Да си легнете ядосани – кога това е добра идея

Да си легнете ядосани - кога това е добра идея
Любов и партньорство Психология

Да си легнете ядосани – кога това е добра идея

Един от най-често срещаните митове, към които двойките се придържат, за да защитят здравето на връзката си, е да избягват да си лягат ядосани и с неразрешен проблем помежду си. В същото време обаче, когато става въпрос за вземане на някои житейски решения, които излизат извън границите на една връзка, мъдрите хора съветват първо да преспите и след това да решите какво да правите, защото както знаем „утрото е по-мъдро от вечерта“. С оглед на това несъответствие обаче идва и въпросът кой е по-добрият подход.

Е, сложно е. За някои двойки да си легнат ядосани е от полза, докато за други не е. Начините за разрешаване на конфликти варират при всеки човек, като зависят, както от характера му, така и от отношението към връзката и проблема.

И в двата подхода има плюсове и минуси. Най-големият недостатък на лягането ядосани е, че това може да наруши съня ви заради напрежението. Освен това е много вероятно на следващата сутрин да се събудите неспокойни и все още ядосани. Въпреки това има причини да натиснете бутона „пауза“ за през нощта.

 

Ето и три причини, поради които да си легнете скарани с партньора не е най-лошото решение

 

  1. Изтощени сте психически.

Да си легнете ядосани може да е умен ход за вас и вашия партньор, ако единият или и двамата сте толкова изтощени, че психическата умора да не ви позволява да общувате правилно. Ако не можете да участвате в продуктивни разговори, заспиването всъщност няма да направи конфликта по-голям. В този случай вземането на пауза просто ви подготвя за успешна дискусия на следващия ден.

  1. Липсва ви сън.

В натовареното ежедневие всеки се нуждае от определен брой часове качествен сън, за да може да върши добре задълженията си. Има някои професии като лекарите например, които са изключително отговорни и всеки миг невнимание може да е фатален. Липсата на достатъчен сън води до умора и намаляване на концентрацията, което може да има последици. Затова, вместо да прекарате нощта в спорове и кавги, които изтощават и двамата, по-добре се наспете и поговорете отново за проблема на следващата сутрин.

  1. Претоварени сте от проблеми.

Заспиването, докато сте още ядосани, също може да бъде полезно, ако единият или и двамата сте твърде претоварени, стресирани или наранени, за да продължите продуктивно да участвате в разговора в момента. Понякога почивката от разговорите може да помогне за намаляване на напрежението, да ви даде възможност да се успокоите и да приемете и чуждата гледна точка. Времето и пространството могат в крайна сметка да ви помогнат да стигнете до решение, което ще е най-добре и за двамата.

Във всички случаи обаче е много важно да кажете на половинката как се чувствате и защо имате нужда да прекъснете разговора в момента и да го продължите на следващия ден. Може например да целунете партньора си по бузата, да признаете, че го обичате или пък да го уверите, че сте ангажирани да се справите заедно с проблемите си. Едно бързо „ще преминем през това заедно“, преди да изключите осветлението, може да бъде разликата и да позволи и на двамата да се наспите добре, дори ако не сте разрешили проблемите си.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
на горе