Ползите от бягането за жените
Добра форма Здраве и красота

Ползите от бягането за жените

Рядкост е една дама да остане доволна от формите си, които вижда в огледалото – тук-там са се появили по няколко допълнителни сантиметра. А идва летният сезон – и подготовката да изложим тялото си по бански навлиза в своята най-активна фаза. А в този процес бягането си остава безценното занимание.

Женското тяло съдържа много повече мастни клетки, отколкото мъжкото – така е решила природата. Кардиото е най-ефективният начин да се отървете от подкожните мазнини.

Джогингът е най-популярният и достъпен вид кардио упражнение, което не изисква специално оборудване, подготовка и пари. Кардио тренировките ускоряват метаболизма, подобряват метаболизма на водата и мазнините, насищат кръвта с кислород, необходим за активиране на процеса на изгаряне на калории.

Най-често основната фитнес задача на жената е да се бори с мастните запаси, а не да увеличава мускулната маса, така че нека оставим тежки тренировки във фитнеса на силния пол. Лекият джогинг ви позволява да ангажирате всички мускулни групи едновременно, да тонизирате тялото, докато фигурата става грациозна и не е нужно да се притеснявате от нарастващите бицепси и тежки бедрата.

В допълнение към ефективното отслабване ползите от бягането за жените са предотвратяване на сърдечни и съдови заболявания, ускоряване на метаболизма, забавяне на процеса на стареене, понижаване на нивата на холестерола и кръвната захар и подобряване на чернодробната функция. В допълнение, това ще помогне да се развие воля, не само физическа, но и морална издръжливост. Бягането стимулира производството на ендорфини – хормони на радостта, което подобрява настроението и жизнеността.

Много работници в интелектуалната сфера използват вечерен джогинг, за да облекчат психическото и нервното напрежение.

Основни принципи на ефективно бягане

  1. Не тренирайте на сила. За да не стане джогингът мъчение, първо се опитайте да се настроите психически, намерете вътрешни аргументи в себе си, създайте подходящо настроение. Не гонете резултатите веднага. Изберете натоварването въз основа на нивото ви. Ако бягането е твърде трудно в началото, редувайте бягане и ходене.
  2. Започнете с загрявка. Преди основната тренировка можете да ходите няколко минути с бързо темпо. За да избегнете наранявания и навяхвания, разтегнете врата, гърба, краката и винаги глезенните стави.
  3. Важни параметри, които трябва да се наблюдават по време на тренировка, са дишането и сърдечната честота. За начинаещи темпото трябва да бъде такова, че пулсът да не надвишава 130 удара в минута. В същото време наблюдавайте ритъма на дишане, вдишайте през носа, издишайте през устата. Спазването на това правило ще направи тренировката по-лека и ще предотврати преумората.
  4. Колкото по-дълго и равномерно е натоварването, толкова по-ефективното е бягането за жената. Доказано е, че активното изгаряне на мазнини стартира 20 минути след старта на тренировката. Затова се опитайте да разпределите силите си така, че общата продължителност на бягането да е 30-40 минути. През това време тялото не само ще има време да изразходи около 300 Kcal, но и ще продължи да ги изразходва усилено още няколко часа.

Когато джогингът стане навик, ще се изненадате, че привичният мързел е изчезнал някъде. Самочувствието се повишава с всеки поглед в огледалото и чут комплимент.

Tagged , , ,
на горе