Как да защитим устните си от сухота и напукване
Здраве и красота

Как да защитим устните си от сухота и напукване?

Устните са много фина част от кожата на лицето, затова и изискват специални, всекидневни грижи. Напуканите устни са признак за неадекватна грижа. С правилни домашни средства и методи те могат да бъдат защитени от външни влияния.

    Кожата на устните е изключително тънка и това я прави много по-чувствителна към фактори като – сух въздух, топлина или студ. Ако изгуби твърде много влага, тя може бързо да изсъхне и да се разрани, което не само изглежда неестетично, но представлява и доста болезнен процес. Редовната грижа с правилните продукти е от особена важност, но много хора не знаят, че именно много от тях, които са предлагани на пазара, водят и до нейната сухота, защото те съдържат много изкуствени и вредни съставки. Поради тази причина най-ефективните методи си остават домашните.

Сезонната грижа е важна:

Тъй като чувствителните устни реагират негативно както  на топлина, така и на студ, грижите за тях трябва да са адаптирани към сезонните условия. През лятото е от особена важност да се използва балсам за устни с UV защита с възможност най-висок фактор. Той предпазва кожата от слънчевите лъчи и предотвратява изсушаването и. През зимата пък трябва да се разчита на балсам за сухи устни, който да предпазва чувствителната кожа от студа.

Практични съвети при грижа за устните:

1. – Ако усещате устните си сухи, не ги овлажнявайте с език – слюнката ще ги направи още по-сухи, след като се изпари.
2.  – Премахвайте мъртвата кожа с нежен ексфолиант за устни поне два пъти седмично.
3.  – Най-простия трик при сухи или напукани устни е приемането на много течности.

Домашни средства срещу сухи и напукани устни:

Мед – Прави устните меки и еластични. Трябва да се нанесе директно върху кожата и да се остави да попие за 5 минути. След това внимателно да се избърше с кърпичка.
Зехтин – Маслиновото масло представлява идеална грижа за устните. Оказва подхранващ ефект върху кожата. необходимо е единствено да се разнесат няколко капки върху устните.
Кокосово масло – То може да успокои сухите и напукани ъгълчета около устните. Достатъчно е да се нанесе върху тях малко количество и да се остави да попие за кратко.

Tagged , , ,
на горе