Жертви на грижата: здравословна и не толкова…

Жертви на грижата здравословна и не толкова...
Психология

Жертви на грижата: здравословна и не толкова…

Жертви на грижата: здравословна и не толкова…, едва ли има жена, която да не е изпитвала това чувство. Подобна грижа предполага наложително жертване на собствените интереси, възприемане на собствените и чуждите интереси като противоречиви и несъвместими по същество.

Жертви на грижата: здравословна и не толкова...

Жертви на грижата: кога е здравословно и кога не

Да се ​​грижиш за другите е прекрасно. Грижата е добър начин да покажем, че другият е важен за нас и е една от ценните съставки в близките взаимоотношения. Но въпреки цялата „красота“ на акта на грижа за друг човек, от психологическа гледна точка грижата е здравословна и не много…

Нездравословната загриженост предполага формула, според която „в същия момент мога да се погрижа или за собствените си интереси, което е егоистично, или за вашите, което е похвално“. Обгрижващият вижда ситуацията като „или твоите интереси, или моите“ и избира „твоите“ като по-важни.

Нездравословната грижа е мотивирана, от една страна, от чувство за малоценност, липса на „законно“ право да се грижим за себе си, без чувство за срам или вина.

Излишъкът от саможертва, който е характерен за нездравословните грижи, често се среща при онези хора, които са обременени с хронична вина и/или лична безполезност. А актът на грижа, който се основава на такава саможертва, е начин по някакъв начин да подобрим самочувствието си.

От друга страна, парадоксално, но хората, които имат нужда да полагат нездравословни грижи, са склонни да чувстват собствената си значимост, поемайки отговорност за живота на друг човек. А понякога и не приемане, а отнемане от друг на отговорността за живота му. Той има спешна нужда да бъде голям и важен в очите на другите хора.

Жертви на грижата – Нездравословна грижа

обгрижващият хронично жертва собствените си интереси;

този, който се грижи, както намери за добре, без да се съобразява с това, от какво наистина се нуждае човекът, за когото полага усилия;

„загриженият“ човек се грижи, преодолявайки „не”-то на жертвата на своята грижа, когато тя не се нуждае от грижа и дори се противопоставя;

значимите интереси на обгрижващия се оставят настрана за по-късно като незначителни;

той възприема собствените си интереси като егоистични;

този, който го е грижа, знае по-добре от какво точно има нужда другият човек;

обгрижващият се отнася към жертвата си със съжаление, като слаб, несъстоятелен, недовършен човек;

обгрижващият изпитва неловкост, срам или вина, когато трябва да откаже други хора, да каже „не“;

той чувства своята стойност, само ако изпълнява определена функция за другия/другите, като че ли това е основната мярка за неговата стойност.

Здравословната грижа предполага зачитане на чувствата на другия човек. Гледачът е загрижен грижите да се полагат леко. За да не се чувства слаб и недовършен този, който приема помощта и грижите.

Това означава разбиране на нуждите на другия човек и полагане на усилия за задоволяване на неговите нужди. Обгрижващият предполага, че този, за когото се грижи, знае най-добре от какво има нужда.

Здравословната грижа е естествено проявление на значимостта на другия. Ако другият е важен за нас, ние се грижим за него, виждайки го като равен, доколкото е възможно.

infomax-logo-50-15-HW Андреа с разкрития за скандалното си участие, защитавала от мутри честта на Кубрат

Жертви на грижата: здравословна и не толкова...

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе