Детето хленчи: 5 правилни стратегии за реакция

Детето хленчи 5 правилни стратегии за реакция
Психология

Детето хленчи: 5 правилни стратегии за реакция

Детето хленчи: 5 правилни стратегии за реакция, посочват психолози. Хленченето на децата привлича вниманието на родителите и предизвиква раздразнение и гняв на външни хора. За да реагирате на детското хленчене с доброта и съчувствие, а не с раздразнение, трябва да запомните причините, поради които децата хленчат и скимтят.

Проучванията показват, че хленченето на децата достига своя пик на възраст между 2 и 4 години и е по-изнервящо от звука на трион. Хленченето привлича вниманието на родителите и, тъй като всички сме хора, предизвиква раздразнение и гняв. Родителите могат да се ядосат, изисквайки: „Незабавно спрете да хленчите!“ Или да кипят от тихо възмущение.

Родителската „диагноза“ определя вярването на детето за себе си

Не прекалявайте със забележките към детето

Проучване: Спомените на детето започват след втората година

За да реагирате на детското хленчене с доброта и съчувствие, а не с раздразнение, трябва да запомните причините, поради които децата хленчат и скимтят.

  • Децата хленчат, защото имат нужда от помощ или допълнителни средства.
  • Децата хленчат, защото имат нужда от повече връзка с родителите си или положителни преживявания.
  • Децата хленчат, защото имат нужда да изразят чувствата си.
  • Децата хленчат, защото са прекалено чувствителни или сприхави.
  • Децата хленчат в отговор на променливо подсилване.
  1. Децата хленчат, защото имат нужда от помощ или допълнителни средства.

Това е една от основните причини децата да хленчат. Те се чувстват уморени, изтощени и имат нужда от вашата помощ. Понякога чрез хленчене ви казват: „Не мога повече да се държа като възрастен, моля те, грижи се за мен като за малко дете.“

Когато децата изпитват напрежение, стрес, глад, жажда, умора или преумора (често причинени от промени в рутината), те се превръщат в мрачни и хленчещи. Те се нуждаят от незабавна подкрепа под формата на ресурси – сън, пиене на вода или мляко, хранене, почивка, смяна на пелените.

По този начин те следват научнодоказаните факти, че когато хленчите, ще привлечете вниманието на хората (и необходимите ресурси) по-бързо, отколкото ако не го правите. Просто е по-ефективно. Хората са устроени да реагират повече на хленчене, отколкото на нормална реч или дори на плач. Това кара кожата ни да настръхва и отвлича вниманието от това, което правим.

Правилната стратегия.

Когато детето ви хленчи, запитайте се: „Детето ми уморено ли е, гладно, жадно ли е, стресирано или депресирано?“ „Имаше ли натоварен ден?“ „Легна ли си късно снощи?“ „Има ли някакъв емоционален проблем (например, появата на бебе в къщата или проблеми в детската градина), който го измъчва?“, „Има ли физически проблем (например, не се чувства добре, никнене на зъби или болки в стомаха), който го притеснява?“ .

Напомнете си, че хленченето на бебето е спешна нужда от ресурси или комфорт.

Децата хленчат, защото се нуждаят от повече родителска връзка или положителни преживявания.

Понякога хленченето е сигнал, че детето трябва да се чувства свързано с близките си. Когато децата станат особено хленчещи, те трябва да прекарват повече време с родителите си, като четат, готвят или играят заедно. Децата имат нужда родителите им да се „обръщат с лице към тях“ и да изразяват емоционална връзка по-често. Когато детето попита: „Ще играеш ли с мен?“, важно е родителят да се съгласи: „Да, нека играем! Обичам да играя с теб!“ и намери време за това.

Децата често хленчат, когато ситуацията в семейството е негативна или конфликтна. Според проучванията, когато майките проявявали негативизъм, децата се карали повече, а когато бащите проявявали негативизъм, децата плачели и хленчели по-често.

Правилната стратегия.  

Когато детето хленчи, преценете нивото на стрес, емоционалност, времето, което прекарвате с децата си и семейната среда като цяло. Опитайте се да прекарате малко повече време в общуване с децата си.

  1. Децата хленчат, защото имат нужда да изразят чувствата си.

Понякога хленченето, а не плачът, е начин малките деца да изразят тъга или раздразнение. Родителите трябва да приемат, признават и подкрепят децата и техните чувства, вместо да ги коригират, да им се карат или да се опитват да ги контролират. Колкото повече сме склонни да признаем негативните емоции на децата, толкова по-щастливи ще се чувстват в дългосрочен план.

Правилната стратегия.

Напомнете си, че хленченето може да бъде начин за изразяване на емоции, които най-добре се посрещат с доброта и състрадание. Ако ви е трудно да слушате как децата хленчат, дишайте дълбоко за 5 секунди, за да се успокоите. Помислете за последния път, когато вие самите трябваше да плачете или да се оплачете, изпитвайки нужда да излеете чувствата си.

  1. Децата хленчат, защото са прекалено чувствителни или сприхави.

Децата се различават по темперамент, както и по умствени, физически и емоционални характеристики. Има три типа детски темперамент (въпреки че никое дете не се вписва напълно в нито една от категориите): лек и гъвкав; активен и сприхав; бавен и внимателен.

Правилната стратегия.

Напомнете си, че някои деца се раждат с по-интензивни реакции или по-силна воля. Някои деца са по-тревожни от други и им е по-трудно да се справят с нови преживявания и промени. Те са така „програмирани“ по природа и ако можете да ги научите на ефективни начини да управляват емоциите си, това ще бъде голям напредък.

  1. Децата хленчат в отговор на променливо поведение.

Хората ще повтарят конкретен модел на поведение за дълго време в присъствието на променливо поведение. Например, ако детето ви хленчи за сладолед след вечеря и понякога му позволявате, то ще продължи да хленчи много дълго време, за да получи това, което иска.

Правилната стратегия.

Бъдете последователни и не нарушавайте правилата понякога, когато децата искат „още малко“, за да играят на видео игри, да си купят друга играчка в супермаркета или да си лягат по-късно. Индулгенцията засега спира хленченето, но в дългосрочен план го засилва.

Но родителите не искат да се чувстват неудобно и да слушат безкрайно хленчене, да се смятат за „зли“. Мнозина доброволно пробват образа на добрата фея, която изпълнява желанията на децата (това често води до факта, че децата казват нещо като: „Ти си най-добрата майка на света, така че купи ми тази играчка!“). Но ако се откажете веднъж, очаквайте да последват седмици хленчене.

За да разрушите променливата система за подсилване, изненадайте децата си „изневиделица“, но не се отдавайте на хленчене.

Въпреки че не е лесно да покажете разбиране, приемане и нежност в отговор на хленчене, това е чудесен начин да заздравите връзката с детето си. Като давате положителен, любящ отговор, когато детето хленчи, вие попълвате емоционалната му „банкова сметка“, намалявайки вероятността детето да продължи да хленчи в бъдеще.

infomax-logo-50-15-HW Любимата на Благой Георгиев -Джизъса – Полина захвърли халката

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе