20 минути
20 минути
6 порции
Трябва да опитате мариновано зеле по тази рецепта само веднъж, и никога повече няма да искате да го приготвите по друг начин.
Въпреки че много домакини са свикнали да правят кисело, а не да мариноват зелето, тази рецепта наистина си заслужава вашето внимание. Тази рецепта изисква минимум продукти и време за приготвяне на предястие, а най-важната характеристика е, че е ароматно, хрупкаво и сладко. Предлагаме ви да започнете да приготвяте идеалното мариновано зеле за вашата трапеза възможно най-скоро!
Зеле – 1 килограм;
Пипер – 2 броя;
Вода – 500 милилитра;
Сол – 1 супена лъжица;
Олио – 70 милилитра;
Морков – 1 брой;
Захар -100 грама;
Ябълков оцет – 30 милилитра
Първо, трябва да нарежете зелето. За по-удобно го разрежете на четири части и го накълцайте на ситно с остър нож. След това прехвърлете нарязаното зеле в купа. Измийте сладкия пипер под течаща вода, отстранете семките и го нарежете на ивици. Смесете зелето и чушката в купата.
След това трябва да обелите моркова и да го настържете на едро ренде. Добавете настъргания морков в купата към зелето и чушката. Разбъркайте всичко с ръце или лъжица.
Сега трябва да приготвите марината за зелето. Налейте половин литър вряща вода в тенджера и добавете захарта, солта и разбъркайте получената смес. След това добавете ябълковия оцет и олиото към разтвора.
Разбъркайте много добре получената марината, така че захарта и солта да се разтворят напълно в нея.
Ако ще приготвяте за зимата маринованото зеле, наредете зелето с пипера и морковите в буркани плътно и залейте с горещия разтвор така че зеленчуците да се покрият напълно с маринатата и затворите веднага с буркана.
Добър апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Туршия 100-те чушки – най-добрата туршия за студените зимни дни
ЦАРСКА ТУРШИЯ от тефтера на баба
Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни