Как да вземаме трудни решения 7 стъпки
Психологически

Как да вземаме трудни решения: 7 стъпки

Как да вземаме трудни решения: 7 стъпки, посочват психолози. Необходимостта да направим правилния избор в трудна житейска ситуация често се превръща в сериозен проблем за нас. Били ли сте някога толкова изгубени, че да не знаете как да реагирате? Или вземате решение в ущърб на вашите интереси и целта, която искате да постигнете?

Вземането на решения е когнитивно умение, което може да се тренира. Тази статия ще ви запознае с инструменти, стратегии и ресурси, които да ви помогнат да действате бързо, ефикасно и ефективно в трудни моменти от живота си. Ще бъде много по-лесно да постигнете това, което искате, ако знаете как да вземате правилните решения!

Как да вземаме трудни решения: 7 стъпки

5 съвета как да тренирате в горещо време

8 полезни съвета как да намерим приятели, които ни разбират

infomax-logo-50-15-HW Най-добрите (и най-лошите) диети, следвани от звездитe

Как да се научим да вземаме трудни решения?

Има много видове решения. Възрастните, от момента, в който се събудят сутрин, докато заспят, вземат хиляди решения всеки ден. Научете се да разпознавате кои решения имат най-важните последствия и действайте съответно на тях.

Терапията за решаване на проблеми, която ще разгледаме по-нататък, ще ви позволи да подобрите способността си да вземате решения, както и да се справяте по-добре със стресови ситуации в ежедневието си. Всяко решение, което вземете, създава верига от нови събития. Научете се да вземате по-добри решения!

Вземането на решения е постоянна част от живота ни. Някои решения ни водят до други и често се превръщат в анекдоти от ежедневието ни. До колко часа можете да спите в неделя, да вземете ли чадър със себе си, когато небето е облачно, да вземете стълбите или асансьора…

Не говорим за решения, които смятаме за трудни. Не подценявайте малките ежедневни решения, има определена група решения, които ще имат сериозни последици в средносрочен и дългосрочен план в живота ни. Поради тази причина, умението да правим най-добрия избор в най-трудните ситуации изисква от нас да тренираме рационално и логично мислене.

Например, да се запишете във фитнес зала или студио за рисуване, да положите изпити и да отидете в университет, да приемете предложение за работа в друг град на стотици километри от дома или да изберете име за дете – това са видовете решения, които изискват от нас да мислим все повече и повече време.

В психологията вземането на решение се описва като най-висшия когнитивен процес. Същността на това определение е, че този процес разчита на други психологически процеси, като внимание, работна памет, скорост на обработка, реч, дедуктивно мислене, планиране, контрол, творчески процеси и др.

Както можете да видите, вземането на обмислени и рационални решения е сложен процес за нашия мозък. Но благодарение на пластичността на мозъка, както и способността ни да учим, можем да подобрим мозъчната функция и когнитивните процеси, и да се научим да прилагаме нови стратегии, които ни позволяват да вземаме оптимални решения.

Всеки човек има способността да тренира и подобрява когнитивните си умения, за да преодолява ежедневните трудности и да взема решения по по-адаптивен начин. Открийте терапевтични стратегии за решаване на проблемите!

Терапията за решаване на проблеми ни учи да се справяме с конфликтите на ежедневието от когнитивно-поведенческа гледна точка. По време на тази терапия човекът участва активно в процеса, който започва от момента на възникване на мотивацията, много преди разрешаването на проблема. Така той се научава да преодолява различни трудности (ситуации, свързани с новост, риск, несигурност) и да действа в условия на повишено напрежение и стрес.

7 лесни стъпки, за да се научите да вземате трудни решения:

  1. Определете дали има проблем.
  2. Поставете си цел.
  3. Развийте положителен подход към решаването на проблемите.
  4. Съберете необходимата информация.
  5. Формирайте алтернативи.
  6. Оценявайте алтернативите.
  7. Вземете решение.

Тази стратегия, обобщена в 7 прости стъпки, ще ви помогне да активирате пътищата на рационалната мисъл. Рационалното мислене ще ви позволи по-ефективно да вземате важни решения.

Всеки човек е уникален. Идеята зад терапията за решаване на проблеми е, че можете да разработите своя собствена стратегия. Можете да разделите този процес на повече или по-малко стъпки, докато започнете да използвате тази техника спонтанно, ако е необходимо.

Имайте предвид, че средата и ситуациите, в които ще действате и ще вземате решения, могат да бъдат сложни и нестабилни. Следователно, този алгоритъм не е безпогрешна формула, която ще ви даде всички отговори. Това е само план за действие.

  1. Каква е същността на проблема, пред който сте изправени?

Открийте дали има проблем. Тази първа стъпка може да изглежда доста очевидна. Предполага се, че вече сме се сблъскали лице в лице с проблема и можем да определим каква е същността му.

Съзнателното приемане на проблем обаче, има две предимства: от една страна, ще ви позволи да се доближите до тази конкретна ситуация и да видите къде се намирате в момента; от друга страна, това ще ви отвори вратата за активиране на процеса на вземане на решение, тоест ще служи като „спусък“ за задействане на останалите стъпки в една взаимосвързана последователност от действия.

  1. Каква е вашата цел, когато избирате решение на проблем?

Помислете за вашите интереси в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Например, представете си, че изведнъж почувствате лек дискомфорт в зъба си. В краткосрочен план какви елементи могат да ви повлияят да отложите посещението си при лекар? Безпокойство, очакване на болка, страх, безгрижие, бягство от проблеми, спестяване на пари…

Ако погледнем ситуацията в дългосрочен план, ще видим, че отложеното за неопределено време посещение при зъболекар може да причини повече усложнения в бъдеще: повишен дискомфорт, по-голяма продължителност и интензивност на лечението, и съответно по-висока цена. Ще видим, че понякога вземането на решения не изисква задълбочен и внимателен анализ или изключителни интелектуални способности, необходимо е просто разширяване на перспективата.

  1. Успявате ли да формирате положително отношение към решението си?

Всъщност, е много важно да се опитаме да формираме положително отношение към ситуацията. Но това не означава, че трябва да гледате на всичко през розови очила. Хората с положително отношение към вземането на решения вярват в способностите си и намират във всяка житейска ситуация нова възможност да научат нещо и да придобият безценен опит.

  1. Търсихте ли смислена информация за решаване на проблема?

За да сте сигурни, че информацията, която оценявате, е наистина актуална, би било разумно да:

  • Фокусирайте се върху обективните факти и само върху тях.
  • Опитайте се да не вземате предвид субективни тълкувания и емоционално заредени преценки.
  • Препоръчително е да се избягват възможни когнитивни изкривявания.

„Потвърждение пристрастие“ е тенденцията да се консултираме само с хора, които споделят и подкрепят нашето мнение. По правило, това са нашите приятели и членове на семейството, така че техните преценки в повечето случаи не могат да се считат за безпристрастни и обективни.

Представете си, че търсите алтернативни гледни точки, за да решите дали сте готови да преминете към следващия етап в отношенията си с вашия партньор. И поискайте съвет от приятел, с когото имате много сходни възгледи. Смятате ли, че ще ви помогне да придобиете по-широко разбиране за това, което се случва в живота ви?

Друг вид когнитивна пристрастност е придържането към „трайни вярвания“, които са мнения, основани на предишен опит, без да се взема предвид текущата ситуация. Например, познавах възрастен, когото попитаха: „Какво прави баща ти?“ И той каза: „Баща ми е банкер.“ Реалността беше, че баща му се пенсионира след 30 години в банка, той беше пенсионер през последните две години и беше в нов етап от жизнения си цикъл.

  1. Имате ли способността да измислите множество решения на един проблем?

Развийте креативността си. Говорим за възможност за генериране на варианти за развитие на събития или алтернативи на текущата ситуация. Колкото повече от тях и колкото по-разнообразен е характерът им, толкова по-добре. В същото време, първоначално не е толкова важно дали те са приложими, безразсъдни или идеални. Опитвали ли сте метода на мозъчната атака?

Все още не е време да използваме рационалния или дедуктивен метод на мислене. Така че не се опитвайте да съдите или отхвърляте каквито и да било идеи, колкото и налудничави или абсурдни да ви се струват. Вероятно някои елементи от тези идеи ще ви бъдат полезни, за да намерите по-късно оптималното решение. Научете се да приемате различни гледни точки. За да направите това, може да се възползвате от развиването на умението за странично или различно мислене.

  1. Как да изберем най-добрия вариант?

Всеки човек е уникален и вие вече знаете това! Изборът на една от възможните опции ще бъде повлиян от лични и социо-културни фактори. Най-общо, оценката на всяка алтернатива включва:

  • Вероятността функцията, която търсим, да бъде намерена този път. Да вземем пример. Представете си, че сте решили да приемете предложение за смяна на работата, защото възможностите за кариера в тази компания ще бъдат по-добри, отколкото в онази, в която работите в момента. Каква е вероятността в рамките на няколко години да успеете да подобрите професионалното си ниво и очакванията ви да се оправдаят?
  • Оценете въздействието по отношение на общите разходи и ползи. Това е много отнемащ време процес, основан на принципа на максимизиране, тоест е необходимо да се избере опцията, която има най-висока производителност във всички възможни параметри за сравнение. Малко вероятно е обаче човек да може да направи такъв анализ. В реалния живот ние използваме предимно критерия за удовлетворение, като в процеса на оценка вземаме предвид само някои от характеристиките, например тези, които ни се струват най-желани и налични. Други критерии, които използваме, са удовлетворение, риск и полезност.
  1. Взехте ли вече решение?

ДОБРЕ! Ако сте стигнали до тази стъпка, време е да вземете решение. Изберете опцията, която смятате за най-добра. Помнете какво казахме по-рано: решенията зависят от човека и момента, в който се вземат. Възможно е след няколко години да погледнете на тази ситуация по различен начин, предвид опита и промяната на гледната точка. Но не се измъчвайте за това. Не си позволявайте да блокирате процеса на вземане на решения и не пренебрегвайте проблема.

Преди да вземете окончателно решение, анализирайте и оценете избраната алтернатива, като използвате следните въпроси: Това решение отговаря ли на нуждите ми? Съвпада ли с моите цели и интереси? Имам ли необходимите ресурси?…

Време е да преминем към действие: как да приложим решението?

Разработете подробен план, посочете в него вашите стъпки и времето, необходимо за изпълнение на решението. Няма правила за това. Препоръчваме ви да го направите персонално и съобразено със ситуацията.

След това можете да се запознаете с някои методи за наблюдение. Много е важно да се контролира напредъкът на процеса на всички етапи и особено по време на изпълнението:

  • Гледайте собственото си поведение. Контролирайте какво и как правите. Важно е да останете концентрирани.
  • Планирайте междинни оценки на представянето си. Анализирайте всяка фаза и вижте дали резултатите са същите, както сте очаквали. Ако не, проверете плана си отново.
  • Обичайте се и се поглезете. Използвайте малки награди, ако сте доволни от резултатите. Понякога има достатъчно подкрепа в думите: „Браво! Отличен резултат!“ Може да работи и като очакване за следващата награда: „Браво! Сега най-накрая можете да отидете на почивка!“ Или: „Какъв по-добър начин да отпразнувате добро решение… от ново решение!“

Ето как можете да опишем подхода към вземането на решения от когнитивно-поведенческа гледна точка. Да се ​​научите да вземате решения, добри решения в трудни времена, е възможно. Какво? Това не ви ли звучи като обичайния ви процес на вземане на решения?

Разбира се, вие правите почти същото, без да го осъзнавате. Най-вероятно обаче, няма да следвате този механичен процес. Основната цел на терапията за решаване на проблеми е да даде възможност на човек да постигне автоматизация на процеса на вземане на решения и да го направи с най-малко усилия.

Честно казано, истината е, че хората невинаги имат време и желание да се държат рационално и програмирано. Така че понякога използваме това, което се нарича „евристика“. Това са един вид „преки пътища“ или „интуиция“, които служат за пестене на умствена енергия. И невинаги най-логичното решение е най-подходящото в момента или това, което накрая избираме от редица налични алтернативи.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе