Защо ръцете изтръпват, докато спим
Добра форма

Защо ръцете изтръпват, докато спим?

Защо ръцете изтръпват, докато спим, посочват експерти. Когато спим дълбоко през нощта, оставаме в една поза за дълго време. В резултат на това ръката (китката) може да изтръпне. Но спазмите и изтръпването се появяват и по други причини. Някои от тях са доста сериозни. Например, синдром на карпалния тунел.

Случва се през нощта да се събудим с чувството, че през ръцете/пръстите ни „тече” електрически ток. Или от изтръпнали ръце. Ако някои области са притиснати, кръвта не тече добре към крайниците. Резултатът е изтръпване, усещане за такова. Случаи като този могат да ни плашат. Но това може да се случи и по доста безобидни причини, например във връзка с неправилна поза на сън.

Защо ръцете изтръпват, докато спим?

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето

Детокс на кръвоносните съдове, червата и черния дроб с цвекло

Какво да направите, ако ръцете изтръпнат насън?

Крампите и изтръпването на крайниците причиняват сериозен дискомфорт. Ако това чувство се появява периодично, има смисъл да му обърнете специално внимание.

Причини за изтръпване на ръцете насън

  • Дефицит на витамин В12.
  • Прием на определени лекарства.
  • Нараняване/натиск на нерв в ръката или в китката.
  • Ако не сменяте позицията си на сън дълго време.
  • Нараняване на ръката (натъртване).
  • Нараняване на врата.
  • Задържане на течности (при менопауза, бременност, затлъстяване).

Случва се, че изтръпването на крайниците поради дефицит на витамин В12 е свързано с употребата на лекарството метформин (предписва се за диабет и метаболитен синдром), хормонални контрацептиви, антихипертензивни, антиконвулсивни лекарства, медикаменти за паркинсон или при рак.

Нараняване на китката и изтръпване на ръката

При този проблем пациентът може да страда както от изтръпване и конвулсии, така и от слабост на ръката, трудности при задържането на предмети, болка при някои движения. Дали изтръпването на горния крайник през нощта се дължи на увреждане на нервите, ще определи вашият лекар.

Синдром на карпалния тунел

Проблемът се нарича периферна невропатия. Това се случва, когато средният нерв, който минава от предмишницата към китката, изпитва нежелан натиск. Карпалният нерв контролира усещането и динамиката на ръката и пръстите. Ако се притисне, се появява изтръпване.

Страдащите от синдром на карпалния тунел изпитват дискомфорт през цялото време, но симптомите се влошават през нощта по време на сън, поради дългото стоене в едно положение.

Когато симптомите се появят на безименния и малкия пръст, това показва натиск в улнарния нерв. Този нерв контролира динамиката на зоната между ключицата и 1-во ребро. Изтръпване може да се появи и при притискане на кръвоносните съдове.

Ако човек почувства изтръпване/изтръпване на ръцете (особено през нощта), това може да е и поради проблеми с лакътния нерв. Лекарят ще постави точна диагноза. Ако проблемът се задълбочи, болката ще стане по-силна.

Гимнастика за предотвратяване на изтръпването на ръката

  • Вземате гумена топка в дланта си.
  • Съберете пръстите си и стиснете топката.
  • Повтаряте действието 10 пъти, като фиксирате натиска в продължение на поне 5 секунди.
  • Препоръчително е да изпълнявате упражнението поне 1 път на ден.

Все пак, ако изтръпването на ръката или пръстите се случва често и редовно, е най-добре да отидете на лекар. Той ще назначи нужните изследвания и ще установи причината за здравословния проблем, а оттам ще посочи и решението му. Такова има, днес медицината е напреднала и може лесно да се справи с този проблем.

infomax-logo-50-15-HW „Птиците – рай на земята“ каца в София

Tagged ,
на горе