10-15 минути
10 минути
20-25 минути
3-4 порции
Как можем да си приготвим салата-предястие в едно? Тук ви представяме лесна и бърза рецепта за салата-предястие. Наричаме я така, защото е с добра хранителна стойност. Тази салата обединява няколко вкуса в себе си, а освен това нейните съставки са богати на изключително ценни елементи за човешкия организъм.
Ето продуктите, които ще ни бъдат необходими:
-маруля – 1 бр.;
-червен лук – 1 глава със средна големина;
-домати – 2 бр.;
-сладка царевица от консерва – 170 гр.;
-риба тон от консерва – 350 гр.;
-кашкавал – 150-200 гр.; (може да замените кашкавалът с крутони)
-прясно изцеден сок от ½ лайм;
-зехтин – 75-100 мл.;
-сол – на вкус;
-черен пипер – на вкус;
-сос Уорчестър – 1 с.л. (може да замените с оцет Балсамико, ако е ви е по вкуса).
Тук си заслужава да отворим една скоба, за да поясним защо сос Уорчестър е полезен за консумация. Този сос е полезен за организма, защото съдържа натрий, калий, витамин С, желязо, магнезий и калций.
Консумацията на риба тон също има много ползи за общото благосъстояние на тялото. Храни приготвени с риба тон са полезни за имунната система, подобрява баланса на течностите и спомага за правилното функциониране на бъбреците. Съдържа – манган, цинк, витамин С, селен, желязо, витамин В и протеина еластин.
Вземаме си дълбока, по-голяма, купа и започваме…
Измиваме добре марулята и я нарязваме на по-едри ленти.
След това с помощта на домакинска цедка оцеждаме излишната течност от риба тон в консерва. Прибавяме месото от риба тон към марулята.
Ред е на сладката царевица. Отваряме консервата, оцеждаме течността и добавяме царевичните зърна в купата при останалите продукти.
Продължаваме с доматите, които, ако желаете може да обелите. Нарязваме ги на едри кубчета.
Почистваме червения лук и го нарязваме на полумесеци. Прибавяме към салата.
Последната съставка към нашата салата е кашкавалът, който също нарязваме на кубчета и добавяме в купата при останалите продукти. Ако не харесвате комбинацията с млечен продукт, тогава заменете с ароматни и хрупкави крутони.
Преминаване към финалната част на нашата рецепта за салата-предястие в едно.
Да си приготвим дресинга за салата.
Вземаме малка купичка. Изцеждаме сока от половин лайм, добавяме зехтин, сол, черен пипер и сос Уорчестър. Внимателно разбъркваме, до пълно смесване на съставките. Хомогенната смес изливаме върху салата. Внимателно разбъркваме и готово.
Тази салата е подходящ вариант да сервираме на нашите гости или семейна трапеза. Много подходящ избор за лека и здравословна вечеря.
Добър апетит!
Салата с пилешко и портокал за вашата празнична трапеза
Свежа салата от пиле и майонеза