Бабината яхнийка с праз и сини сливи – един вкус, който небцето ви заслужава!

Бабината яхнийка с праз и сини сливи – един вкус, който небцето ви заслужава!

Приготвяне

Готвене

Общо

Порции

Много пъти сме се убеждавали в това, че гениалните неща са …прости. Същото важи и за храната, при това с пълна сила! Не, не отричаме ястията с много съставки, които се превръщат в експлозия за вкусовите рецептори, но почти същия ефект понякога имат и блюдата, приготвени с 2-3 съставки. Такава е и яхнията с праз и сини сливи, която моята баба често приготвяше през по-студените месеци и която, признавам си, бях забравила. Но попадайки на старата тетрадка с бабини рецепти, отворих страницата, където с красивия старовремски почерк на баба ми Мария бе написано „Яхния от праз лук“, изведнъж ми се върнаха куп детски спомени – за безгрижни игри с приятелите ми, за леден въздух и снежни топки, гласът на баба, която ме вика да се прибера, уханието на толата кухня, смехът, историите, които баба разказваше за нейното детство. Но да не се отклонявам много от главната тема – а именно: как да си приготвите тази невероятно вкусна яхния.

Необходими продукти

7-8 стръка праз
1 глава стар чесън
1 с.л. брашно
100 г сушени сини сливи без костилка (може и повече, на вкус и на око)
2-3 с.л. доматено пюре
2 ч.л. червен пипер
1/2 л зеленчуков бульон
джоджен, магданоз (сухи)
1-2 к.л. захар 
4-5 с.л. олио (аз слагам зехтин)

Начин на приготвяне

Как да я приготвите Бабината яхнийка с праз и сини сливи

Празът, изчистен, се нарязва на 3-сантиметрови парчета и се задушава в мазнината. Когато започне да става прозрачен, се добавят скилидките чесън, нарязани поне на две. Когато празът омекне, се поръсва с брашното, при постоянно бъркане. След минута-две то променя цвета си, и веднага се слагат доматеното пюре и червения пипер. Бульонът, ако е студен, се затопля, и се изсипва при останалите продукти. Слагат се сливите и захарта, всичко се разбърква и се оставя да ври на слаб огън около час, да остане на мазнина. Преди изключване се добавят подправките.
Хапвате с филийки препечен домашен хляб и чаша вино. Бабината яхнийка с праз и сини сливи  много често приготвям и на Бъдни вечер.
Разбира се, мъжете у дома никога не са особено възхитени от липсата на „зеленчук на кокал“ в която и да е рецепта, така, че понякога я приготвям и с телешко или свинско месо. Излишно е да казвам, че никога не остава дори и малко количество.
Опитайте и споделете!
Добър апетит!

Рецепта за кюфтета от тиквички – приготвят се бързо и лесно

Пухкави кексчета с тиквички

Рецепта за кюфтета от тиквички – приготвят се бързо и лесно

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе