Да си направим чудна градина от РОЗИ: ръководство за начинаещи в отглеждането им

Да си направим чудна градина от РОЗИ: ръководство за начинаещи в отглеждането им
Идеи за дома

Да си направим чудна градина от РОЗИ: ръководство за начинаещи в отглеждането им

Да си направим чудна градина от рози! Грижата за розите е по-лесна, отколкото си мислите – всеки може да ги отглежда успешно. Засадете вашите рози на слънчево място с добър дренаж. Торете ги редовно за да имате впечатляващи цветя. Поливайте ги равномерно, за да поддържате почвата влажна. Подрязвайте установените розови храсти в началото на пролетта. Внимавайте за болести като брашнеста мана или черни петна.

Да си направим чудна градина от РОЗИ: ръководство за начинаещи в отглеждането им

Ако сте се страхували да създадете ваша розова градина, истината е, че грижите за рози не са по-трудни от другите цъфтящи храсти .

Следвайте тези десет основни правила, за да научите как да отглеждате рози:

1. Започнете с корените

Можете да закупите рози, вече засадени в почва/саксия или като спящи растения с голи корени. Всеки тип има своите предимства:

Саксиени рози: тези рози са страхотни за начинаещи градинари, защото са лесни за засаждане и бързо установяване. Те могат да бъдат закупени и в местните разсадници през целия вегетационен период. Това ви позволява да ги засадите, когато климатичните условия са идеални – за предпочитане хладен и облачен ден.

Рози с гол корен: Едно от предимствата на розите с гол корен е по-големият избор от налични сортове. Освен това те са икономични и могат да бъдат поръчани онлайн. Въпреки това, за разлика от саксиените рози, корените на растенията с голи корени трябва да бъдат накиснати за една нощ във вода преди засаждане. Освен това корените трябва да се поддържат влажни през първите няколко месеца след засаждането.

Да си направим чудна градина от РОЗИ: ръководство за начинаещи в отглеждането им

2. Изберете вашите рози разумно

Има многобройни видове рози,  високостеблени, пълзящи, плетови, полегнали рози и всички розови храсти, като някои видове съдържат стотици разновидности. Въпреки че може да е изкушаващо да напълните вашата розова градина с богат асортимент, вероятно ще се окажете с неподреден масив и твърде много растения за пространството. Няколко добре подбрани сорта ще ви донесат повече удовлетворение, отколкото десетки несъответстващи растения, които не изглеждат подредени в хармония.

Да си направим чудна градина от РОЗИ: ръководство за начинаещи в отглеждането им

3. Намерете правилното място да направите градина от рози

За най-добро развитие на цветя и най-здрави растения, розовите храсти трябва да получават шест до осем часа слънчева светлина дневно. Те също трябва да бъдат засадени в добре дренирана почва, която е богата на органични вещества. В особено горещ климат розите се справят най-добре, когато са защитени от горещото следобедно слънце. В студен климат засаждането на розов храст до ограда или стена с южно или западно изложение може да помогне за минимизиране на щетите от замръзване през зимата.

Да си направим чудна градина от РОЗИ: ръководство за начинаещи в отглеждането им

4. Правилния момент за засаждане на рози

Розите се засаждат най-добре през пролетта (след последната слана) или през есента (поне шест седмици преди първа слана). Засаждането достатъчно рано през есента дава на корените достатъчно време да се утвърдят, преди растенията да преминат в латентно състояние през зимата.

Розите с гол корен обикновено се предлагат само в началото на пролетта и трябва да бъдат засадени скоро след като ги купите. Розите, закупени в саксия, ви дават повече гъвкавост във времето за засаждане.

5. Засадете правилно своите рози

Правилното засаждане на вашите рози с гол корен или саксиени рози ще гарантира, че ще се развиват добре и ще имате чудна розова градина

  • Дупката за засаждане трябва да е достатъчно дълбока и достатъчно широка, за да побере корените на растението. Районът трябва да има добър дренаж, тъй като розите не обичат прекалената влага.
  • Смесете обилно количество градински компост , торфен мъх или друга органична материя с почвата, която е извадена от дупката за засаждане. Използвайте малко от тази смес на дъното на дупката за засаждане и поставете розовия храст в дупката.
  • Напълнете дупката частично с почвената смес и добавете тор с бавно освобождаване.
  • Полейте обилно и след това завършете запълването на дупката с останалата пръст.
  • Поливайте отново, след това насипете рохкава почва около корените, за да защитите розата, докато се аклиматизира към новото си място.

Ако засаждате няколко розови храсти заедно, разположете ги на разстояние най-малко 3 м. един от друг, за да имат достатъчно място.

Да си направим чудна градина от РОЗИ: ръководство за начинаещи в отглеждането им

6. Торете редовно

За впечатляваща градина от цветя, розовият храст трябва да се наторява редовно. Органичните методи осигуряват бавно, стабилно снабдяване с хранителни вещества. Ежемесечните приложения на компост, компостиран оборски тор и други органични и естествени торове, работят добре. Органичните добавки също спомагат за насърчаване на полезни почвени микроби и добре балансирано pH на почвата.

Торовете с бавно освобождаване, осигуряват правилния баланс на азот, фосфор, калий и други второстепенни хранителни вещества. Те също така дават на розовите храсти необходимата им храна за оптимален растеж.

За новозасадени растения с гол корен: Приложете органични добавки към почвата по време на засаждане. Изчакайте, докато растението произведе първите си цъфтежи, за да приложите торове с пълна сила, за да не изгорите новите корени.

Да си направим чудна градина от РОЗИ: ръководство за начинаещи в отглеждането им

7 Поливайте разумно

Почвата трябва да се поддържа равномерно влажна през целия вегетационен период. Количеството и честотата на поливане ще зависи от типа на почвата и климата. Розите се справят най-добре с еквивалента на 1” валежи на седмица през вегетационния сезон. Розите, растящи в песъчливи почви, ще се нуждаят от повече поливане, отколкото тези в по-тежки глинести почви. Горещи, сухи и ветровити условия също ще изсушат розите бързо.

Как поливате е толкова важно, колкото и честотата. За да поддържате розите здрави, избягвайте да мокрите листата. Използвайте маркуч за напояване, лейка с дълъг накрайник или лейка, насочена директно към почвата.

8. Подрязвайте като професионалист

Почти невъзможно е да убиете розов храст чрез прекомерно подрязване. Но ако следвате няколко прости правила, резултатите ще изглеждат по-професионални и ще доведат до по-здраво растение. Много по-нови сортове рози не изискват много – ако има такова – подрязване. Един добър чифт градинарски ножици и ръкавици за подрязване на рози могат да направят работата още по-лесна.

Основната резитба трябва да се извърши в началото на пролетта. За всички рози започнете с премахване на всички мъртви или повредени разклонения (всички, които изглеждат кафяви). За екземпляри, които изискват силно подрязване, отрежете една трета до половината от растежа от предходната година.

Можете леко да подрязвате вашите рози през целия сезон, за да ги поддържате добре и чудно изглеждащи. Някои разновидности на повторно цъфтящи рози ще изискват обезцветяване , за да насърчат повторно цъфтене през целия сезон. Отрежете изхабените цъфтежи обратно до първото стъбло с пет листа, за да насърчите повторния растеж.

9. Пазете ги здрави

Най-добрият начин за предотвратяване на болести по розите е да изберете устойчиви на болести сортове. Тези рози са отгледани и селектирани, за да устоят на най-често срещаните заболявания, включително брашнеста мана и черни петна.

Брашнена мана обикновено се появява през лятото, особено когато дните са горещи и сухи, а нощите са хладни и влажни. Сигналните признаци включват листа, които се извиват и усукват, и развитие на бял, прахообразен пух върху листата. За да избегнете брашнената мана, поливайте растенията на нивото на земята сутрин, тъй като мокрите листа (особено през нощта) осигуряват идеалната среда за отглеждане. Подрязването на розовия храст, за да се позволи на въздуха да циркулира през листата, също помага за предотвратяване на тази болест.

Черните петна са водни гъбични заболявания. Проявява се като кръгли черни или кафяви петна по горната страна на листата. Започва към дъното на храста и си проправя път нагоре, като в крайна сметка причинява обезлистване. Предотвратете това заболяване по същия начин, по който предотвратявате брашнестата мана: чрез подобряване на циркулацията на въздуха около и през растението и поливане на нивото на земята. Проста смес от сода за хляб и градинарско масло може да помогне в борбата с разпространението на черни петна.

10. Покажете ги – украсете дома си с тях

Розите отдавна са ценени заради красивите си и ароматни  цветя. Но няма по-красиви рози от тези, събрани прясно от собствената ви градина.

Ето няколко съвета за запазване на вашите отрязани рози:

  • Розите ще издържат най-дълго, когато се режат веднага след пъпката, когато венчелистчетата започват да се отварят.
  • Използвайте ръчни ножици или градински ножици с остри остриета, за да отрежете стъблата, без да повредите каналите им за поглъщане на вода.
  • Режете розите, когато са свежи и хидратирани (сутрин или вечер), а не когато растението може да бъде стресирано от топлина.
  • Отрежете стъблата на розата точно преди да ги поставите във ваза. Това помага за елиминирането на въздушните мехурчета, които им пречат да поемат вода. Освен това отрежете стъблата под ъгъл от 45 градуса, за да не лежат плоски на дъното на вазата.
  • Отстранете всички долни листа, които падат под водната линия, за да избегнете гниене и растеж на бактерии. Над водната линия оставете възможно най-много зеленина, която ще помогне за изтеглянето на вода.
  • Сменяйте водата често – всеки ден, ако е възможно – за да премахнете всякакви бактерии. Също така подрязвайте стъблата на цветята на всеки няколко дни, за да подобрите абсорбцията на вода.

Да си направим чудна градина от РОЗИ: ръководство за начинаещи в отглеждането им Роза – цветето за красив и стилен дом

Да си направим чудна градина от РОЗИ: ръководство за начинаещи в отглеждането им Есенно подрязване на рози: За красива градина през топлите сезони

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе