Да заспим по-лесно с шамфъстък
Добра форма

Да заспим по-лесно с шамфъстък

За тези, които се борят за добър нощен сън, шепа шамфъстък преди лягане може да бъде най-вкусното решение.

Чували ли сте това твърдение, че тази вкусна ядка би помогнала да заспите? Наред с това, че е чудесен източник на протеини, фибри и здравословни мазнини, тези зелени ядки са пълни с мелатонин. Доверете се на учените.

Според проучване от 2019 г. шамфъстъците съдържат високи нива на хранителния елемент, предизвикващ съня (около 660 нанограма на грам). Те също така имат триптофан и фенолни съединения, които бавно го разграждат до повече мелатонин с течение на времето. Всичко това прави вечерна закуска от шамфъстък преди лягане не само да ви е помощник да заспите по-лесно, но и да имате дълготраен и качествен сън през цялата нощ.

Изследователите отбелязват, че дали е печен или суров шамфъстъкът не е имало никакъв понижаващ ефект върху нивата на мелатонин. Важното е количеството да е 10-15 ядки, приети час преди времето за лягане.

Още предимства на шамфъстъка

Независимо дали ги хапвате – преди лягане или през целия ден, шамфъстъкът ще осигури и антиоксиданти, които помагат в много отношения, като понижаване на холестерола и подобряване на кръвното налягане.

Зелените ядки също могат да осигурят заздравяване на червата и предимства за балансиране на кръвната захар, благодарение на протеините, фибрите и здравословните мазнини. Това ги прави перфектен избор за закуска за всеки, който също се опитва да свали няколко килограма.

Шамфъстъкът съдържа и големи количества фосфор, който има ключова роля, заедно с калция, за доброто състояние на костите и зъбите. Ядката има и витамин B1, който е отговорен за правилно функциониране на сърцето, нервната система и мускулите.

Като имате предвид всичко до тук, определено има основание да добавим шамфъстъка към следващия списък с хранителни продукти. А ядката можете да я използвате за директна консумация, да я вложите в сладкиши или сосове, да поръсите с натрошен шамфъстък сладоледа си.

Tagged , ,
на горе