Грешките в храненето, от които талията ви расте и как да ги избегнете

Грешките в храненето, от които талията ви расте и как да ги избегнете
Добра форма

Грешките в храненето, от които талията ви расте и как да ги избегнете

За да бъде коремът красив, той трябва да е плосък, а талията добре оформена – почти всеки е сигурен в това. Но понякога, въпреки спорта, той продължава коварно да се закръгля, обезсмисляйки всички наши усилия! Кой е виновен за това и какво да правим? Попитахме лекарите.

Храносмилателни разстройства, които заоблят талията

Често ни е неудобно да говорим за такъв деликатен проблем като подуване на корема: като правило, това се дължи на проблеми с храносмилането, които по някакъв начин е неудобно да се обсъждат дори с лекар. Повишено образуване на газове, болки в корема, нередовни движения на червата – ние сме свикнали да се справяме с тези проблеми сами, без дори да подозираме, че хората около нас може да са наши състрадатели. Нека да разберем заедно какво причинява подуване на корема и как да се справим с него.

Мазнини или подуване?

За да разберете причината, поради която размерът на талията ви е трагично незадоволителен за вас, трябва да решите дали проблемът наистина е подуване на корема или все още си струва да се борите с мастните натрупвания? Има няколко начина да различите едното от другото.

Храносмилателни разстройства, които заоблят талията

Пред огледалото. Гледайки отражението си в цял ръст, решете: смятате ли, че само стомахът ви е закръглен, или искате и ръцете, бедрата и краката ви да са по-малки? Ако само стомахът стърчи, това означава подуване.
На пипане. Натиснете с пръст корема си. Мека и еластична ли е? Това означава, че мастните натрупвания придават допълнителен обем на талията. Ако е твърд и напрегнат, значи проблемът наистина е подуване.
Анализиране на ситуацията. Чувствате ли се подути само от време на време или стомахът ви се издува през цялото време? Ако става въпрос за мастни натрупвания, тогава коремът ще остане кръгъл през цялото време: мастните клетки растат през цялото време и не изчезват внезапно. Но от време на време може да се появи подуване, така че когато сутрин нямате оплаквания от размера на стомаха си, а вечер трябва да разкопчаете копчето на панталона си, имате точно този проблем.
Усеща се болка. При подуване често има болка в тази област, докато мастните натрупвания не причиняват такъв дискомфорт. Ето защо, ако често се измъчвате от дискомфорт в коремната област, който изчезва веднага щом отидете до тоалетната, тогава трябва да се борите с подуването, а не с мастните натрупвания.

Много хора смятат, че една от причините за подуването е задържането на течности в организма. Но това е мит: „Освен ако човек страда от сърдечно или чернодробно заболяване, подуване на корема е изключено“, казва Майкъл Дженсън, ендокринолог в Mayo Clinic . „При здрави хора водата се натрупва в глезените и краката, а не в коремната област.“

Грешките в храненето, от които талията ви расте и как да ги избегнете

Храносмилателни разстройства, които заоблят талията

Причини и решения

Непоносими условия. Често дори не подозираме, че на тялото може да липсват ензимите, необходими за смилането на определени видове храна, така че упорито продължаваме да ядем това, което самите ние не смелим. Непоносимостта към глутен, който се съдържа главно в продуктите от пшенично брашно, или към лактоза, която се съдържа в почти всички млечни продукти, може да причини подуване на корема и повишено образуване на газове. За да определите дали имате подобен проблем, трябва да се консултирате с лекар. Или поне се наблюдавайте: ако след ядене на млечни продукти изпитвате очевиден дискомфорт, може да намалите консумацията им до минимум, като се ограничите до твърди сирена и натурални кисели млека, които съдържат много малко лактоза.

 

Грешките в храненето, от които талията ви расте и как да ги избегнете
Грешките в храненето, от които талията ви расте и как да ги избегнете

Погълнали сте въздух с храната. В процеса на хранене не само децата, но и възрастните поглъщат много въздух! Да, да: когато обядвате бързо по време на кратка почивка, дори не забелязвате колко въздух навлиза в хранопровода ви. „Като ядем храна твърде бързо и не я дъвчем достатъчно добре, ние поглъщаме много въздух, което причинява подуване на корема“, казва д-р Дон Джаксън Блатнър , автор на The Flexitarian Diet. Яжте по-бавно – храненията трябва да отнемат поне 30 минути. И не забравяйте, че процесът на храносмилане започва в устната кухина и колкото по-добре дъвчете храната си, толкова по-голям е шансът подуването да не ви притеснява.

Обикновената…дъвка също може да причини подуване! Факт е, че тези, които го дъвчат постоянно, поглъщат определено количество въздух, което може да доведе до подуване в буквалния смисъл на думата. Освен това този проблем се провокира и от изкуствените подсладители, съдържащи се в повечето дъвки.

Грешките в храненето, от които талията ви расте и как да ги избегнете
Грешките в храненето, от които талията ви расте и как да ги избегнете

Усвояване на вещества.Всички знаем от собствен опит, че някои храни предизвикват образуването на газове, които ни подуват отвътре. Но защо се случва това? Факт е, че газовете се образуват поради ферментацията на несмилаеми от тялото вещества. Преминавайки от тънките черва към дебелото черво, хранителните частици са изложени на бактерии, които насърчават усвояването на останалите полезни микроелементи и освобождават водород, въглероден диоксид и – за около един на всеки трима от нас – метан. Освен това защо някои хора имат метан, а други не, все още не е известно на науката. Освен това експертите не разбират напълно защо някои от нас произвеждат газове в отговор на определени храни, докато други не. Според информация от Американския национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания в дебелото черво живеят бактерии, които разрушават водорода.

Грешките в храненето, от които талията ви расте и как да ги избегнете
Грешките в храненето, от които талията ви расте и как да ги избегнете

Отпуск по болест. Най-неприятните причини за заоблена талия са, разбира се, заболявания, които изискват медицинска намеса. Най-често срещаният от тях е синдромът на раздразнените черва, нервно разстройство, при което споменатата част от храносмилателната система се държи по непредсказуем начин. По правило IBS се развива при млади жени в резултат на хроничен стрес: тъй като нервната система дава на червата неразбираеми сигнали, тя реагира на тях или със запек, или с диария, и това практически не зависи от качеството на храната. Други заболявания, които засягат обема на корема, включват чревна непроходимост, гастрит, панкреатит, вирусен гастроентерит, болест на Crohn (хронично възпаление на различни части на стомашно-чревния тракт), дивертикулит (възпаление на изпъкнали участъци от стомашно-чревната лигавица).

Храносмилателни разстройства, които заоблят талията

По правило повишеното образуване на газ се причинява от въглехидрати, но мазнините и протеините не участват в това. Какви въглехидрати са виновни за това?

Захар. Газообразуващите захари включват рафиноза (намира се във всички видове бобови растения, а също и в по-малки количества в броколи, брюкселско зеле и зеле, аспержи и пълнозърнеста пшеница), лактоза (която някои хора изобщо не могат да понасят), фруктоза (намира се естествено в артишока ), лук, круши и пшеница), сорбитол (естествените му източници са круши, ябълки, праскови и сливи, а изкуствените източници са диетични напитки, дъвки и бонбони без захар).
Нишесте. Картофите, царевицата, пастата и пшеничните зърна причиняват газове, когато се усвояват в дебелото черво. От всички видове зърна само оризът е безвреден в този смисъл.
Целулоза. Да, за добро храносмилане трябва да приемате поне 25 грама фибри на ден. Ако обаче се чувствате подути след прием на определени храни, може да се наложи да преразгледате менюто.

Образуването на газове се причинява от разтворими фибри, които се съдържат в овесените трици, бобовите растения и повечето плодове. В същото време неразтворимите фибри, които се намират в зеленчуците и пшеничните трици, практически не създават такива проблеми.

Храносмилателни разстройства, които заоблят талията

Кога да се притесняваме?

Подуването на корема престава да бъде неудобен проблем и се превръща в причина да отидете на лекар, ако не отшуми дори при промяна на диетата и е придружено от следните симптоми:

Диария
Запек
Тежка постоянна болка в корема
Гадене или повръщане
Кръв в изпражненията
Отслабване
Треска
Болка в гърдите

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе