Вечното недоволство – най-лесният начин да унищожите себе си и връзката си

Как да не бъдете прекалено контролиращи във връзката
Любов и партньорство Психология

Вечното недоволство – най-лесният начин да унищожите себе си и връзката си

 

Колко често се сърдим на партньора си, наказвайки го с мълчание или по детски очаквайки той да ни разбере, утеши, да се извини и да направи всичко, което искаме … Важно е да разберете: този познат сценарий може да застраши връзката ви.

 

 

КАК НЕГОДУВАНИЕТО НИ УНИЩОЖАВА

Първо, негодуванието е автоагресия. Енергията на неудовлетвореност от друг човек или от ситуация, насочена навътре, задейства разрушителни процеси както в психиката, така и в тялото.

Вероятно всички са забелязали: когато сме обидени, физически нямаме сили да вършим важни неща. „Чувствам се като прегазена от камион, всичко боли. Изобщо нямам енергия, нямам желание да направя нещо. Искам да лежа по цял ден ”, пише 42-годишната Ася.

 

„Когато се обидя, светът наоколо сякаш изчезва. Не искам да правя нищо. Ставам безпомощна и плача много. Много е трудно отново да се върна към общуването и живота “, споделя 27-годишната Татяна.

 

Обиденият човек от възрастен се превръща в малко безпомощно дете, което „виновният партньор“ трябва да „спаси“

Второ, негодуванието е унищожаване на комуникацията. Двама души си говореха и изведнъж един от тях замълча и се обиди. Контактът с очите е незабавно прекъснат. В отговор на всякакви въпроси – или мълчание, или едносрични отговори: „Всичко е наред“, „Не искам да говоря“.

 

Всичко, което е създадено от двама души в процеса на комуникация – доверие, близост, разбиране – веднага се пресича. В очите на обидения, нарушителят става лош човек. Уважението и любовта изчезват.

 

ЗАЩО СМЕ ОБИДЕНИ?

Както можете да видите, негодуванието унищожава както нас, така и нашия партньор. Така че защо да се обиждаме и защо го правим?

„Когато приятелката ми е обидена, се чувствам като малко лошо момче. Имам чувство за вина, което мразя. Да, опитвам се да оправя всичко възможно най -бързо, за да не го усетя. Но това ни отдалечава. Все по -малко искам да общувам с нея. Отвратително е да се чувстваш зле винаги “, казва 30-годишният Станимир.

 

„Съпругата ми е много чувствителна. Отначало като се обидеше, питах какво се е случило, но сега просто излизам да пия кафе с приятелите си. Писна ми от това. На път сме да се разведем “, казва 41-годишният Александър.

 

Замислете се. Ако правите това през цялото време, то ще ви доведе ли до здраве, любов и щастие с партньора ви?

Ако правим твърде много за другите и сме свръхотговорни, тогава негодуванието ни дава възможност да прехвърлим отговорността на друг.

И ако не знаем как да привлечем вниманието на партньора си по нормален, адекватен начин и изпитваме силен дефицит в любовта, тогава негодуванието дава възможност да постигнем това, което искаме. Но не по най -здравословните методи. И понякога гордостта не ни позволява да поискаме нещо за себе си, а манипулацията на негодуванието води до получаване на резултат, но той не е нито в наша полза, нито в полза на отношенията ни.

 

ПРИЧИНИ ЗА НЕГОДУВАНИЕ, КОИТО ЧЕСТО НЕ ОСЪЗНАВАМЕ

Важно е да се разбере защо избираме този разрушителен начин на комуникация. Понякога причините наистина са скрити от самите нас. И тогава е още по -важно да ги осъзнаете. Те могат да включват:

 

– отхвърляне на свободата на избор на другия;

– очаквания от другия, създадени от вашето разбиране за „добро“ и „правилно“ и как точно трябва да се отнася с вас;

– идеята, че ти самият никога не би направил това, усещането за собствената си идеалност;

– прехвърляне на отговорност към друг човек за вашите нужди и за тяхното удовлетворение;

– нежелание да се разбере позицията на друг човек (липса на съпричастност);

– нежелание да се даде право на грешки както на себе си, така и на друг – свръх взискателност;

– стереотипи, които живеят в главата под формата на ясни правила за всяка от ролите („жените трябва да правят това“, „мъжете трябва да правят това“).

 

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ ПО -НАТАТЪК?

Открихте ли причините си в този списък? И може би сте научили в списъка по -горе ползите, които получавате от позицията на обидения? След това решете сами: „Трябва ли да продължа в същия дух? Какъв резултат ще постигна за себе си и нашата двойка? “

 

Ако въпреки това наистина не ви харесва този метод, струва си да работите със специалист. Възстановете емоционалния си отговор и навиците на общуване със специфични упражнения. В крайна сметка само осъзнаването не води до промяна. Конкретните последователни действия водят до промени в живота.

 

Tagged , , , , ,
на горе