Защо не бива да се яде преди лягане
Добра форма

Защо не бива да се яде преди лягане?

Защо не бива да се яде преди лягане, напомнят специалисти. Тези, които се придържат към здравословен начин на живот, знаят, че яденето преди лягане е нездравословно. По-точно, не се препоръчва да се яде храна поне три часа преди лягане. Когато човек спи, нуждата му от енергия е минимална. А доставянето на излишно гориво към тялото през нощта причинява производството на вредни свободни радикали.

В стремежа си да бъдат здрави и стройни, хората са измислили много видове гладуване: интервално, само на зеленчуци или плодове, „сухо“ – без да се пие вода, каскадно. Постенето помага за прочистването на тялото, отърваване от излишните килограми и др. Но крайъгълният камък около здравословното хранене е правилото „не яжте вечерта преди лягане“.

Защо не бива да се яде преди лягане?

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Кои растения са опасни за здравето и енергията у дома?

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

Защо е добре да не ядем преди лягане?

Няма значение кой тип гладуване вие ​​лично харесвате, ключовият момент при нехраненето е следният: не яжте поне 3 часа преди лягане. Защо? Какво се случва в тялото вечер и през нощта?

Гладуването е важно за нормализирането на функцията на клетъчните митохондрии и предотвратяването на увреждане на клетките. И в това отношение можете да получите стабилен положителен резултат, ако развиете навика да не ядете храна поне 3 часа преди лягане.

Сънят детоксикира и възстановява цялото тяло. Следователно, задачата за смилането на храната, когато човек спи, затруднява и потиска тези жизненоважни процеси.

През нощта тялото се снабдява с енергия от кетони, тъй като запасите от гликоген обикновено се изчерпват за 18 часа (или 13 часа преди това, ако е прието хранене с ниско съдържание на въглехидрати). Навикът за „подсилване“ преди лягане има благоприятен ефект върху попълването на запасите от гликоген, като не позволява на тялото да изгаря мазнини през нощта.

Ако не ядете най-малко 3 часа преди лягане, това е увеличаване на интервала от време, когато естествено можете да останете без храна през деня и нощта. Това помага да се извърши „пиково“ гладуване и да се получи максимален ефект от него.

Многобройни медицински изследвания потвърждават, че храненето преди лягане е вредно във всички отношения. Посланието е ясно: когато човек спи, тялото му изразходва по-малко калории, което означава, че е полезно да помислите и да започнете да отказвате късни вечери и похапвания, в противен случай излишното гориво ще провокира допълнително производство на нездравословни свободни радикали. Последните, както знаете, активират процесите на увреждане на тъканите, стартират процеса на стареене и причиняват прогресията на хроничните заболявания.

Неслучайно напоследък са много популярни т.нар. фастинг паузи в храненето. Всеки може сам дда си прецени, според здравословното си състояние, какъв интервал от време да не приема храна. Броят се часовете от вечерята до закуската сутринта. Препоръчва се да има поне 12 ч. пауза за глад през нощта. Т.е., ако сте вечеряли в 20 ч. вечерта, да не закусвате преди 8 ч. сутринта.

Съответно, ако ставате по-рано, вечерята е препоръчително да бъде в по-ранен час вечерта. Така се осигурява почивка на храносмилателния тракт, по-лесно усвояване на поетата през деня храна и отделянето на остатъците от нея на сутринта. Всъщност, древните българи са се хранили точно така през по-голямата част от годината, когато са си лягали рано и съответно са вечеряли преди да се мръкне.

infomax-logo-50-15-HW Певицата Ерика Баду създава колекция с италианската модна къща „Марни“

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе