Емоционална интимност – как да я постигнем във връзката си

Емоционална интимност - как да я постигнем във връзката
Любов и партньорство Психология

Емоционална интимност – как да я постигнем във връзката си

Близостта в една връзка е от основно значение, когато искате да бъдете щастливи с партньора си. Хармонията в отношенията между двама души се определя от това колко са отдадени един на друг и на какво ниво е разбирателството между тях. В много случаи тя дори е по-важна от физическата интимност и именно това може да покаже колко здрава и стабилна е една връзка. При много двойки обаче това трудно се постига и остава на заден план. Понякога дори е подценявана и раздялата идва ,преди да бъдат взети необходимите мерки за запазването на хармонията в една връзка. Как обаче най-добре можете да постигнете такава близост, в която да се чувствате като едно цяло с вашата половинка?

Говорете с партньора си. Това наистина има значение и трябва да помислите за комуникацията. За да постигнете емоционална близост, трябва да можете да общувате с партньора си, а това означава да говорите и да слушате какво той има да каже. Би трябвало да можете да определите време за събиране и просто да говорите за събитията, случващи се в живота ви. Повечето връзки се провалят в това, защото сякаш никога не са преминали фазата на медения месец на връзката си, където всичко е ново, забавно и вълнуващо. Този прилив на адреналин във връзката изчезва и двамата в крайна сметка ще откриете, че вълнуващите моменти са изчезнали и истинското предизвикателство започва.

Разкажете му своите тайни. Нищо не показва доверие като това да кажеш на някого своите тайни. Ако ви е напълно комфортно да разказвате на партньора си най-дълбоките и съкровени неща, тогава вече сте на крачка от изграждането на емоционална близост. Партньорът ви знае всичко за вас, всяко раздразнение на домашния любимец, всяка детска тайна и всяко скрито желание. Освен това ви е удобно да се гушкате до любимия си всяка вечер, да му прошепвате тайните в ухото и може би дори да се смеете на тях. Това не само изгражда емоционалната близост около вас, но и увеличава доверието, което имате един към друг. Вие не сте само приятелка, а човек, който пази тайните на партньора си.

Разкажете му за вашия ден. Разказването един на друг за това как е минал деня ви е още един начин за изграждане на емоционална близост. По-голямата част от времето двойките, които са заедно от години, женени са и вероятно вече имат деца, пренебрегват този малък, но важен аспект във връзката. Това е най-вероятно, защото и двамата са толкова увлечени в живота, работейки за плащане на сметките, подготвяйки децата за училище или разделяйки домакинските задължения. Отделяйте всеки момент, за да разкажете на партньора си за случилото се през деня ви. Не е задължително да бъде пълноценна сесия за разговор, важното е, че и двамата имате време да се свържете помежду си, независимо колко кратко е времето.

Приемете партньора си такъв, какъвто е. Трябва да се запитате дали наистина познавате партньора си и ако е така, приемате ли всичките му недостатъци? Не можете да кажете, че обичате истински човек, ако не познавате всеки белег по тялото му, всяка бенка по лицето му или всяка луничка на гърба му. Необходимо е съвсем друго ниво на ангажираност, за да опознаете истински човек и да кажете, че го обичате, въпреки недостатъците му. Не всеки човек е перфектен и вашият партньор не е изключение, нито пък вие.Трябва да можете да го опознаете с изминаването на всяка година, докато преодолявате заедно препятствия и преминавате през нормалните събития в живота. Ще започнете да предвиждате всяко едно действие на вашия партньор, в зависимост от ситуацията и как той би реагирал, когато нещо се случи. Ако наистина го обичате истински, ще забравите някои неща, които не харесвате в него и ще се концентрирате върху другите му добродетели.

Tagged , , ,
на горе