Няколко неудобни въпроса за отслабването и отговорите на експерта

Няколко неудобни въпроса за отслабването и отговорите на експерта
Добра форма

Няколко неудобни въпроса за отслабването и отговорите на експерта

Борбата с килограмите е вечна и епична за повечето от нас. Но, опитвайки се да разберем, какво ни „дърпа назад“ и ни пречи да отслабнем и задържим килограмите си, събрахме най-често срещаните въпроси в сайтовете и форумите, свързани с отслабването и ги зададохме на Михаил Гинзбург, доктор диетолог и психотерапевт.

 

Вижте въпросите и техните отговори

 

Въпрос:

Всяка година есента и зимата качвам поне 4-5 кг. Може ли да се избегне сезонното напълняване?

Отговор:

Да, може. За това е достатъчно да спазвате режим с ниско съдържание на захар, тестени изделия и мазнини и да правите ежедневно упражнения.

 

Въпрос:

Защо вечер озверявам от глад? Издържам през деня, но за вечеря мога да ям слон …

Отговор: Така сме създадени. Вечерният тип храна е присъщ на човека по природа. Но това може да се контролира – просто яжте не много мазна и не твърде сладка храна. Бавно хранене, разходка и ароматна вана или контрастен душ също ще помогнат за „успокояване“ на вечерния апетит.

 

Въпрос:

Възможно ли е да отслабна само с диета, без да спортувате? Наистина не обичам спорта …

 

Отговор:

За успешното отслабване спортът изобщо не е необходим, но разходките и тонизиращите упражнения са силно желани. Това е най-лесният, безопасен и приятен начин за активиране на системите за разграждане на мазнини, намиращи се в мускулите. Ходете ежедневно с бързо темпо, в продължение на 25-30 минути и ще видите колко по-добре ще потръгне отслабването. Ходенето ще ви помогне и за запазване на резултата.

 

Въпрос:

Как да сваля 10 кг за седмица?

 

Отговор:

Няма начин! Дори не си струва да се опитвате. Единственото, което може да постигнете, е да си увредите здравето. Оптималната скорост на отслабване е 2-3 кг на месец. Това не само ще спомогне за укрепване на здравето, но е и по-вероятно да осигури трайни резултати.

 

Въпрос:

Предложете диета, която би ми помогнала на сто процента.

 

Отговор:

Няма диети, които да помагат на сто процента. Това се обяснява с факта, че проблемът с наднорменото тегло не се решава само с помощта на диета. Винаги се нуждаете от някакъв комплекс от действия. Оптималното е, когато едновременно се прилага диета, тонизиращо физическо натоварване и психологическо обучение, което създава положително психо-емоционално настроение при отслабващите, намалява тревожността и повишава самочувствието.

 

Въпрос:

Нямам воля. Ще мога ли да отслабна?

 

Отговор:

За да отслабнете, е напълно достатъчно да ограничите мазното, сладкото, да включите малко движение и да нормализирате съня. Разбира се, за това ще ви трябва определена решителност, но не става дума за някакво свръхусилие на волята.

 

Въпрос:

Защо ни влече сладкото?

 

Отговор:

Инстинктивно избираме храната, която има най-много енергия. Такава храна ни се струва по-вкусна. Жаждата за сладко се засилва, когато човек си мисли, че сладкишите не са разрешени за него. Ако знаете, че можете да ядете сладкиши, но е по-добре да ги ядете след хранене и в малки количества, гладът за тях значително намалява.

 

Въпрос:

Отслабнах с 10 (15, 20) кг, но последните 5 кг не изчезват. Какво да правя?

Отговор:

Често това се случва поради отслабването на мотивацията. Тялото с всеки свален килограм сякаш се пита: „Заслужава ли си да страдаш и да се ограничаваш допълнително?“ Теглото ви е близо до нормалното. Може би наистина е време да преминем към поддържане на резултата? В бъдеще, когато тялото свикне с новото тегло, можете да с отслабването.

 

Въпрос:

Ако ям само за вечеря, ще мога ли да отслабна?

 

Отговор:

Изглежда, че колкото по-малко ядете, толкова по-малко калории консумирате и следователно отслабвате. Въпреки това, когато избирате ограничителна диета (това е само вашият случай: сядате на масата веднъж на ден и най-вероятно си забранявате някои храни), много вероятно е да се провалите и в резултат на това да качите тегло. Освен това нашите биоритми предполагат най-пълно усвояване на храната вечер и през нощта. И дори ако разполагате с достатъчно сила на волята за толкова тежка неправилна диета, бъдете готови за влошаване на здравето, повишена раздразнителност и агресивност.

 

Въпрос:

Със сестра ми заедно се подложихме на диета. Храним се с едно и също, ходим в една и съща фитнес зала. И тя отслабва по-бързо от мен! Защо?

 

Отговор:

Отслабването е много индивидуален процес и много фактори влияят върху неговата скорост: общо състояние, хронични заболявания, начин на живот, колко стриктно спазвате препоръките на експерти и др. Дори и да сте сестри, организмите работят по различен начин и скоростта на загубата на тегло ще бъде различна. Това, което работи за сестра ви, може да не работи за вас. Определено можем да кажем, че ако изразходвате повече енергия, отколкото получавате от храната, теглото трябва да започне да намалява. Ако това не се случи, трябва да преоцените дневния прием на калории , енергийните разходи по време на тренировка и т.н.

Tagged , , , , ,
на горе