Домашни рецепти за здрава коса
Здраве и красота

Домашни рецепти за здрава коса

Тревата, цветята… всичко расте по-бързо в сезона на пролетта. А косата ви? Как да я подхраним и стимулираме да расте по-бързо и да е здрава преди лятото, когато UV-светлината забавя производството на хормони за растеж на косата.

Ето няколко трика, споделени от експерти, как у дома да възстановяваме изтънялата коса.

Спрете, за да се разтегнете

Допълнителна доза от пролетна активност ще намали нивата на хормона на стрес – кортизол, който е причина косата да изтънява. За щастие, учените от Университета в Юта казват, че разтягането на големите мускулни групи на тялото за 2 минути на всеки час премахва освобождаването на кортизол, ускорявайки растежа на косата с цели 75 процента.

Подсладете шампоана

Измиването на косата веднъж дневно с 10 капки етерично масло от розмарин, което можете да смесите с шампиона си, намалява падането на косата. Също така, тази рецепта подхранва добре косата ви и само след три месеца тя ще изглежда с 35 процента по-плътна. Това е становището на белгийски изследователи, които казват, че маслото от розмарин успокоява скалпа и подпомага косата да расте по-плътно.

Морска храна

Обичате морската храна – чудесно, това ще помогне и на косата ви. Консумацията на риба и морски дарове три пъти седмично е изключително полезно. Тази храна е богата на селен, цинк и омега-3 мазнини – градивните блокове на фоликулите, произвеждащи здрави и лъскави коси.

Искате да насърчите растежа на косата? Пийте чай

Две чаши чай от хвощ на ден, който има вкус на силно сварен зелен чай, увеличава дебелината на косата с до 33 процента, твърдят бразилски учени. В запарката има силициев диоксид, подхранващ косата минерал, който насърчава по-здравословния растеж.

Ежеседмично подхранване

Веднъж седмично прилагайте маска на косата от две супени лъжици кокосово масло. Нанасяйте на влажна коса и измийте след 30 минути. Здравословните мазнини укрепват космите, намалявайки късането им с до 40 процента.

Tagged ,
на горе