Защо с възрастта губим приятели?
Психологически

Защо с възрастта губим приятели?

Всеки човек има приятели. Приятелството е наистина нещо ценно и важно в живота на всеки от нас. Преминаваме през какви ли не етапи от него – разочарования, предателства, щастливи спомени, незабравими моменти и т.н. Има хора, които остават до нас за цял живот, но в повечето случаи с времето започваме да ги губим един по един. Замисляли ли сте се каква може да е причината?

Когато порастваме, нашите приоритети се изменят, животът ни се преобръща, много е вероятно да сме напуснали и родното място. Така връзката ни с тях избледнява и става все по-рядка. Какви може да са другите причини, вижте в следващите редове:

5 причини, поради които той ви държи наоколо, дори да не е готов за връзка

4-те основи на дълготрайната връзка

Защо с възрастта губим приятели?

Животите ви нямат допирни точки

губим приятели
защо с възрастта губим приятели?

По време на студентските години всички гледаме на другия като на равен. Но когато вече изградим кариера, установим се и сме подредили живота си, а нашият приятел е вечно в безизходица и се лута без посока и цел – е много вероятно малко по малко отношенията ни да избледнеят, тъй като вече не ни свързват общи интереси, цели, възгледи.

И въпреки това, не бива да се държите надменно с ваш приятел, ако сте по-заможни или успешни от него. Материалното състояние не определя с кого можете да останете приятели и кого да захвърлите от живота си. Ако искате да запазите този човек до себе си, опитайте се да откриете нови допирни точки, които да ви свързват.

Не намирате време за тях

С напредване на възрастта вие създавате освен кариера, но и семейство, като свободното ви време по този начин значително намалява. Същото се отнася и за вашите приятели и вече все по-рядко намирате време да се срещате и да си припомняте събиранията от миналото.

Но понякога това спира да ви притеснява и дори не ви прави впечатление, че сте спрели комуникацията с приятелите си. Ако наистина не усещате липсата им, то е възможно приятелството ви да е било само един допълнителен товар за живота ви, но ако то е наистина ценно за вас – опитайте се да положите усилия – поканете ги на гости, обаждайте им се веднъж седмично, пращайте си съобщения и т.н.

Имате различни възгледи

губим приятели
защо с възрастта губим приятели?

С времето възгледите на човек се изменят, така че дори да водите сходен начин на живот с вашите приятели, някои възгледи могат да доведат до конфликтни ситуации, както често се случва, когато например се обхванат темите за политика, деца и т.н. Тези спорове в тийнеджърството се забравят бързо и лесно, но в по-зряла възраст могат значително да утежнят комуникацията помежду ви.

Появяват се конкуренцията и завистта

губим приятели
защо с възрастта губим приятели?

Всички ние се опитваме да се докажем пред себе си и пред света именно в декадата на 20-те. Някои хора имат късмет и постигат повече. Когато двама души започнат живота си от един и същи старт, но единият постигне много повече, пътищата им постепенно започват да се разминават. Отчуждаването става факт, след като между двама приятели се появят чувства като завист, сравнения, чувство за неудовлетвореност, възгордяване и др.

Появява се ревността

губим приятели
защо с възрастта губим приятели? снимка: pinterest

На някои наши стари приятели им е трудно да се примирят с факта, че ние вече имаме нови приятели, покрай работата или покрай семейния си живот. Те започват да ни ревнуват, да ни се цупят, да се държат собственически и така ние започваме да ги избягваме.

Едностранна връзка

В някои приятелства човек усеща, че е единственият, който прави всички усилия, а човекът отсреща, ту е незаинтересован, ту е ангажиран и др. В такъв момент нашето его ни диктува да се откажем от такива приятели.

Някои приятели са токсични

Идва момент в живота, когато осъзнаваме, че някои наши приятели ни натоварват твърде много или ни влияят твърде зле. Това са хора, които може би са ни били много близки дружки в пубертета, но след време са станали токсични за нас и ние решаваме, че сме си по-добре без тях.

Tagged , ,
на горе