10 минути
40 минути
50 минути
5 порции
Никой не е безразличен към пиле фрикасе! Това класическо за традиционната домашна българска кухня ястие е много обичано.Това пиле фрикасе ще разглези сетивата ти и ще стане любимата ти рецепта.
1 пиле
2 глави лук
6 зърна черен пипер
2 моркова
стрък целина
50 гр. масло
3 с.л. брашно
1/2 л. мляко
2 жълтъка
2 с.л. лимонов сок
сол
Поставете пилето в 1.5 л. студена вода. Добавете лука, целината и моркова. Поръсете с черен пипер и сол.
Когато кипне махнете образувалата се пяна. Варете пилето за около 40 минути.
Прецедете бульона и обезкостете свареното пилешко месо.
Пригответе соса, като затоплите маслото и след това добавете брашното. Пържете до около 35 секунди до златисто.
Разбъркайте добре и налейте прясно мляко, като разбърквате постоянно.
Върнете соса на котлона и постепенно налейте около 300 мл. от пилешкия бульон и изчакайте течността да заври и да се уплътни.
В края се прави застройка, като трябва да смесите жълтъците с лимонов сок в купа. Постепенно трябва да се сипват 3 черпака от белия сос, като непрекъснато се бърка. Разбийте жълтъците на тънка струя в касеролата с белия сос, размесват се.
Полейте свареното пиле със соса и сервирайте.
По желание може да накъсате пилето на малки парчета и да го смесите със соса.
Приятен апетит!
Лахмаджун-нещо лесно, но супер вкусно!