Храна за мозъка
Добра форма

Храна за мозъка

Колкото по-рано вземем мерки за здравето на нашия мозък, толкова по-благодарен ще ни бъде този важен орган с напредването на възрастта.

Определени изследвания показват, че има специфични храни, които дават защита на мозъка ни. Те трябва да са богати на антиоксиданти, флавоноиди, някои витамини като холин и витамини от група В и здравословни мазнини. Ето няколко от ценните за мозъка храни, които да влязат в кухнята ви още днес:

Зехтин

Суровият зехтин съдържа мощни антиоксиданти и мастни киселини, които е доказано, че играят важна роля в осигуряване здравето на мозъка. Проучване от 2017 г. дори показа, че консумацията на екстра върджин зехтин защитава паметта и способността за учене.

Тъй като мозъкът се състои предимно от мазнини, консумирането на достатъчно мастни киселини може да има големи защитни ефекти срещу стареенето на мозъка.

Ядки

Ядките ще дадат мощен тласък на мозъка ви! Проучванията показват, че добавянето на две лъжици ядки от всякакъв вид към вашата диета на ден може да има невропротективни ползи, вероятно поради тяхното съдържание на антиоксиданти, здравословни мазнини и витамин Е. Витамин Е предпазва от умствен спад, защото защитава мембраните на мозъчните клетки от увреждане от свободните радикали.

А специално орехите са богати на омега-3 мазнини – друго хранително вещество, което се свързва с по-здравословното стареене на мозъка.

Яйца

Яйцата, особено жълтъците, са богати на хранителни вещества, защитаващи мозъка ви. По-конкретно, те съдържат основни витамини от група В и холин.

Изследванията сочат, че достатъччният прием на витамини от група В може да забави процеса на умствения спад при възрастните възрастни. Витамин В12 играе роля в регулирането на нивата на захарта в мозъка. Точно както липсата на фолиева киселина, наричана още витамин В9, и В12 е свързана специално с депресията.

Как действа фолиевата киселина върху човешкия мозък е широко изследван процес. Отдавна е доказано, че недостигът й е често срещан при възрастни хора, борещи се с деменция.

Мазна риба

Мазните риби са сред добрия избор за осигуряване добро здраве на мозъка. Такива риби са, например, сьомга, скумрия, сардини и пъстърва. Те са богати на омега-3, играеща важна роля за мозъка ви. 60% от мозъка ни се състои от мазнини, около половината от които се състоят от омега-3.

Омега-3 са важни за паметта, защото се използват за изграждане на мозъка и нервните ни клетки. Недостигането на достатъчно количество омега-3 е свързано с намаляване на запомнянето и състояния като депресия. Доказано е, че по-богатият прием на мазни риби увеличава т.нар. „сиво вещество“ в мозъка, което контролира емоциите, вземането на решения и паметта.

Горски плодове

Всъщност, естествено сладките плодове съдържат мощни съединения, които укрепват здравето на мозъка. Плодовете като боровинки, къпини и малини съдържат антоцианини – растителни съединения, които имат противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Проучванията показват, че антиоксидантите в боровинките спомагат за подобряване на комуникацията между мозъчните клетки.

Подправки

Добавянето на подправки като куркума, градински чай и канела към вашата кухня може също да помогне за подобряване на здравето на мозъка ви.

Доказано е, че куркумата или по-точно куркуминът, който е активната съставка в куркумата, подобрява паметта, облекчава симптомите на депресия и стимулира мозъчните ни клетки да растат .

Макар че градинският чай може да не е във вашия шкаф за подправки, набавете си го и го включете в някои рецепти. Изследвания показват, че растителните съединения в подправката могат да подобрят мозъчната функция. Проучванията показват, че градинският чай може да бъде полезен при лечението на болестта на Алцхаймер, тъй като по-високият прием показва ползи върху когнитивната и неврологичната функция.

Канелата, която е вкусна, поръсена в ябълков пай или върху мляко с ориз или лате, също може да ви помогне да запазите мозъчната си сила с течение на времето. Канелата съдържа огромно количество манган, което е още едно антиоксидантно хранително вещество, което е доказано полезно за мозъка. Проучванията показват, че дори само миризмата на канела може да помогне за подобряване на паметта!

Шоколад

Страхотна новина за любителите на шоколада! Шоколадът – всъщност, черният шоколад, съдържа няколко стимулиращи мозъка химикали, от които бихте искали да се възползвате. Суровото какао, което се намира в големи количества в черния шоколад, съдържа флавоноиди, антиоксиданти и малко кофеин, за които се твърди, че са полезни за мозъка.

Според някои изследвания флавоноидите в шоколада се натрупват в области на мозъка, свързани с паметта и ученето – което може да помогне за подобряване на паметта и да забави когнитивния спад.

Tagged , ,
на горе