7 начина да възпитаваме без викове и наказания

да възпитаваме без викове и наказания
Психология

7 начина да възпитаваме без викове и наказания

7 начина да възпитаваме без викове и наказания. Възможно ли е? Отговорът е да, напълно е възможно и ние ще ви подскажем как. На всеки родител му се е случвало да излезе извън релси и да му се прииска да удари шамар на детето му.

Но това действително не е решението на проблема. Виковете и пошляпването са наистина вредни и не помагат за възпитанието на децата. Напротив, вредят им. Истината е, че родителите изпадат в даден момент, в който се чувстват безсилни и не виждат друг изход освен да пошляпнат детето си. Напляскването е една от най-широко обсъжданите теми за родителството.

7 начина да възпитаваме без викове и наказания

Първата любов на вашето дете. Какво да правите?

За какво крещи агресивното поведение на детето?
Въпреки че повечето педиатри и експерти по родителство не препоръчват пляскане, по-голямата част от родителите по света признават, че бият децата си.За много родители пляскането може да се стори най-бързият и ефективен начин за промяна на поведението на детето. И често работи в краткосрочен план. Но проучванията показват, че телесното наказание има дългосрочни последици за децата.Ако търсите алтернатива на пляскането, ето седем начина да дисциплинирате детето си, без да използвате физическо наказание.

Ето как да възпитаваме без викове и наказания

Загуба на привилегии

да възпитаваме без викове и наказания
да възпитаваме без викове и наказания

Целта не е да накажете детето си да се подчини, а да му помогнете да се научи да прави по-добър избор за бъдещето. Това обаче изисква практика. Ако направят лош избор, научете ги, че резултатът е загуба на привилегия. Загубата трябва да е свързана с поведението.Пояснете кога привилегиите могат да бъдат спечелени обратно. Обикновено 24 часа са достатъчно време, за да научите детето си да се учи от грешката си. Така че може да кажете: „Изгубихте телевизия за остатъка от деня, но можете да си го върнете утре, като вземете играчките си първия път, когато поискам.“

Игнориране на леко неправилно поведение

да възпитаваме без викове и наказания
да възпитаваме без викове и наказания

Избирателното игнориране всъщност може да бъде по-ефективно от напляскването. Това не означава, че трябва да гледате на другата страна, ако детето ви прави нещо опасно или неподходящо. Но можете да пренебрегнете поведението, търсещо внимание.Когато детето ви се опитва да привлече внимание чрез хленчене или оплакване, не му го давайте. Погледнете на другата страна, преструвайте се, че не ги чувате и не отговаряйте. След това, когато поискат мило или се държат, върнете вниманието си към тях. С течение на времето те ще научат, че учтивото поведение е най-добрият начин да задоволят нуждите си.

Преподаване на нови умения

да възпитаваме без викове и наказания
да възпитаваме без викове и наказания

Един от основните проблеми с пляскането е, че то не учи детето ви как да се държи по-добре. Напляскването на детето ви, защото е избухнало, няма да го научи как да се успокои следващия път, когато е разстроено.Децата имат полза от това да се научат как да решават проблеми, да управляват емоциите си и да правят компромиси. Когато родителите учат на тези умения, това може значително да намали поведенческите проблеми. Използвайте дисциплина, която е насочена към обучение, а не към наказване.

Логически последици

да възпитаваме без викове и наказания
да възпитаваме без викове и наказания

Логическите последствия са чудесен начин да помогнете на деца, които се борят със специфични поведенчески проблеми. Логическите последици са конкретно свързани с лошото поведение.Например, ако детето ви не яде вечерята си, не му позволявайте да хапне преди лягане. Или ако откажат да вземат камионите си, не им позволявайте да играят с тях през останалата част от деня. Свързването на последствията директно с поведенческия проблем помага на децата да видят, че техните избори имат преки последствия.

Естествени последици

Естествените последствия позволяват на децата да се учат от собствените си грешки. Например, ако детето ви каже, че няма да носи яке, оставете го да излезе навън и да му е студено – стига да е безопасно. Използвайте естествените последствия, когато смятате, че детето ви ще се поучи от собствената си грешка. Наблюдавайте ситуацията, за да сте сигурни, че детето ви няма да изпита реална опасност.

Награди за добро поведение

да възпитаваме без викове и наказания
да възпитаваме без викове и наказания

Вместо да биете дете за лошо поведение, наградете го за добро поведение. Например, ако детето ви често се кара с братята и сестрите си, създайте система за възнаграждение, за да ги мотивирате да се разбират по-добре.Осигуряването на стимул за поведение може бързо да промени лошото поведение. Наградите помагат на децата да се съсредоточат върху това, което трябва да направят, за да спечелят привилегии, вместо да подчертават лошото поведение, което трябва да избягват.

Похвала за добро поведение

да възпитаваме без викове и наказания
да възпитаваме без викове и наказания

Предотвратете поведенчески проблеми, като хванете детето си, че е добро. Например, когато то играе добре с братята и сестрите си, посочете го. Кажете: „Вие вършите толкова добра работа, споделяйки и се редувайки днес“.Когато в стаята има няколко деца, обърнете най-много внимание и похвала на децата, които спазват правилата и се държат добре. След това, когато другото дете започне да се държи, също го похвалете и му обърнете внимание.

 

infomax-logo-50-15-HW Излизат мемоарите на Бритни Спиърс, Барбра Стрейзанд и Илон Мъск

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе