10 грешки в етикета, които много жени (а понякога и мъже) правят

10 грешки в етикета, които много жени (а понякога и мъже) правят
Интересно

10 грешки в етикета, които много жени (а понякога и мъже) правят

Правенето на поръчка от менюто вместо мъжа е проява на лошо възпитание, когато сте на среща, но е приемливо за бизнес обяд.

 

Времената се променят и маниерите също. Промените се отнасят и за нормите на етикета, основното, разбира се, остава в първоначалния си вид, но няколко момента все пак претърпяха метаморфози. Етикетът на пола като цяло е сложно нещо: какво трябва да прави мъжът и какво не, как трябва да се държи жената и да помни, че е дама . Няколко експерти  разглеждат кои са основните грешки.

 

 

На първо място, трябва да разберете какво е етикет на пола. Това е връзката между мъжа и жената в социален аспект. И тук възниква объркване поради факта, че често хората се опитват да приложат светски етикет в бизнессреща или обратно.

 

Експертът Евгения Скиба  казва, че в съвременния джендър етикет границите между мъжа и жената се изтриват с времето, мъжете престават да бъдат галантни, жените се изкачват напред – рано или късно рискуваме да забравим общоприетите норми. Това е основната грешка, която правим всеки ден.

 

– Правилата са измислени отдавна и многократно са показвали и доказвали своята стойност и значимост в общуването между мъж и жена и би било жалко за всички нас да ги загубим. Съвременните жени трябва да се замислят за това, че не е зле понякога да забавят темпото и без суетене да бъдат просто жени, кралици, защото само с кралица мъжът ще се почувства като крал, казва експертът.

 

Феминистките тенденции са много разпространени в Америка, казва Евгения, има дори глоби и специални закони относно това какво не може да прави мъжът по отношение на дама.

 

Припомняме, че етикетът се състои от три компонента – проява на снизхождение (помощ на по-слабите), проява на уважение и проява на добронамереност. Често в съвременната комуникация между мъж и жена един от компонентите липсва по различни причини. Много жени особено не харесват снизходителното отношение към тях.

 

Една от честите грешки на мъжа по отношение на жената, според Скиба, е това мъжете все по-рядко се сещат да отварят вратата, за да може жената да влезе в помещението. Във времената, когато жените са носили бухнали рокли и корсети и поради това са били бавни и непохватни, мъжете са отваряли и придържали вратата за тях, за да ускорят процеса на движение. В онези дни жените физически са се нуждаели от помощ. Днес това правило е загубило своята актуалност. Освен това в съвременните реалности мъжът често забравя да отвори вратата на колата за жена, когато тя се качва и когато тя слиза от нея.

 

Специалистът по етикет Елена Климачкова  обяснява, че в светския етикет векторът на уважение е насочен към жената.

 

– Например, ако двама колеги, мъж и жена, отидат на театър или на изложба, тогава векторът на уважение ще бъде насочен към жената – мъжът ще й стисне ръката и ще отвори вратата. Същата двойка колеги, но в офис пространство, тогава това вече действа  бизнес етикетът и в него няма разлика между половете. В такава ситуация мъжът и жената са партньори и вратата ще отвори този, който е по-близо до нея. Този, който пръв застане до асансьора, първи ще стъпи в асансьора ”, казва Елена и добавя, че ако колега мъж отвори вратата за вас и ви подаде ръка, няма лошо, нека прояви галантност, но не бива да очаквате това в бизнес етикета.

 

Често на разходка жените дават на мъжката си чантата си, което според експерта е недопустимо.

 

—  Абсурдно е да видиш женска чанта в ръцете на мъж. Дамската чанта или клъчът трябва да са само в ръцете на жена. Мъжът трябва да помага с пазарските чанти, пакети и кутии, когато са много, когато са тежки. Ако една жена има тежка чанта, въпросът е какво е сложила там, – обяснява  експертът по етикет Екатерина Сартакова.

 

Трябва ли самата жена да поеме инициативата по отношение на мъжа, който харесва? Според Елена Климачкова, за да се отговори дали е позволено жената да поеме инициативата по романтичен начин, трябва да познава целта, която преследва. Ако тя иска развитие на отношенията и брак, тогава трябва да отложи проявата на горещ темперамент или други прояви на чувства с комплименти и знаци на внимание към мъжа. Но ако целта на една жена е просто мимолетно забавление, тогава не бива да се стеснява да поемете инициативата.

 

Комплиментите са другият подводен камък в етикета. Не можете да кажете „Колко сте отслабнала!“, дори и да знаете, че конкретната  жена преследва такава цел. Вместо това можете да кажете: „Изглеждате прекрасно!“

 

 

 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе