
Сладки калии (ушички) – златното изкушение от едно време
Приготвяне
15 минути
Готвене
6 минути
Общо
21 минути
Порции
10 порции
Сладки калии или ушички – златното изкушение от едно време, което не бива да забравяме. Някога, не толкова отдавна, имаше сладки, които присъстваха на всяко тържество – сватби, абитуриентски балове, кръщенета и празници с голямо „П“. Сред тях се отличаваха сладките калии, наричани на места и „ушички“. Те бяха не просто вкусен завършек на трапезата, а символ на старата българска домашна сладкарска традиция. Крехки, нежни и фини като дантела, с аромат на ванилия и щипка носталгия.
Днес тази златна рецепта често остава забравена, но онези, които са я опитвали поне веднъж, знаят – вкусът ѝ е незабравим. Тези сладки не са просто лакомство, те са ритуал. Изискват търпение, бързина и малко смелост – защото трябва да действате, докато са още горещи. Но повярвайте – крайният резултат е абсолютно магичен.
Необходими продукти
Необходими продукти (за около 40 сладки калии):
-
3 големи яйца
-
170 г пудра захар
-
170 г брашно
-
2 с.л. ванилов екстракт или 15 г ванилова захар
-
40 бр. запечени бадеми
-
Пудра захар за поръсване
- 100 гр. течен шоколад
Начин на приготвяне
Как се приготвят тези ефирни лакомства – Сладки калии:

Подгответе бадемите:
Залейте ги с гореща вода и ги оставете за 10 минути. Обелете люспите и ги запечете до златисто във фурната. Оставете ги да изстинат.
Разбийте яйцата с миксер или телена бъркалка. Добавете ванилията и пресятата пудра захар, разбъркайте добре.
Добавете брашното, предварително пресято, и разбъркайте до получаване на гладка, еднородна смес. Консистенцията трябва да бъде малко по-гъста от тесто за палачинки.
Подгответе тава, покрита с хартия за печене. С чаена лъжичка оформяйте тънки кръгчета (дебелина около 1 мм), като разстилате сместа с гърба на лъжичката.
Печете в предварително загрята фурна на 200°C (без вентилатор) за 6-7 минути, докато краищата леко покафенеят.
Време за бързина и сръчност!
Веднага щом ги извадите от фурната, ги отлепете от хартията и ги прищипнете в единия край – така ще получите формата на калия. В средата поставете течен шоколад и по един бадем или друга любима ядка ми парче плод.
Поръсете с пудра захар и оставете да изстинат напълно готовите Сладки калии.
Съхранявайте в кутия с плътно затварящ се капак – макар че едва ли ще останат за дълго!
Съвет от сърце:
Печете по 5-6 кръгчета наведнъж – тези сладки изстиват светкавично и ако пропуснете момента, вече няма да можете да им придадете характерната форма. Ако имате помощник – прекрасно, увеличете броя. Ако не – доверете се на ритъма си и се насладете на процеса.
Финал с усмивка:
Сладки калии са като малка домашна поема – започват с топлина и завършват с въздишка. Споделете ги – с деца, съседи, приятели, майки, баби… и оставете след себе си аромат на уют, на празник, на традиция. Направете ги. Усетете магията на старите рецепти. И ги предайте нататък.
Да ви е сладко и незабравимо!
Сладки таралежчета: Усмивка във всяка хапка
Шприцовани сладки с мас – традиционен вкус, който стопля сърцето
Най-ново

Дневен хороскоп за 28.12.2025 – неделя
Tagged астрологична прогноза 28.12.2025, дневен хороскоп 28.12.2025, дневен хороскоп за всички зодии 28.12.2025, късмет и прогнози за зодиите 28.12.2025, подробен хороскоп за 28 декември 2025, прогноза за зодиите 28.12.2025, точен хороскоп за 28.12.2025, хороскоп за 28 декември 2025
Великолепна последна Неделя за 2025: Златен Портал на Изобилие от Късмет от 28.12.2025 се отваря за 8 зодии
Tagged астрологична прогноза 28.12.2025, енергийни портали и изобилие на 28.12.2025, енергия 28 декември 2025, златен портал на изобилието, златен портал на изобилието 28.12.2025, кои зодии имат късмет на 28 декември 2025, късметче за 28.12.2025, последна неделя на 2025, точен хороскоп за 28.12.2025, хороскоп за 28.12.2025

























