Как да отслабнете според месечния цикъл: най-естествената диета, която работи

Как да отслабнете според месечния цикъл: най-естествената диета, която работи
Добра форма

Как да отслабнете според месечния цикъл: най-естествената диета, която работи

 

Не е тайна, че хормоналните промени в тялото на жената пряко влияят на здравето и красотата й, включително и на фигурата. В нашия материал ви разказваме как да поддържате идеалното му състояние, като се фокусираме върху вашия менструален цикъл.

Менструалният цикъл е редовна естествена промяна, която настъпва в женското тяло поради колебания в нивата на хормоните, които правят бременността възможна. Менструалният цикъл се състои от 3 фази, всяка от които има свои собствени характеристики. Ако ги вземете предвид при изграждането на ежедневната си диета, имате всички шансове не само да поддържате фигурата си в добра форма, но и значително да подобрите нейното състояние. Заедно с Наталия Ковалева,  ендокринолог на мрежата от центрове за репродукция и генетика на Nova Clinic, разбираме всички тънкости по въпроса.

 

Фоликуларна (менструална) фаза

Средно продължава 14 дни (от 7 до 22) и продължава до узряването на доминантния фоликул. През този период жената усеща прилив на сила и енергия. Това е най-доброто време за гладни дни. През този период излишната междуклетъчна течност се отделя от тялото и нивото на естрогена се повишава, стимулирайки окислителните процеси в мастната тъкан. Точно в този момент трябва да започнете да отслабвате.

 

Овулаторна (пролиферативна) фаза

Продължава приблизително 7-10 дни. Докато продължавате да работите за отслабване, се придържайте към принципите на частичното хранене. Също така, не забравяйте за физическата активност. Важно е да се следи сърдечната честота по време на тренировка да не надвишава 130-150 удара в минута (в зависимост от възрастта). Този режим ви позволява да постигнете максимални резултати.

 

Лутеална (секреторна) фаза

Продължава приблизително 10-12 дни. За една жена това е най-трудният период, тъй като под влиянието на прогестерона, естрадиола и андрогените апетитът се увеличава значително (и обикновено сме изкушени от солено, сладко и тестено). Това се дължи на липсата на естрогени в кръвта, които допринасят за производството на хормони на щастието.

През този период, ако искате да отслабнете, се препоръчва да намалите максимално употребата на мазни храни и е най-добре напълно да ги изоставите. По-добре е да се храните често (на всеки 2-3 часа), но с малки порции. Изберете храни с най-нисък гликемичен индекс, но с най-голямо количество фибри. Препоръчва се:

Нискомаслени сортове месо, птици и риба;

Морски дарове (по-специално калмари, октопод);

Зеленчуци под формата на гарнитури (например тиквички, броколи) и салати, подправени с растително масло;

Трици;

Плодове (най-добре да се консумират сутрин).

Ако не говорим за активно отслабване, можете да ядете ядки (например орехи и кедрови ядки). Опитайте се да избягвате да пиете алкохол, големи количества кафе и силен чай, тъй като тези напитки допринасят за задържане на течности и влошаване на симптомите на ПМС

В заключение подчертаваме, че правилното фракционно хранене винаги е крайъгълният камък. Ако не можете сами да намалите теглото си, ви съветваме да се свържете със специалист, за да изключите хормоналните нарушения в организма.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе