко време е отнело на човек да преодолее бариерите си, за да се предаде на чувството да е влюбен. Важното е да има любов и тя да остане все така силна и прекрасна. 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , , , ,
на горе