Тиквени мъфини с кайсии и карамел
Приготвяне
20-25 минути
Готвене
25 минути
Общо
50-60 минути
Порции
12-15 мъфина порции
Тази рецепта за тиквени мъфини с кайсии и карамел е идеална закуска или сладко лакомство, с тиква, карамел и кайсии, които предоставят вкусни аромати и текстури.
Необходими продукти
- 370-400 гр. тиквено пюре
- 200 гр. карамел (могат да бъдат карамелени бонбони, разтопени)
- 2 яйца
- 100 гр. захар
- 115 гр. краве масло, разтопено
- 180-200 гр. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. канела
- 100 гр. нарязани кайсии (пресни или сушени)
Начин на приготвяне
Ето как да приготвите тиквени мъфини с кайсии и карамел
Загрейте фурната до 180°C и подгответе тавата за мъфини с хартиени формички и ги намаслете.
В голяма купа смесете тиквеното пюре, разтопения карамел, яйцата, захарта и разтопеното краве масло. Разбъркайте добре съставките.
В друга купа смесете брашното, бакпулвера, солта и канелата. Постепенно добавете сухите съставки към сместа с тиквено пюре и разбъркайте до получаване на хомогенно тесто.
Нарежете кайсиите на малки парчета и ги добавете към тестото. Разпределете ги равномерно.
Напълнете формичките за мъфини с тестото, напълвайки ги до около 2/3 от обема им.
Печете в предварително загрята фурна за около 20-25 минути или докато мъфините станат златисти и се приготвят, като тествате с клечка за зъби (не трябва да има полепнала смес). Извадете мъфините от фурната и ги оставете да се охладят преди сервиране.
Добър апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Рецептата за този тиквен сладкиш без яйца и брашно взриви интернет
Сочен ябълков сладкиш: ябълки напоени с разтопена захар и канела
Забравена рецепта от стар тефтер: Торта „Зебра“ без брашно