Сочен ябълков сладкиш: ябълки напоени с разтопена захар и канела

сочен ябълков сладкиш

Сочен ябълков сладкиш: ябълки напоени с разтопена захар и канела

Приготвяне

15 минути

Готвене

45 минути

Общо

60 минути

Порции

6-8 порции

Сочен ябълков сладкиш: сладко изкушение, с вкус на ябълки и аромат на канела. Тук ще откриете лесна за изпълнение рецепта за ябълков сладкиш. Защо е полезно да консумираме ябълки? Ябълките са богати на витамините А, В1, В2, В6, С, D, К, калий, мед, манган, полифеноли и антиоксиданти. Този вид плодове са с нисък гликемичен индекс. В тях се съдържат голямо количество пектин и целулоза.

 

 

Необходими продукти

Ето какви продукти са ни необходими за сладкото изкушение – сочен ябълков сладкиш:

-3 бр. червени ябълки;

-1 чаша за вода бяла кристална захар;

За блата:

-3 бр. яйца;

-1/2 чаша бяла кристална захар;

-1/2 ч.ч. олио;

-1/2 ч.ч. вода;

-2 ч.ч. бяло брашно;

-1 с.л. канела на прах;

-1 с.л. сода бикарбонат или 1 пакетче бакпулвер.

Да запретваме ръкави и да готвим…

Начин на приготвяне

Рецепта за сочен ябълков сладкиш

Като първа стъпка в изпълнението на тази рецепта ще започнем с подготовката на ябълките за изкусителния сочен ябълков сладкиш. Трябва ги измием много добре, защото не е необходимо да отстраняваме кората, все пак и в нея се съдържат голяма част от полезните съставки на плода. Разполовяваме ги на две, почистваме сърцевината и след това ги нарязваме на много фини полумесеци.

Вземаме подходяща тавичка или дълбок тиган. Внимателно изсипваме чашата захар. Бъркаме със силиконова бъркалка, докато не се разтопи. Ако желаем по-течна маса, можем да си добавим оскъдно количество вода.

След като получим желаната консистенция разтопена захар, прибавяме фините парченца ябълки. Бъркаме, бъркаме, докато ябълковите полумесеци поемат от сладката течност.

сочен ябълков сладкиш

Слагаме похлупак и оставяме да поври. Ябълките ще отделят от своя сок, който ще се смеси с карамелената течност. В този момент сваляме от котлона. Когато отстраните похлупака сетивата ще се наситят на прекрасен ябълков аромат.

сочен ябълков сладкиш

Първата фаза на нашия сочен ябълков сладкиш е готова.

Преминаваме към втори етап – да приготвим кексовата основа.

В дълбока купа чукваме яйцата, като не забравяме за правилото – всяко да чукваме в отделна купичка и тогава прибавяме към останалите.

Поръсваме канелата, добавяме олиото, водата, захарта и бъркаме енергично. Бъркаме до получаване на хомогенна смес.

Време е за брашното, което предварително е пресято, заедно със сода бикарбонат или бакпулвер, което предпочитате.

Продължаваме да бъркаме, докато не получим гладка и бляскава текстура. В сместа не трябва да остават топченца брашно.

сочен ябълков сладкиш
Сочен ябълков сладкиш

Вземаме подходяща тавичка за печене, която много фино ще намаслим с помощта на силиконова четчица.

Първо изсипваме сместа с ябълките и стопената захар. Старателно и равномерно я разпределяме по дъното на съда.

Взимаме кексовата смес и изключително внимателно изливаме върху основата от ябълки.

сочен ябълков сладкиш
Сочен ябълков сладкиш

Нищо повече не пипаме и НЕ разбъркваме.

Слагаме във фурната. Печем 30 минути при 250 градуса температура на фурната.

След като нашият ябълков сладкиш е готов е необходимо да го обърнем, така че ябълките да бъдат отгоре.

сочен ябълков сладкиш
Сочен ябълков сладкиш

За да не нарушим целостта на сладкиша, ще си послужим с голяма разлата чиния, която да бъде с диаметър на тавичката или по-широка. Слагаме я върху тавичката, внимателно придържаме и обръщаме сладкиша.

Иииии, тази ябълково-канелена-карамелена сладост е готова за консумация.

сочен ябълков сладкиш

По желание можем да сервираме с топка ванилов сладолед.

Добър апетит! Наслдете се на този сладък, с вкус на ябълки и аромат на канела, ябълков сладкиш.

Сочен и бърз бананов пай на тиган

Кекс с лимонада – вкусен и пухкав

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

Вижте още
ябълков сладкиш
Домашна ябълкова торта
ябълков пай
Най-нови статии
Популярни
на горе