съблазняват мъжете; за мъжете
Любов и партньорство

15 погрешни представи за мъжете

През годините за мъжете са казани много верни и неверни неща. Част от тях са създали едно заложено мнение, което понякога може да бъде определящо за подхода на жените към техните партньори.  Стереотипите, свързани с пола, създават неблагоприятни условия за всички. Всъщност жените не са единствените жертви на половите стереотипи.

За мъжете може да бъде също толкова неблагоприятно, когато са подложени на стереотипи.

Това също толкова лесно се отразява на тяхната кариера, социален живот и дори на тяхната безопасност. Мъжете може и да имат предимство по отношение на професионалните предпочитания, физическата сила и когнитивните способности, но нищо от това няма значение, ако стереотипите, които им се налагат, обезсилват всичко, за което работят.

Може би си мислите: „Защо трябва да ни е грижа, след като мъжете получават цялата слава?“. Точно така, защо всички ние да не можем да живеем живот, в който не ни съдят по това, което правим, или по това как ни възприемат хората?

Това, че мъжете по-рядко са подложени на стереотипи, не означава, че това не е огромен проблем. Всеки вид стереотипи може да бъде вреден, особено ако настроението отразява нещо негативно. Положителните стереотипи също имат обратен ефект. Идеята може да звучи така, сякаш клони във ваша полза, но истината е, че някой от другата страна може да плати за нея. Например един отрицателен стереотип би бил, че мъжете заслужават по-висока заплата от жените. Това звучи изгодно за мъжете, но е изключително вредно за жените.

Мъжете от тези 4 зодии третират жените си като кралици; за мъжете
15 погрешни представи за мъжете

Стереотипите засягат всички в дългосрочен план.

По-големият проблем е как един стереотип се превръща в нагласа и в крайна сметка се превръща в упорито, трудно за разклащане убеждение. Ако системата не се промени скоро, тя може да нанесе повече щети от вече направеното. Мъжете заслужават да имат възможност да се защитят от стереотипите.

Тук говорим за масовото мнение и определения за мъжете, които са заложени в обществото, но можем да направим уговорката, че за всеки един кавалер може да бъдат добавени още редица подобни определения.

Но все пак ето кое в най-голяма степен е наложено като стереотип за мъжете през годините:

Мъжете в определена индустрия не могат да бъдат хетеросексуални

Има някои индустрии, като модата, козметиката и красотата, които представят мъжете в специфична светлина. Ако един мъж работи като фризьор, той автоматично бива определян като обратен. Същото важи и за дизайнерите, медицинските сестри и масажистите. Oбезпокоителното в случая е да се смесва тази идентичност на някого с професионалния му живот. Примерите за това ги има и в двете страни, но все пак не можем да поставим всички под общ знаменател и да мислим за мъжете по този начин само, защото те са избрали по-различен професионален път.

Мъжете ви напускат, когато станете прилепчиви

Мисловните игри, които хората играят, се оказват тяхното падение – обикновено заради стереотипи. Замисляли ли сте се някога какво би станало, ако излезете наяве и кажете на мъжете какво наистина чувствате? Да, играта на привързаност може да бъде ефективна, но няма нищо вярно в мита, че мъжете си тръгват в момента, в който жената стане емоционална. Това е най-голямата лъжа при запознанствата и е по-добре да не я използвате. За мъжете е добре жената до тях да казва какво изпитва, да показва чувствата си и да знае какво иска. Не се срамувайте и не се притеснявайте, че човекът до вас ще си тръгне, ако споделяте и искате да сте повече време до него. За мъжете е приятно, въпроса е да бъде показано.

Мъжете ви изневеряват, когато ги игнорирате

Друга представа за мъжете е, че те изневеряват, ако ги игнорирате, защото се възмущават от това. Това ги кара да се чувстват зле, но не всички от тях изневеряват заради това. За мъжете игнорирането може да е проблем, но не чак такъв, че да се стигне до нещо толкова крайно. Изневярата и това дали един човек е склонен да премине към нея се определя от характера, а не дали няколко вечери подред не вечеряте заедно или не си вдигате телефона. За мъжете има далеч по-фатални неща в една връзка, така че не си мислете веднага най-лошото.

Мъжете са склонни към насилие и силен гняв

Всеки, който има скрит проблем с агресията, е склонен към насилие. В повечето случаи медиите просто представят мъжете като хищници. Статистически погледнато, има повече мъже, които извършват престъпления, свързани с насилие, да. Но това не означава, че другите полове също не са склонни към насилие. За мъжете можем да кажем, че агресията е част от възпитанието. Ако половинката ви е израснала в семейство, където насилието е било ежедневие е очаквано и той да се превърне в такъв лош човек. Не всеки обаче е такъв. Дори напротив. Има много грижовни мъже, които са далеч от определението за агресори.

мъжете и жените; за мъжете
15 погрешни представи за мъжете

Мъжете обичат определени части от тялото

Това е един от общоприетите стереотипи за половете. За мъжете е прието, че са фенове на различни част от женското тяло. Някои се заглеждат повече в бюста, други в задните части, но това не е определящо за вкуса на един мъж. Не всички мъже харесват това. Някои харесват повече краката или дори извивките на торса, отколкото останалите неща. Така че за мъжете понякога характера е на преден план, както трябва и да бъде.

Мъжете не се интересуват от сватби

Фактът, че един мъж ви е помолил да се омъжите за него, до голяма степен показва, че той се интересува от сватби. Те може да не са толкова по цветята, колкото булката, но също искат да изживеят един хубав ден. Много мъже с удоволствие биха участвали в сватбените си планове. Не можете да си представите колко психически могат да се развълнуват от избора на подходящи костюми за себе си и за своите шафери. За мъжете това също е една мечта, така че не се връзвайте на подобни приказки.

Мъжете не могат да бъдат във връзка без интимност

Повечето мъже не изчакват да сключат брак и тогава да станат интимни с половинката си. Но подчертаваме „повечето“. Това важи особено за тези, които са много влюбени и са готови да изчакат и да уважават убежденията на партньора си относно тази част на връзката. Ако всичко останало във връзката върви, то не би трябвало да имате проблеми.

Мъжете могат да ядат много и да не наддават на тегло

Виждали ли сте статистиката за затлъстяването в някои страни? Метаболизмът на мъжете може да е по-бърз, но храната си е храна. Тя удря бедрата ви, когато най-малко очаквате. За мъжете не е приятно да напълнеят, особено ако това се случва в областта на корема. Така че двамата сте заедно в тази борба.

Мъжете трябва да бъдат осигуряващите в семейството

Когато се възмущавате от мъжа, че не осигурява по-голямата част от доходите на семейството, на практика поставяте под въпрос неговата стойност. Мъжете са способни да направят много за едно семейство, дори и да не се грижат за 100% от финансите.

Мъжете се отказват от попечителство над децата си

Повечето съдебни зали предпочитат майката в делата за попечителство, дори ако и двамата родители са в състояние да се грижат за децата си поотделно. За мъжете е много важно да отглеждат децата си. За съжаление, дори законодателните сили се крият зад завесата на половите стереотипи и смятат мъжете за некомпетентни родители.

Мъжете трябва да говорят като мъже

Някои мъже са осъждани за това, че общуват „женствено“. Уравновесеността и тактът често се тълкуват погрешно като различна наклонност. Предположението, че един мъж не е истински мъж заради начина, по който говори, е самонадеяно и невежо.

Мъжете не могат да бъдат насилвани

Това е много опасен стереотип, защото отнема правото на мъжа да изрази възмущението си. Насилването е посегателство върху цялото ви същество. Мъжът не може просто да го отмине, както не може да го отмине и една жена. Това е универсално травмиращо събитие. По-големият проблем е, че мъжете рядко съобщават за нещо такова, защото се срамуват.

Мъжете не трябва да плачат

Всеки има нужда от отдушник, за да излее разочарованието си. Плачът е едно от най-освобождаващите действия, които всеки прави, за да се освободи от болката. Когато започнем да викаме на мъжете, че плачат, ние им пречим да изразяват емоционално себе си. И все пак… не е ли това едно от най-големите оплаквания срещу тях? Трябва да спрем да се срамуваме от мъжете за това, че са емоционални. Позволете им да изразяват себе си – да, дори ако това означава да пролеят няколко сълзи.

Мъжете не се интересуват от чувствата на жените, с които се срещат

Те се интересуват, дори и да е само малка част от това, което жените очакват от тях. Често мъжете просто не умеят да се справят с емоциите така, както го правят жените. Решенията им излизат груби или безчувствени, само защото така са били изтълкувани.

Мъжете трябва да бъдат „истински“ мъже

Ако погледнете в панталоните им, ще видите, че мъжът си е мъж. Определението за истински мъж изглежда е субективно, но фактът, че има търсене на олицетворение на истинския мъж, е нелеп. Един мъж не бива да бъде съден за това, че не се придържа към статуквото. Един мъж заслужава да бъде определян като мъж, независимо от външния му вид или поведение.

Стереотипите са болезнени, глупави убеждения, на които да се държи. Изброените по-горе стереотипи за мъжете са опасни убеждения, които трябва да се поддържат, и трябва да бъдат изкоренени незабавно.

Tagged ,
на горе