Защо майчината кърма е много повече от храна за бебето?

майчината кърма не е просто храна
Добра форма Идеи за дома

Защо майчината кърма е много повече от храна за бебето?

Майчината кърма е много повече от храна за бебето. Скъпи родители, в тази статия ще си поговорим на тема незаменимата храна за бебето – майчината кърма. Ще обърнем внимание на въпросите: Защо майчината кърма не е само храна за бебето? Какво я прави незаменима? Защо е толкова уникална? И, не, тук изобщо не става дума, относно: За или против кърменето! Нека това си остане личен избор на мама за нейното бебче!

Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg

Фолиева киселина (витамин В9) – защо е толкова важна?

В настоящата статия ще се опитаме да ви докоснем максимално до вълшебният процес, наречен кърмене. Защо е толкова важно за развитието на детето?

Майчината кърма е много повече от храна за бебето! Тя е „храна“ и за неговата безкрайно чиста Душа!

Защо майчиното мляко е повече от храна за бебето?

Кърменето осигурява на бебето усещането, че е в постоянен контакт със своята майчица! Според заключенията на много учени, почти идентичен, докато се е намирало в нейната утроба – мястото, където се е зародил неговия живот. А, според психолозите, така то се чувства обичано и защитено, именно заради допира „кожа в кожа“ с мама.

Чувайки ударите на майчиното сърце, това му дава усещане за сигурност и спокойствие, зародило се още във вътреутробния период на живот. Този контакт е изключително важен и за майката, както емоционално, така и физически.

Какви хранителни вещества осигурява майчиното мляко на бебето?

Кърмата, създадена в хода на биологичната еволюция на човечеството, е пълноценна храна за бебето от първите минути след раждането. Ползите и незаменимостта на кърменето за нормалният растеж на детето са потвърдени от множество изследвания. И до днес, все още няма пресъздаден аналог на майчиното мляко, който да е 100 % неин заместител – на физическо и духовно ниво.

Майчиното мляко съдържа повече от 1000 компонента, перфектно балансирани точно и само за нейното бебе! Повечето от тях не могат да бъдат синтезирани изкуствено.

Основните съставки, които са известни, са протеини, мазнини, въглехидрати и вода, включително и всички витамини и ензими, необходими на бебето, отговорни за безопасното усвояване на всяка капчица кърма.

Кърмата съдържа лактоза, което е от голямо значение за развитието на централната нервна система на бебето, подобрява усвояването на калций и желязо, стимулира образуването на чревни колонии от полезни бактерии Lactobacillus bifidus, полезна микрофлора, която не позволява растежа на патогенните бактерии.

Повече от 700 вида бактерии са открити в майчиното мляко. Но по-важното е, че бактериалният състав се променя непрекъснато, спрямо възрастта и нуждите на бебето! Полезните бактерии в кърмата помагат за усвояването на млечните компоненти, участват в образуването на добра микрофлора и спомагат за развитието имунната система на детето.

Кърмата е с най-ниско съдържание на протеин, в сравнение с млякото на останалите видове бозайници. Това намалява тежестта върху работата на бъбреците на бебето и така се понижава риска от затлъстяване и диабет. Тоест в него има точно толкова протеини, колкото са необходими, според нуждите на бебето/детето.

Важни ензими, които бебето получава.

Кърмата съдържа важните ензими: лизозим, липаза, амилаза, които се активират в стомашно-чревния тракт на бебето и помагат на незрялата храносмилателна система да преработва млякото. Изключително важно, особено в периода на коликите!

Кърменето е пряко свързано с добрата работа на имунната система на бебето.

Прочетете много внимателно! Кърмата предпазва от инфекции. Т.е. тя се явява подобно на канал, чрез който се предават необходимите имунни клетки от организма на майката към тялото на бебето.

Ако майка с вирусна инфекция активно кърми детето си, тя НЕ му предава вируси, а ГОТОВ имунитет срещу точно този вирус!!! И обратното: ако детето се разболее, тогава веднага щом вирусът със слюнката навлезе в гърдите на майката, нейното тяло получава сигнал и започва да произвежда точните антитела и до следващото хранене млякото вече съдържа „лекарство“ за бебето!

Имуноглобулините и по-специално имуноглобулин А, участващи в състава на кърмата протектират повърхността на лигавицата на стомашно-чревния тракт и дихателните пътища, като по този начин значително намалят риска от развитие на инфекции, а също така създават благоприятна среда за развитие на полезни бактерии

Концентрацията на защитни имунни фактори в млякото се увеличава с възрастта на детето и с намаляване на броя на храненията, така че децата, които се хранят след една година, продължават да получават силна имунна подкрепа.

Доказано е, че децата, приемащи майчино мляко, са по-малко склонни да развиват инфекциозни и алергични заболявания.

В майчиното мляко се съдържат стволови клетки и това я прави повече от храна!

Само преди няколко години група учени потвърдиха, че около 30 % от всички клетки на майчиното мляко са стволови клетки! Като всяка стволова клетка, може да се трансформира в клетка нужна на сърцето, костната тъкан, панкреаса или мозъка! Кърменото бебе получава чрез майчиното мляко, не само храна, но и клетки, които могат да допринесат за регенерацията на телесни тъкани!

В кърмата е открито активно противораково вещество, способно да неутрализира до 40 вида ракови клетки.

Дългосрочни ефекти на майчиното мляко.

Кърменето е важен фактор в метаболитното и имунологично програмиране цялостното здраве на организма. Сред многобройните дългосрочни ефекти от кърменето, най-доказаните са намаляването на риска от развитие на затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол при възрастни, които са били кърмени като бебета, поне 6 месеца след раждането си.

Много положително влияние върху нервно-психическото развитие, интелекта и социалната адаптация на детето. Кърмените деца имат добре развити поведенчески функции и висок процент на интелигентност.

Нещо много съществено, кърмата е „жива“ субстанция, която се променя постоянно в отговор на променящите се нужди на бебето, в зависимост от възрастта, здравословното състояние, честотата на кърмене и дори от микроклимата, в който бебето живее.

В заключение…

И не на последно място, кърменето е много удобно. То е, както храна, така и вода, а също и с успокояващ ефект! Помислете колко е лесно гушвате бебето, слагате на гърдата и вече се храните. У дома, на път, на разходка или на гости.

Е, мили родители, това съвсем не е пълният списък, с наистина невероятните свойства на майчината кърма и колко ценна храна е тя за вашето бебе. Колко все-още не са открити…

Пожелаваме ви да направите правилният избор на хранене за вашето любимо бебче/детенце!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе