Защо се противопоставяме на собственото си щастие: Корените на проблема

защо се противопоставяме на собственото си щастие
Любов и партньорство

Защо се противопоставяме на собственото си щастие: Корените на проблема

Животът знае как да ни изненада с внезапните си обрати. Понякога самите ние се държим по изключително нелогичен начин, умишлено отказвайки положителни промени, които проникват в нашето сиво ежедневие подобно на светъл слънчев лъч.

Няма човек, който да не иска да бъде щастлив, да намери своята половинка и да се наслаждава на всеки ден, в който живее. Но не винаги имаме късмет: по пътя се натъкваме на неподходящи хора, които обръщат душите ни отвътре и ги оставят на милостта на съдбата.

Естествено, след поредица от неуспехи трябва да държим под контрол емоциите си. И когато съдбата ни събере с един достоен човек, в чиито очи се четат искрени чувства, ние не трябва страхливо да бягаме от него.

Защо се противопоставяме на собственото си щастие?

Корените на този проблем произтичат от няколко фактора едновременно.

Връзка с родителите

Ако в семейството имаше нездравословна атмосфера, детето вероятно ще порасне като подозрителен и емоционално затворен човек, на когото липсва любов и топлина в детството.

Минали преживявания

Ако първата любов се е оказала много драматична или несподелена, трудно ще се примирите с нея. Във всеки нов кандидат за ролята на любовник ще виждате заплаха, тоест трудно ще повярвате в неговата искреност.

Вътрешен песимизъм

Някои хора, колкото и да е странно, обичат да страдат. Те се оплакват от нещо през цялото време, все се жалват колко несправедлив е животът за тях. Изключително трудно е да се разделиш с този навик, почти е невъзможно да бъдеш щастлив.

Неувереност в себе си

Причината е комбинация от трите други, посочени по-горе. Това чувство се формира поради проблеми в отношенията както с родителите, така и с другите и поради нежеланието да промените вътрешното си негативно отношение.

Ако човек не иска да реши проблемите си и започне да гледа на света по различен начин, той умишлено отказва да бъде щастлив. Разбира се, по-удобно е да седите във вашето „блато“, да не допускате нови познати в живота си и да се оплаквате от случващото се.

В същото време е удобно също да се срещате със същите ненадеждни хора, защото такава връзка подхранва негативизма. Но не можете да се поддавате на лоши мисли и да се самосъжалявате.

Животът е твърде кратък за да се губи в самобичуване. Докато ние самите не осъзнаем проблемите си и не се настроим да ги преодолеем, ще продължим да прекъсваме всички потенциални взаимоотношения със свестни хора.

Ако моментът на прозрение е настъпил и сме осъзнали парадокса на нашата ситуация, време е да действаме.

Имаме сериозна работа върху себе си –  ето няколко препоръки.

Отвореност за общуване

В началото на срещата с нов интересен човек не се втурвайте стремглаво да общувате денонощно с него. Срещайте се, когато е удобно и за двамата, разговаряйте на различни теми, гледайте се внимателно, опознайте се, но не жертвайте личното си пространство. Не трябва да отказвате среща.

Искреност

Ако разберете, че общувате с интелигентен и чувствителен човек, може да повдигнете завесата на чувствата си и да споделите за неуспехите в миналото. Но трябва да се държите в ръце, така че искреният разговор да не се превърне в изповед или истерия, защото интересът към човека, който постоянно се оплаква от всичко, изчезва.

Но няма нужда да се правите на „снежна кралица“, която не може да изпитва емоции – отново можете да отблъснете партньора. Всички ние сме хора, всички имаме свои собствени проблеми и взаимното споделяне на опит е норма за здравите взаимоотношения.

Асиметрията в любовта е нормална

Невъзможно е да се обичаме по един и същи начин, така че ако новият ви приятел изпитва силни чувства към вас, а вие все още не можете да отговорите по същия начин, не бива да правите трагедия от това.

Не се страхувайте да сте уязвими

Някои смятат, че като се влюбим, ставаме по-слаби, чувствата ни със сигурност ще ни поставят в зависима ситуация от партньора и в крайна сметка ще ни наранят.

Всъщност, влюбването ни дава специално усещане за еуфория, което ни позволява да преместваме планини и да достигаме нови висоти.

И така, ако се улавяте, че обичате да се „вкарвате във филма“, да се оплаквате от живота и миналите партньори, които са ви причинили страдания, спрете. Усещайки искреното внимание на подходящия човек, не бягайте като страхливци от собственото си щастие.

За да прекъснете този кръг от противоречия, трябва да спрете да се наслаждавате на провалите си и да не гоните от себе си достойните хора.

Ако ние самите не се научим да създаваме нашето щастие, никой друг няма да го направи вместо нас.

Tagged , ,
на горе