Спорт по време на бременност – да или не?

Спорт по време на бременност – да или не?
Добра форма

Спорт по време на бременност – да или не?

Позволен ли е спортът по време на бременност? Много жени, които носят дете в утробата си,  имат малко познания за ползите и рисковете от правенето на упражнения по време на тези специални девет месеца.

Страхът, че спортът може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане е причина много от дамите да избягват всякакви спортни дейности през този период. Но всъщност, физическото движение е препоръчително по време на бременността. Разбира се, първо вашият акушер-гинеколог трябва да позволи. Може да има специфика във вашето състояние, което да не позволява да се натоварвате.

В по-големия процент обаче бременните жени не само могат, но е препоръчително да спортуват.

Защо се препоръчва? Причините да спортувате са много, ето някои от тях:

  • Подобрявате настроението си;
  • Помага ви да се отпуснете, да намалите стреса и да подобрите съня;
  • Подобрява мускулния тонус, сила, издръжливост и се регулира правилното наддаване на тегло;
  • По-нисък риск от проблеми с кръвното налягане, по-малко болки в гърба, по-малък риск от развитие на диабет по време на бременност;
  • Помага ви да подобрите издръжливостта, което ще помогне процеса на раждането, а и за по-бързото възстановяване;
  • Подобряване на кръвообръщението на крайниците, лимфообръщението и превенция на оттоци в долните крайници и образуването на разширени вени;
  • Подобряване на тонуса на мускулатурата в коремната област;
  • Подобряване на подвижността на тазобедрените стави и тонуса и контрола на тазово–дънната мускулатура;
  • Подобряване на храносмилането и профилактиване на констипация.

Независимо дали сте спортували преди бременността или едва в този период започвате да включвате упражнения в ежедневието си, физическата активност изисква адаптиране.

За неспортисти:

Започнете с леки и познати дейности като ходене или плуване. Нека началото да е с времетраене 10 минути и постепенно увеличавайте продължителността на тези сесии, докато достигнете около 30 минути. Ако решите да започнете спортна програма, се свържете с квалифициран и специализиран треньор, за да може той да приложи програма, адаптирана към вашите нужди.

За спортни жени:

Наложително е да намалите целите си и обичайните си стандарти. Нека дишането е ориентир – ако не можете да говорите, докато тренирате, забавете. И ако се чувствате уморени, починете си или пропуснете ден, преди да подновите дейността си. Същото важи и за изграждането на мускули – използвайте много леки тежести, а най-добре да ги избягвате. Съкратете сесиите си, като ги ограничите до 30 до 45 минути и избягвайте големи натоварвания.

В обобщение:

ДА на спорт по време на бременност, при условие че сте се консултирали с вашия лекар и натоварването е адаптирано към вашето състояние и срок на бременността.

Очевидно е, че определени упражнения и пози трябва да се избягват. Ето защо е важно да получите информация от специализиран специалист, преди да започнете спортна програма по време на бременността си.

Tagged , ,
на горе