Партньорът – мотивацията за здравословен живот

Партньорът – мотивацията за здравословен живот
Добра форма Любов и партньорство

Партньорът – мотивацията за здравословен живот

Вероятно всеки от нас е усещал прилив на мотивация да свърши определена работа, когато има партньор в процеса. Дори влизаме в една тренировка с по-голям хъс, когато приятел дойде с нас в залата.

Сега и науката подкрепя тази теория. Скорошно проучване, представено на конгреса на Европейското общество по кардиология през 2020 г., предполага, че тренировката за отслабване със съпруг или партньор може значително да увеличи успеха.

Това изследване от Холандия е вдъхновено от проучване през 2017 г., което показва, че хора,  възстановили се от сърдечен удар, участвали в програми за отслабване, физическа активност и борба с тютюнопушенето, са по-склонни да променят поведението си у дома, отколкото тези, които са получили базирани грижи. Учените открили, че от двете групи участниците, които живели с партньор, са по-склонни да променят своите нездравословни навици.

В резултат на това изследователите проведоха последващо проучване за 2020 г., за да разберат по-добре връзката между партньорите и здравословните навици. Всеки участник беше насочен към до три програми за отслабване, увеличаване на упражненията и отказване на пушенето. Партньорите на участниците бяха насърчавани да подкрепят половинките си.

Резултатите са обещаващи. Пациентите с участващ партньор са над два пъти по-склонни да се подобрят резултатите си в поне една от програмите в сравнение с тези, които са присъствали сами.

Важно е да се уточни, че активното участие, а не само пасивната подкрепа на партньора, прави драстичната промяна. Според учените това може да се дължи на факта, че двойките обикновено имат много сходен начин на живот, който се вкоренява с напредването на възрастта. Промяната на тези навици може да бъде доста трудна, ако само половината от двойката положи усилия. Такива хора, които искат да направят здравословни промени, се сблъскват не само с материални проблеми, като пазаруване на хранителни стоки за две различни диети, но и с нематериални проблеми, като намалена мотивация без активната подкрепа на партньор.

За щастие, тези предизвикателства са по-лесни за преодоляване дори само с един партньор или приятел. Ако сте готови да направите промени в здравословния начин на живот, споделете това пътуването със съпруга си или с приятел. Така вероятно ще откриете допълнителния тласък, от който се нуждаете.

Tagged ,
на горе