Психологът Мая Димитрова пред happywoman.bg: Защо мъжете се страхуват да признаят чувствата сами пред себе си

Психологът Мая Димитрова - защо мъжете се страхуват да признаят чувствата си
Любов и партньорство

Психологът Мая Димитрова пред happywoman.bg: Защо мъжете се страхуват да признаят чувствата сами пред себе си

Нашите читатели вече познават психолога Мая Димитрова от статията „Страх от обвързване или как да направим така, че приказката да продължи„. Сега обаче решихме да продължим разговора с нея и да „разнищим“ мъжката психика с отварянето на още една интересна тема, касаеща отношенията между двата пола. Темата за страха от признаването на собствените чувства. 

Защо мъжете понякога се плашат от собствените си чувства и не искат да си ги признаят пред самите себе си? Възможно ли е мъж да проявява всички признаци на влюбване, но наистина да не осъзнава какво изпитва?

Отговор:

Мъжете се плашат от собствените си чувства и не искат да ги признаят пред самите себе си, в зависимост от травмите в ранните години на живота си.

Чувствата събуждат страха от отхвърляне и/ или изоставяне. Опитът им до този момент всъщност е създал болка, а болката създава страха. За жалост дадени мъже предпочитат да се крият зад маската на суровият, безпощадния, грубия, недостижимия. Това е една защитна стена, която предпазва именно от позната болка, която са изживели- чувство на безпомощност. Няма лоши мъже, има мъже, които по този начин са намерили начин за справяне с надигащият ги страх. В моменти, в които има опасност да изпитат чувства или нещо по сериозно което застрашава границите им, тези чувства да бъдат показани/ разкрити. Да им се нарушат границите и да проявят слабост, защото това е равно на уязвимост. „ Давам зареден пистолет само с един куршум и играя на руска рулетка!“

Няма лоши мъже, има мъже, които са намерили начин за справяне със страха си чрез контрол и граници, което им дава сигурност и усещане без болка. За тях любов е отхвърляне или изоставяне, което води неминуемо до болка. Тези травми могат да бъдат породени не само от първото влюбване, а всъщност, от първата жена в живота им – тяхната майка ( или жената заемала мястото на тяхната майка), което води до много по трудно преодоляване.

Ако не са имали щастливо и спокойно детство, не са израснали в любов, внимание и подкрепа от първата жена в живота им. Асоциацията е, че всяка следваща ще им причини болка от отхвърляне или изоставяне. И да, тези мъже си изграждат още в ранните години защити, които им дават сигурност и спокойствие.

Но в даден момент се появява жена отразяваща го, тя моментално се превръща в опасност щом иска да се свърже с него, а той да повярва в проявата й на любов.

Голям процент от тези мъже в по-голямата си част от своя живот си връщат на всяка една жена, повярвала им и отворила сърцето си за тях. Връщат си за болката причинена от първата жена в живота им. Все едно живеят само и единствено за това, да причиняват болка – „ Така е справедливо, защото всички жени са еднакви!“ ( ш…. то клише)

И тази агония и напрежение продължава до момента, в който ранените герои не се изправят срещу проблема си и него погледнат от упор.

Защото, когато един проблем е осъзнат, той вече е половин проблем. И след това малко усилие трябва към щастието и хармонията. Към това с лекота да си поемеш въздух и така да издишаш. Допускането на любовта, пускането без страх на чувствата си, които бушуват като океан предизвикан от неконтролируемите стихии на природата. Приемане и съхраняване на чуждите чувства без порив на унищожението им.

Каква е правилната реакция от страна на жената?

Отговор:

Мъжът не избира жената по визия, ум, интелект, възпитание, място в обществото, социална среда…мъжа избира тази жена, която го отразява най- дълбоко.

Мъж със страхове от обвързване няма как да привлече жена без този или подобен проблем, някъде дълбоко скрит и затиснат чрез маски и оправдания от сорта „ Не се чувствам готова, все още! „ Което това „все още“ може да продължи години/ вечност.

Те се привличат всъщност за да помогнат един на друг независимо по какъв начин – на тежко и болезнено осъзнаване, че всъщност проблемът не е в другия. „Проблемът е в мен и аз изцяло нося отговорност за себе си. Никой не ми е длъжен да стъпва на пръсти по сърцето ми при положение, че не го бива в това. Отговорността е изцяло моя щом съм го привлякла и допуснала!“

Няма случайни хора в живота ни.

Нито случаен човек, различен от теб самия, би предизвикал емоции в теб, колкото и да бъдат отричани.

Когато сте привлечени емоционално от определен човек винаги се питайте какво е общото между вас.

Какво е нещото, което го има той в себе си, което го имам и аз. То не се забелязва и усеща в началото, а след като бъдем разлистени с времето.

Ако не се уплашим и скрием, разбира се. Защото само определен човек, който ни отразява може да ни разлисти и помогни, за да се изправим и разберем себе си.

Иска се смелост за да се изправиш срещу себе си и да поемеш пътя, който води до твоето щастие и хармонията със самия себе си!

Нека благодарим на психолога Мая Димитрова за нейните изчерпателни отговори, а изводите всеки може да направи сам за себе си!

Ако се нуждаете от психологическа подкрепа, можете да се свържете с Мая Димитрова и на фб страницата й.

Интервю на Лора Костова

Tagged ,
на горе