Всеки празник е чудесен повод да приготвите сочен тиквеник с готови кори. Тиквеник или баница с тиква е едно любимо на поколения българи зимно сладко изкушение. Поднасянето на баница с тиква е задължително на Бъдни вечер, той е предпочитан десерт и за постещите по време на Коледните пости.
Необходими продукти
12 бр. готови фини кори за баница
около 700-800 г обелена и настъргана тиква
около 200 г захар
около 200 г счукани или едро смлени орехи
около 100 мл олио (или разтопено масло)
3-4 ч.л. канела
пудра захар за поръсване
Върху работния плот поставете 2 кори за баница една върху друга.
Отгоре поръсете с равномерен пласт от настърганата тиква.
Поръсете 2-3 с.л. захар, около 1/2-1 ч.л. канела, около 1-2 с.л. олио и около 3-4 с.л. счукани или едро смлени орехи.
По желание вместо олио можете да използвате разтопено краве масло или смес с масло и олио, но тогава тиквеникът няма да е постен.
След това навийте руло и поставете в предварително намазнена тава.
По желание можете да навиете баницата в кръгла тава като охлюв.
Процедирайте по същия начин и с останалите кори за баница. Ако тавата ви е по-голяма и може да събере 7 ролца, тогава ще използвате 14 кори за баница.
Поръсете тиквеника с 2-3 с.л. олио.Печете тиквеника в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор за около 45-50 минути, докато получи прекрасен златист загар.
При сервиране поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!