Как да помогнем на детето си да създаде приятелства?

Как да помогнем на детето си да създаде приятелства?
Психология

Как да помогнем на детето си да създаде приятелства?

Как можем да помогнем на децата да създадат приятелства? Може да изглежда, че можем да направим много малко, но всъщност това да е много за тях. Изграждането на приятелство зависи от емоционалните умения, уменията за саморегулиране и социалната компетентност на детето.

И родителите могат да играят важна роля в развитието на тези способности.

Например, много деца имат проблеми с намирането на приятели, защото се чувстват срамежливи или тревожни. Ако покажем на тези деца как да реагират на приятелски предложения – и им предоставим лесни, безопасни възможности за взаимодействие с приятелски настроени хора – можем да им помогнем да изградят важни социални връзки.

По същия начин има деца, които се борят, защото им липсва адекватен контрол на импулсите или се държат по начини, които антагонизират другите. За тези деца ще бъде много по-лесно да се сприятеляват, ако им помогнем да развият уменията си за саморегулиране.

Как да помогнем на детето си да създаде приятелства?

Как да научим детето да защитава собствените си граници и да уважава другите?

Как да научим детето да ходи на гърне

Как да помогнем на детето си да създаде приятелства?  10 неща, които една детска стая трябва да има

Как да помогнем на детето си да създаде приятелства?

1. Покажете на детето си топлина и уважение. Не се опитвайте да контролирате детето си чрез заплахи, наказания или емоционално „изнудване“.

приятелства
как да помогнем на детето си да създаде приятелства?

Може да не изглежда непосредствено свързано със способността на детето ви да създава приятелства. Но начинът, по който родителите се отнасят към децата, оказва влияние върху тяхното емоционално развитие и социално поведение. А това от своя страна може да повлияе на взаимоотношенията им с връстници.

Например, помислете за авторитарно родителство, подход към полагането на грижи, който набляга на абсолютното подчинение, ниски нива на топлина и опит за контролиране на поведението чрез заплахи, наказания или засрамване.

2. Бъдете „треньор на емоциите“ на детето си.

приятелства
kак да помогнем на детето си да създаде приятелства?

Всички ние изпитваме негативни емоции и егоистични импулси. Пречи ли ни да поддържаме добри приятелства? Не. Не, ако знаем как да държим тези реакции под контрол.

Така че децата трябва да се научат как да регулират собствените си емоции. А родителите? Можем или да им помогнем, или да направим нещата по-трудни.

3. Подхранвайте способността на детето си да съчувства и да „чете мисли“.

приятелства
как да помогнем на детето си да създаде приятелства?

Децата трябва да правят повече от това да контролират собствените си негативни емоции. Те също трябва да разбират емоциите и гледните точки на другите.Тези неща не трябва ли да идват естествено? Може би, но „естествено“ не означава „автоматично, без насърчение и подкрепа“. Има конкретни неща, които родителите и учителите могат да направят, за да помогнат на децата да развият своята емоционална грамотност и да създадат приятелства.

4. Вашето дете социално тревожно ли е? Осигурете сигурна социална среда.

приятелства
как да помогнем на детето си да създаде приятелства?

За децата е трудно да създават приятелства, ако се чувстват много тревожни. Но какво можем да направим по въпроса?

Чувствителното, отзивчиво родителство е особено важно за социално тревожните деца. Те трябва да знаят, че ние ще бъдем до тях, когато имат нужда от нас. И както отбелязвам на друго място, проучванията показват, че чувствителното, отзивчиво родителство помага на децата да развият онзи вид сигурни взаимоотношения на привързаност, които насърчават увереността и независимостта.

Но когато децата наистина се борят с тревожност, те се нуждаят от допълнителна подкрепа.

5. Обърнете внимание на проблемите с агресивното или разрушителното поведение на вашето дете.

приятелства
как да помогнем на детето си да създаде приятелства?

Както споменах по-горе, подобни поведенчески проблеми могат да представляват основна социална бариера пред създаването на приятелства. Децата са склонни да избягват или отбягват връстници, които се държат по агресивни начини.

6. Научете детето си на тези изключително важни умения за разговор.

приятелства
как да помогнем на детето си да създаде приятелства?

За да създадат нови приятелства, децата трябва да се научат как да се представят на другите и да измислят подходящи неща, които да кажат.Те също трябва да се научат как да слушат добре. И те трябва да се научат как да предоставят разговорна обратна връзка – за да покажат, че разбират какво изразява друг човек.

Как да насърчаваме тези умения?

Можем да помогнем, като моделираме добри комуникационни умения у дома и ангажираме децата си в приятни, реципрочни разговори.Освен това можем да помогнем, като активно учим децата какво да правят и казват.

Tagged , , ,
на горе