Постен ябълков сладкиш

Постен ябълков сладкиш

Приготвяне

30 минути

Готвене

40 минути

Общо

110 минути

Порции

10 порции

Постен ябълков сладкиш се приготвя лесно и е много вкусен. Храната, която сервираме преди Коледа, е предимно постна и този десерт се вписва идеално в тази традиция. Тестото е меко, пухкаво и леко. В този период от годината, консумираме предимно постни ястия, плодове, ядки и  приготвяме постни сладкиши.

Постен ябълков сладкиш има истински вкус на прясна ябълка и канела. За да добие сладкишът този оригинален, свеж, приятен аромат, изберете ябълки, които растат в сезона. Ако използвате други сортове, те няма да бъдат толкова ароматни. За този сладкиш, обикновено се използват сорт „Грени Смит“ – едни от най-използваните за готвене ябълки в света. Може да се използва и сорт ябълки „Голдън Делишъс“, които също са с хубав аромат.

Цялата комбинация на пълнежа от ябълки, орехи, стафиди, канела и ванилия, създава Коледен аромат и настроение!

Необходими продукти

Ето какви са необходимите продукти за постен ябълков сладкиш:

Необходими продукти:

За тестото:

500 гр брашно

100 мл олио

110 гр захар

110 мл сок от портокал (изцеден от 3 портокала)

60 мл коняк

бакпулвер – 20 гр.

За плънката

5-6 ябълки

1/2 чаша смлени орехи

1/2 чаша бели стафиди

кората на 1 лимон

4 супени лъжици кафява захар

1 ч. л. канела, ванилия

Начин на приготвяне

Ето как да приготвите постен ябълков сладкиш:

Начин на приготвяне:

За да приготвите постен ябълков сладкиш, започнете първо от тестото.

1 В купа добавете олио и захар и разбийте добре 5 мин, за да имате добре смесени съставки. Добавете коняка, портокаловия сок и разбийте още 1-2 минути. Започнете да добавяте брашното малко по малко и бъркайте. Пригответе меко тесто. Увийте тестото във фолио и го оставете в хладилника да почине 20 минути.

Постен ябълков сладкиш
Постен ябълков сладкиш

2 През това време пригответе плънката. Измийте ябълките, обелете и ги нарежете на малки слайсове. Поставете ябълките в тиган, плюс останалите продукти за плънката. Оставете всичко на умерен огън да къкри около 5 минути, докато видите, че ябълките се променят и омекват.

Постен ябълков сладкиш
Постен ябълков сладкиш

3 Подгответе плота, за да поставите тестото и го разделете на 2 части. Разточете едното парче тесто до 0.5 см дебелина. Използвайте точилката и направете лист широк около 20 см, във формата на тавата. Поставете го в тавата и го избутайте с пръсти. Надупчете тестото с вилица.

Постен ябълков сладкиш
Постен ябълков сладкиш

4 Разстелете плънката от ябълков пълнеж въррху тестото и притиснете леко в съда.

Постен ябълков сладкиш
Постен ябълков сладкиш

Разточете друго парче тесто със същата дебелина, нарежете го на ленти и украсете сладкиша, като използвате лентите и ги кръстосате като решетка.

 

Постен ябълков сладкиш
Постен ябълков сладкиш

6 Поръсете ябълковия сладкиш със захар и печете в предварително загрята фурна на 180 C за около 40-45 минути, до златист цвят.

Постен ябълков сладкиш
Постен ябълков сладкиш

7 След като извадите ябълковия сладкиш от фурната, оставете го да престои 15 минути. Поръсете с още захар и сервирайте леко топъл. Насладете му се!

Приятен апетит!

Вижте още интересни рецепти при нас:

Тиквеник с готови кори

Постен шоколадов кекс: как да си направим вкусен сладкиш без яйца и мляко

Сладки ястия за Бъдни вечер (рецепти)

Постен ябълков сладкишВ помощ на домашния градинар: пресаждане на растения през зимата

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе