Съветите за по-качествен сън
Добра форма

Съветите за по-качествен сън

Сънят е най-естественият начин за възстановяване. И затова трябва да му обърнем достатъчно внимание и да се възползваме максимално от екстрите, които ни дава той.

Ето и няколко препоръки за по-качествен сън и съответно повече енергия през деня.

Тялото трябва да възприема леглото като място за почивка – не е необходимо да говорите по телефона, да четете, да сърфирате в интернет в него.

За половин час преди лягане затворете лаптопа си, изключете телевизора – яркият екран спира производството на хормони в тялото, които ви помагат да заспите бързо. Най-добре е да се приспите с четене на книга преди лягане – и както вече разбрахме, не в леглото.

Вечеряйте поне два часа преди времето ви за лягане. Избягвайте мазните храни и прекалено големите порции в последното ви ядене за деня. Нека вечерята ви е с най-скромните размери от всички хранения и с по-малка калоричност.

Разбира се, всички знаем, че алкохолът помага да заспим по-бързо. Но пък за сметка на това, алкохолът потиска процесите на възстановяване, които се случват в тялото по време на сън. И това се отразява на нашата функционалност на следващия ден. Ето защо трябва да се изключи употребата на спиртни напитки, ако предпочитате да спите достатъчно и качествено.

В случай, че апартаментът ви е на шумен булевард и никога не можете да осигурите тишина в спалнята, използвайте тапи за уши.

Ако имате проблеми със съня, пробвайте да включите физическа активност през деня. Доказано е, че спортуващите хора спят много по-добре от тези, които нямат навици за тренировки.

Помнете, че сънят ви е ключът към отличната физическа и психическа форма. Не подценявайте и времето, което ще отделите за това така важно възстановяване. Осигурете си поне осем часа под завивките. Добре е да лягате по едно и също време. Дори в почивните ви дни не си позволявайте да останете да гледате телевизия до необичайно късно. Така ще нарушите режима си и ще обърквате тялото си.

Tagged ,
на горе