Детокс за душата: нов живот от нулата
Психология

Детокс за душата: нов живот от нулата

По правилно, когато нещо не се получава така както сме искали сме самите ние. Всеки от нас има нещо, което му пречи да продължи напред, да получи това, което иска. Ограниченията, които несъзнателно си поставяме могат да се нарекат вирусни мисли, тъй като те имат огромна разрушителна сила. Такива мисли често се превръщат в самоизпълняващи се пророчества. С невидим враг, трудно може да се справите – особено, ако не знаете за неговото съществуване.

Три вярвания, които ограничават  

Безнадеждност: Вярата, че желаната цел не е постижима, независимо от вашите възможности.

Безсилие: вярата, че желаната цел е постижима, но вие лично не сте в състояние да я постигнете.

Безценност: Вярата, че не заслужавате желаната цел поради собствените си качества или поведение.

Как да се прочистите

Разберете проблемите си

Всяко ограничаващо вярване има „особеност“. Врагът може да бъде разпознат по ключови думи.

Не вярвам, не знам, не мога (не съм способен), никога, никой, няма начин, няма да работя (няма да работи), страхувам се (аз страхувам се), съмнявам се (едва ли, не съм сигурен), Всичко, Винаги, Завинаги, Повечето, Трябва (трябва, трябва), Само, Добро, Лошо.

Вземете най-обикновения лист хартия и молив, нарисувайте три колони. В първата запишете своите преценки, които съдържат тези думи – те трябва да се отнасят до личния ви живот, кариера, проблеми, цели и други неща, които са важни за вас. Във втората колона се опитайте да ги обясните, като продължите с думите „защото“. В третия направете изводи, като завършите изречението с думите „следователно“ или „означава“.

Забравете миналото

Първо се запитайте – защо събирате „антични“ негативни емоции и неприятни усещания, какво е толкова привлекателно и ценно в тях, защо ги съхранявате с години? Ако е трудно да се отговори на този въпрос, опитайте се да си представите някой подобен на вас със сходни проблеми и да преведете разсъжденията си в изключително „теоретична“ равнина. И тогава помислете как можете да промените нещата, за да премахнете негативизма.

Представете си своя гняв и негодувание. Помислете къде се намира той във вашето тяло и се опитайте да отговорите на следните въпроси:

Колко голям е?

Какъв цвят?

Каква е консистенцията (течна, твърда, газообразна)?

Каква е температурата (студена, топла, гореща)?

Какво е усещането (приятно, лепкаво, меко,  т.н.)?

По този начин ще добиете представа как „изглежда“. Сега е моментът да вземете решение – харесвате ли това, което е във вас? Ако ви харесва, тогава не бива да продължавате по-нататък.

Ако не ви харесва, извадете недоволството от тялото си. За целта направете движение с ръце, сякаш вадите нещо. „Задръжте“ го за малко в ръцете си, за да решите дали имате нужда от него. Ако отговорът е „не“ го изхвърлете далеч от вас. Всеки път, когато той се опитва да се върне, бъдете силна и не го допускайте да ви завладее отново.

Tagged , ,
на горе