5 знака, че сте готови да имате дете
Психология

5 знака, че сте готови да имате дете

Искате ли вече да имате дете?Няма нищо по-различно от удоволствието от малките ръчички и крака на новородено или от онази безпогрешна миризма на новородено. Но забременяването и раждането на бебе също означава загуба (дори временно) на предимствата без деца. Помислете за лежания през уикенда (нека си признаем, съня като цяло), импровизирани вечери навън, дълги обеди и добра част от телесната ви автономия.

Точно както решението дали да имате деца е изключително лично, така е и изборът кога сте готови да опитате да забременеете.

Ето пет признака, че може да сте готови… или не.

10 причини защо е важно всеки да знае своята роля във връзката

5 стъпки за укрепване на вашите взаимоотношения

 

5 знака, че сте готови да имате дете

1. Добре сте с промяната

дете
5 знака, че сте готови да имате дете

Много родители за първи път вярват, че „бебето ще пасне на сегашния ни живот“. Съвет: те често не го правят. Много бързо научаваме, че тези малки вързопчета радост обръщат нашето съществуване с главата надолу.

Преходът към родителството вероятно ще дойде с широк спектър от емоции, от вълнение и радост до двойственост и страх. Тези промени и различия във вашия свят също могат да изненадат другите в живота ви, включително семейството, работодателите и приятелите – дори партньора ви. Всъщност обмислянето на тези хора в живота ви е добър начин да мислите как едно дете ще се впише във вашия свят. Ако обмисляте да имате бебе, погледнете добре живота си и си представете реалистично как едно дете се вписва в него. Да знаете, че сте добре с всички промени, които то ще донесе, е много добро начало.

2. Вие сте здрави, отвътре и отвън

дете
5 знака, че сте готови да имате дете

Ако решите да опитате да забременеете, тялото ви е на път да претърпи голямо изпитание и трансформация. Правилното хранене, справянето със стресовите фактори в живота и физическата активност преди и по време на бременността имат безброй ползи. Личните лекари също често препоръчват да насрочите посещение при тях, преди да опитате за бебе.

Струва си да започнете да разглеждате баланса си работа/дом. Да работите гладко до последната минута, след което да приемете, че ще направите необходимите промени, когато бебето пристигне, може да ви остави стресирани, добавяйки към натиска от промените, които предстои да настъпят в живота ви.

Да се подготвите за дете в живота си не означава само да се обучите за новите изисквания; това кара хората около вас също да се адаптират. Например, вашият шеф и колеги готови ли са да имат различни – може би по-реалистични – очаквания от вас? Разговорът с другите на работа за това как семейният живот се вписва в работата или кариерата е важна стъпка, когато решавате дали да създадете семейство.

3. Връзката ви е на добро място

дете
5 знака, че сте готови да имате дете

Някои хора погрешно вярват, че бебето ще поправи всички пукнатини в една връзка или ще запълни празнота в живота ви или в живота на вашия партньор. Не става така.

Ако обмисляте да продължите напред с довеждането на дете в живота си, партньорството ви трябва да е силно. Да имате бебе заедно ще означава, че връзката ви трябва да се справи със значителна промяна. Ако планирате да бъдете самотен родител – комфортът и увереността във вас са жизненоважни, както и добрата мрежа за подкрепа.

4. Имате система за поддръжка

Помислете кой имате в ъгъла си. Независимо дали това е партньор, който ще отглежда детето с вас, приятели или членове на семейството, които могат да помогнат в случай на спешност, или солидна общност от родители.

Въпреки че е вярно, че ще добавите един (много сладък) човек към вътрешния си кръг, да бъдете нов родител може да се окаже изненадващо изолиращо. Точно както вие трябва да се адаптирате към новото допълнение, вашите приятели и семейство също ще трябва да се адаптират.

Може дори да откриете, че някои от вашите приятели, които не са на етап дете от живота ви, бавно напускат живота ви и трябва да се изградят нови мрежи. Може да обмислите да станете част от група за подкрепа на родители, предлагана от здравните служби на вашата държава, заедно с други, които изпитват същите радости и предизвикателства, които носи новото бебе.

5. Имате финансова стабилност

дете
5 знака, че сте готови да имате дете

Бебетата и децата може да са малки, но могат да бъдат скъпи! Трябва ли да имате милион долара? Вероятно не.

Въпреки това, въпреки че парите не трябва да ви спират да искате да увеличите семейството си, разглеждането на финансовото ви състояние е умен ход. Когато имате дете, разходите изскачат, когато най-малко очаквате.

Като цяло ще искате да знаете, че имате достатъчно паричен поток, за да покриете грижи за деца и нужди, като пелени и здравеопазване. Никога не е лоша идея да си представите как би изглеждал бюджетът ви за бебешки живот.

Tagged , ,
на горе