Какво значи силен мъж: Какъв трябва да е мъжът, който жената заслужава

качествата на силния мъж
Любов и партньорство

Какво значи силен мъж: Какъв трябва да е мъжът, който жената заслужава

Всяка жена мечтае за силен мъж до себе си. Такъв, който да я защитава и пази, да й бъде опора във всяко отношение. Интересно, но подобна „приказка“, доста често свършва не така, както сме очаквали. Да видим защо.

Да предположим, че сте изкарали късмет и най-накрая сте срещнали мечтания мъж. Докато сте влюбени, вие се опиянявате от неговата мъжественост и сила, струва ви се, че сте на седмото небе от щастие.

Но… качествата на силния мъж имат другата страна на медала. Времето минава и изведнъж може да се окажете като птиче в клетка. Защото вашият мачо не ви дава да правите нищо без негово съгласие, както и ви заставя да давате отчет за всяка една стъпка.

Тогава някак си неусетно се откъсвате от обичайния кръг от близки хора, опитвайки се да угодите всячески на любимия, който е впечатляващо голям и силен, че определено заслужва цялото ваше внимание и възхищение. И се оказва, че качествата на силния мъж се различават от сценария, който сте виждали в самото начало на връзката.

Или друг вариант. Вашият силен мъж се променя драстично след като вече ви е „уловил“. Откровените разговори напълно изчезват от графика, дори по време на бурната романтика. Той е възмутен от опитите ви да направите връзката по-топла и по-искрена, той не разбира от какво имате нужда още, тъй като ви е „снабдил“ с всичко. И все пак вие сте нещастни.

Вие не се чувствате като любима жена, а като придобивка на силния мъж. Това е така, защото след като ви е спечелил, той веднага губи интерес.

Разбира се, има и още варианти за развитие на връзката. Например, вашият „силен мъж“ си позволява да използва насилие – както психологическо, така и физическо. За съжаление, някои жени игнорират подобни прояви в ранните етапи на общуване, искрено вярвайки, че така си и трябва. И че, ако те бие, това означава, че те обича.

Тези и подобни изкривени идеи за силата и как тя трябва да се прояви, са заложени в детството, когато „силните“ – родители или други възрастни, които са призовани да се грижат за нас, без колебание удрят шамари и измислят физически наказания, вярвайки, че това трябва да е така, че всичко се прави от голяма любов и за наше добро.

Но това не е част от силния мъж, който заслужавате.

Изброените по-горе „силни мъже“ – студени, деспотични, склонни към насилие – идват от същото детство, където е имало малко или напълно са липсвали уважение и подкрепа, но за сметка на това е имало доста  наказания и унижения.

Те са били научени, че понятието „силен мъж “ включва точно това – мъж, който умее да владее, не показва никаква емоция (защото „мъжете не плачат“) и решава всичко с помощта на физическа сила.

Как да преосмислим мнението си за качествата на силния мъж?

Отхвърлете натрапените образи и социалните стереотипи за качествата на силния мъж, съветват психолозите. Справете се със собствените си очаквания относно качествата на силния мъж, желанията и нуждите. И тогава всичко ще си дойде на мястото. Защото тогова ще осъзнаете, че силният мъж е преди всичко отговорен човек.

Това означава, че той няма да обвинява никого за това, което му се случва. Нито родителите, нито държавата, нито любимата си. Че настроението му е негова отговорност, задоволяването на нуждите му – също. Както и взетите решения и последиците от тях.

На второ място, качествата на силния мъж се включват и това, той да умее де поема отговорност за близките до него хора.

Да намира начин да задоволи нуждите на семейството и дори да е загубил източника си на доходи, да не се отчайва, седнал на дивана, страдащ, проклинащ лошите работодатели, страната и съдбата си, давейки мъката си с алкохол.

Силният мъж вижда в ситуацията нови възможности за развитие и растеж и, следователно, за подобряване на финансовото състояние. Силният мъж не вярва, че само жена му трябва да се грижи сама за всичко.

Понятието „силен мъж“ не се отнася до темперамент или до физически сили. Силният мъж може да бъде милионер или пък не, да помпа мускули във фитнеса или да се придвижва в инвалидна количка.

Ако той е в състояние да носи отговорност за себе си и близките си, той може да бъде наречен „силен“.

И точно до такъв мъж жената може да се отпусне. Не да бъде слаба и безпомощна, а просто да си позволи да отпусне напрежението. Това ще я освободи от необходимостта да е вечно смела и ще й позволи да бъде себе си – мила, нежна и женствена.

Tagged , , , , ,
на горе