Зимна класика в чиния: Суджук с праз и зелева чорба (Селска манджа)

Зимна класика в чиния: Суджук с праз и зелева чорба (Селска манджа)

Приготвяне

10 минути

Готвене

20 минути

Общо

30 минути

Порции

4 порции

Насладете се на автентичен вкус с традиционното ястие суджук с праз и ароматна зелева чорба – богато, домашно и идеално за зимните дни. Когато навън стане студено, няма нищо по-хубаво от аромата на топла, домашна манджа, която ни връща в детството. Тази рецепта за суджук с праз и зелева чорба е истинско кулинарно съкровище от българската национална кухня.

Тя е перфектният избор за бърза делнична вечеря, приготвя се за минути, използва сезонни продукти и носи онзи автентичен, леко пикантен вкус, който сгрява душата. Ако имате домашен суджук и буркан със зелева чорба, вие вече имате всичко необходимо за угощение!

Защо тази рецепта Суджук с праз и зелева чорба е толкова сполучлива?

  • Икономична и практична: Оползотворява наличните зимни продукти.
  • Експресна: Цялото готвене отнема по-малко от 30 минути.
  • Наситен вкус: Комбинацията от запържен праз и кисела жилка от зелевия сок е неустоима.

Необходими продукти

За да постигнете идеалния баланс на вкусовете, пригответе следното:

  • 1-2 подкови домашен суджук (препоръчително е да не е твърде изсъхнал/твърд)
  • 2 стръка праз лук (по-големи)
  • 1 ч.ч. зелева чорба
  • 1 с.л. брашно (за сгъстяване на соса)
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Чубрица (на вкус)
  • 1 бр. суха люта чушка (за мераклиите)
  • Олио за запържване
  • Мало вода (за разреждане, ако чорбата е твърде солена)

Начин на приготвяне

Начин на приготвяне на Суджук с праз и зелева чорба: Стъпка по стъпка

Зимна класика в чиния: Суджук с праз и зелева чорба (Селска манджа)
Зимна класика в чиния: Суджук с праз и зелева чорба (Селска манджа) / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

1. Подготовка на суджука

Първата стъпка е да обелите суджука от обвивката и да го нарежете на парчета (колелца или полумесеци).

Загрейте малко олио в дълбок тиган или тенджера. Запържете суджука за кратко – само колкото да си пусне аромата и мазнината.

Важно: Не го препържвайте, за да не стане сух и жилав. Извадете го в чиния и го оставете настрана.

2. Задушаване/ запържване на праза

В същата мазнина (която вече е поела аромата на суджука) сложете нарязания на колелца праз. Задушете го до омекване. Празът трябва да стане стъклен и леко златист.

3. Приготвяне на соса

Към омекналия праз добавете червения пипер и разбъркайте бързо, за да не загори. Веднага след това добавете и лъжицата брашно. Разбъркайте отново за минутка.

Налейте зелевата чорба. Ако сокът е много солен или кисел, разредете с малко вода по ваша преценка.

4. Финални щрихи

Върнете запържения суджук обратно в тигана при соса. Пуснете вътре и една цяла люта чушка за апетит. Поръсете щедро с чубрица.
Оставете ястието да къкри на тих огън за около 5-10 минути, докато сосът се сгъсти и вкусовете се обединят.

Кулинарни съвети за перфектен резултат на селската манджа Суджук с праз и зелева чорба

Внимавайте със солта: Тъй като и суджукът, и зелевата чорба са солени, в тази рецепта не се добавя допълнително сол. Винаги опитвайте соса, преди да сервирате.

Изборът на суджук: Най-вкусно става с по-пресен и мек суджук. Ако вашият е много сух, нарежете го на по-ситно.

Сервиране: Тази манджа плаче за комат пресен селски хляб и чаша червено вино.

Добър апетит и наздраве!

Хареса ли ви тази рецепта? Споделете я с приятели, за да стоплите и тяхната зима!

Да приготвим заедно още рецепти:

Телешко със сини сливи

10 идеи за богата Новогодишна трапеза без излишно суетене

Лесна рецепта за пиле фрикасе

 

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе