
Заек на фурна – сочен, крехък и неустоимо ароматен
Приготвяне
60 минути
Готвене
150 минути
Общо
210 минути
Порции
8 порции
Заек на фурна: Заешкото месо често е подценявано в кухните ни, главно заради репутацията си на по-сухо и капризно за готвене. Но истината е, че с правилната подготовка и подходяща термична обработка, заекът може да се превърне в същински празник за небцето – крехък, сочен и с дълбок, богат вкус. Тази рецепта е именно такъв пример – изпипана, ароматна и изключително вкусна!
Необходими продукти
-
1 цял заек (около 2,200 кг)
-
250 мл бяло вино
-
100 мл вода
-
80 г масло (половин пакетче)
-
няколко тънки резена сланина
-
4-5 стръка пресен розмарин
За маринатата:
-
60 мл соев сос
-
1 с.л. горчица (дежонска)
-
50 мл зехтин
-
3-4 скилидки чесън (счукан)
-
3 с.л. пушен червен пипер
-
2 с.л. брашно
-
1 ч.л. черен пипер
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
Да започваме приготвянето на заек на фурна:

1. Приготвяне на маринатата:
В дълбока купа смесете всички съставки за маринатата, като разбъркате до получаване на гъста и ароматна паста.
2. Подготовка на месото:
Измийте заека и го подсушете старателно с кухненска хартия. Целия заек намажете първо с малко масло, а след това обилно с маринатата.
3. Овкусяване и подреждане:
Сложете заека в огнеупорна тава с капак или в тава, която може да се покрие с алуминиево фолио. Върху всяко парче поставете лента сланина и стръкче розмарин. Оставете месото да поеме вкусовете за около 30-40 минути.
4. Печене:
Загрейте фурната на 220°C. Внимателно налейте виното и водата отстрани на месото, като се стараете да не отмивате маринатата. Захлупете съда или покрийте плътно с фолио и поставете във фурната. След като течността заври (около 10-15 минути), намалете температурата на 180°C и печете още около 1.5–2 часа. Ако месото не е напълно готово, добавете още малко вода и продължете печенето.
5. Финален щрих:
Малко преди да извадите ястието от фурната, махнете капака или фолиото и запечете за още 10 минути – така ще получите апетитна, златиста коричка.
Сервиране:
Поднесете заека с гарнитура по избор – свежа салата, задушени картофи или кремообразно картофено пюре ще се съчетаят отлично. Резултатът е ястие, което носи уют, празничност и вкус, който дълго ще се помни.
Съвет:
За още по-нежен вкус, може да мариновате заека от предната вечер и да го оставите в хладилник – така месото ще попие ароматите още по-добре.
Да сготвим заедно още любими рецепти:
Агнешко печено със зелен лук – класика на празничната трапеза
Вкусни хапки от свинско месо върху „канапе“ от пухкаво картофено пюре
Най-ново

Как да носим дрехи с пайети стилно – без да изглежда прекалено
Tagged блясък и стил, дрехи с пайети, елегантен блясък, женственост и елегантност, как да изглеждаме стилно, как да носим дрехи с пайети, как да носим дрехи с пайети стилно и модерно, как да носим пайети със стил и увереност, модни идеи за дрехи с пайети, модни съвети за пайети, стилни визии с пайети, Топ статия
Топ 7 цвята на зима 2025/2026: как да ги комбинираме стилно
Tagged зимни модни тенденции, зимни цветови тенденции и модни съвети, как да носим зимните цветове стилно и модерно, комбинации от цветове за облекло, модни цветове зима 2025/2026, най-модерни цветове за сезона, стилни комбинации на цветове, Топ статия, топ цветове за гардероб, топ цветове за зимни визии, трендове зима 2025/2026, цветови комбинации за зимата
Домашни есенни рецепти за подмладяваща и свежа кожа
Tagged грижа за кожа против стареене, домашна грижа за кожата есен, домашни есенни рецепти, домашни маски за лице, домашни маски за подмладяване, натурална грижа за лице, натурални рецепти за лице, натурални средства за лице, рецепти за свежа кожа, Топ статия























