5 ефективни домашни средства за лечение на синузит

5 ефективни домашни средства за лечение на синузит
Здраве и красота

5 ефективни домашни средства за лечение на синузит

Синузит се развива в горните дихателни пътища на човек и представлява възпаление на лигавицата на околоносните кухини. Като едно от най-неприятните и същевременно най-често срещаните състояния, синузитът може да ви създаде голям дискомфорт и да затрудни естествения ход на ежедневието ви.

В тази статия ще разгледаме как да се справим с него чрез алтернативни методи.Инфекцията на синусите, известна също като синузит, е състояние, което се характеризира с възпаление или подуване на тъканта, покриваща синусите.

5 ефективни домашни средства за лечение на синузит

КАШЛИЦА, ХРЕМА, СИНУЗИТ: ЕТО НАЙ-МОЩНИТЕ ДОМАШНИ СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ

Риган, най-силната билка срещу гъбички, паразити, хрема, грип, невроза…

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

5 ефективни домашни средства за лечение на синузит

1.Промивки с морска вода

лечение на синузит
ефективни домашни средства за лечение на синузит

Солта е известна с антибактериалните, антимикробните и противогъбичните си свойства, поради което е и толкова предпочитан от мнозина метод за справяне със заболявания на горните дихателни пътища, като синузит. Тя може да помогне за изчистването на назалните канали от прах, полипи, алергени и неприятни секрети. Промиването на носа със солен разтвор може да помогне за отпушването му и да улесни значително дишането. Методът, с който ще ви познаем по-долу, е подходящ за извършване в домашни условия и може да се използва не само за облекчение на част от симптомите, но и за профилактика.За целта ще ви трябва само малко сол и морска вода, която може да си закупите от всяка аптека. Ето и стъпките за изпълнението:

В литър морска вода разтворете ½ ч.л. сол.
За следващата стъпка изберете съд, който да подложите под себе си, за да няма опасност да разлеете разтвора, опитвайки се да го приложите на мястото.
Използвайте пипета, шише с биберон или друг съд, който смятате, че би могъл да ви свърши работа и капнете в едната си ноздра няколко капки от разтвора.
След което се обърнете на другата страна и капнете още няколко капки в другата.
Изчакайте около 5 минути и внимателно издухайте носа.
Хубаво е да правите това сутрин и вечер в продължение на 1-2 седмици.

2. Вдишване на пара

лечение на синузит
ефективни домашни средства за лечение на синузит

Кой не знае колко ефективна е парата, когато става въпрос за справяне със симптомите на настинка и грип? Вземете си горещ душ или вдишвайте пара от тенджера на котлона, за да отворите носните канали.

Всичко, което трябва да направите е да вземете тенджера и да загреете вода. Покрийте задната част на главата си с кърпа и вдишвайте горещата пара. Това незабавно ще отвори носната кухина и ще облекчи вашия синузит.

3. Инхалации

лечение на синузит
ефективни домашни средства за лечение на синузит

Инхалациите са още един улеснен и изключително ефективен начин да се справите с непирятните симптоми на синузит. Парните инхалации помагат на слузта в носа да се стече по естествен начин, което прави отстраняването ѝ много лесно и безболезнено. За целта може да използвате лайка, етерични масла или за най-добър ефект – мента.

Вземете дълбока тенджера, в която да изсипете около литър вода.
Загрейте водата на котлона, като добавите избраните от вас съставки (лайка, сода, етерични масла, мента или друга билка по ваш избор).
Наведете се над тенджерата, като покриете горната част на тялото си и започнете да вдишвате от изпаренията през носа в рамките на 3-5 минути.
Правете това по възможност преди лягане или рано сутрин в продължение на седмица.
Не изпробвайте този метод, ако имате температура по-висока от 37,5 градуса или сериозно кожно заболяване.

4. Лют червен пипер

лечение на синузит
ефективни домашни средства за лечение на синузит

Червеният пипер е изключително популярна и полезна подправка. Той може да отвори запушените носни канали и да изчисти синусите.

Трябва само да смесите червен пипер в чаша вода (за предпочитане гореща) и да разбъркате добре. Пийте сместа по 3 пъти на ден. Ако решите, може да добавите и малко мед. Така от вашия синузит няма да има и следа.

Рецептата не се препоръчва за хора с ранички в устата.

5. Домашни отвари

лечение на синузит
ефективни домашни средства за лечение на синузит

Преди медицината да напредне до такава степен и да достигне сегашните си успехи, бабите ни са приготвяли всякакви домашни отвари, за да лекуват различни заболявания.

Синузитът не е изключение, а ето и някои ефективни и лесни за приготвяне рецепти, които да приложите вкъщи, за облекчаване на леки до умерени симптоми.
Чесън със зехтин и мед
В съд настържете около 5 скилидки чесън, като ги оставите да престоят около 10 минути.

След което към тях добавете лъжица чист мед и малко зехтин и разбъркайте. Може да консумирате сместа директно или да я намажете върху нещо като филийка или брускета, за да туширате вкуса от съставките. Правете това по два пъти на ден, за да подпомогнете отпушването на носа и заздравяването на синусите. Така от вашият синузит няма да имате и спомен.

Tagged , , , ,
на горе